Audioknihy

Audioknihy: Soňa Uriková, Peter Balko ad. – Slovensko Komické

1 1 1 1 1 (1 hlas)
audio

 

Najít v současné literatuře dobrou humornou prózu není jednoduché. Důvod je nasnadě – je mnohem schůdnější psát o vážných věcech, málokomu je dáno uchopit humorné téma tak, aby z něj nezůstal pouze trapný vtip. O to zajímavější je sledovat, jak se s takovým úkolem poprali naši blízcí sousedé. Projekt Prešporského divadla Slovensko Komické patří mezi podobné, jejichž recenze jste už měli na stránkách VašeLiteratura možnost číst (Slovensko NOIR, Slovensko KRIMI).

 

 

Slovensko KomickeI v tomto případě jde o kombinaci mluveného slova a hudby, i když v každém projektu je způsob jejich spojení poněkud jiný s různou úrovní intenzity. U této audioknihy ustupuje hudba spíše do pozadí a víc se o ní, jejích autorech a interpretech dozvíme například na stránkách prodejce Audiolibrix. 

Navzdory názvu audioknihy nejsou všechny povídky prvoplánově vtipné, často mají velmi hořkou příchuť. Plně to platí o té první, nazvané S celého srdca, pojednávající o samotě stárnoucí ženy. Následující – Rodičovské hliadka – v sobě určitý humorný náboj nese, ale obsahuje i zlověstný podtón.

Bobrík dospelosti je vzpomínkou na mládí a také na dobu prázdninového cestování v socializmu. Naopak Malá modrá knižka a ako ju nehľadať vykazuje znaky rozpustilé grotesky navázané na sci-fi základ. Mnohem vážnějším tónem k posluchači promlouvá povídka Brezová 28, ta začíná nenápadně, ale v krátkém časovém úseku dokáže vypravěč odhalit tragédii celého svého života a života své dcery. Ani u této povídky se posluchač nezasměje. To ho v plné míře čeká u následujícího textu, kterým je Starec, kocúr a údolie smrti. Cesta starého spisovatele pro mléko se zvrhne v nepopsatelné dobrodružství, v němž důležitou roli hraje alkohol.

Au. (Denník pacienta alebo tri dni v nemocnici) má sice komické ambice, žel nenaplněné, povídka ničím nepřekvapí. Mnohem lépe je na tom Jonny a klídeček, líné vyprávění mladíka, který nemusí a nechce o nic usilovat, dokud do jeho života nevstoupí dívka. Posledné Vianoce v Hornej Lábe a širokom okolí je opět velmi zdařilá groteska založená na setkání Santa Clause se slovenskými policisty. Humorná je tato představa už sama o sobě. Stejně veselý je střet zeleného mužíka s chovanci psychiatrické léčebny v povídce Mavťan. Na sci-fi vlně se nese i Ävendžiere, příběh superhrdiny na Slovensku řešícího absurdní katastrofu.

Vtipnou aplikaci literární vědy předvádí povídka Redaktorský gambit. Spolužiak all inclusive vtipným způsobem popisuje chlapské soutěžení dvou spolužáků, kdo z nich má lepší život a lepší dovolenou, a Masáž prostaty zpracovává téma úpadku spolehlivého manžela a zaměstnance po setkání s mladou milenkou.

Staří manželé si začnou dělat schválnosti a nikdo z nich neumí ustoupit, o tom je povídka O Chĺpok. Do nedávných dob, kdy jsme se museli potýkat s covidem, se může posluchač navrátit s textem Dôležitosť nosenia nohavíc. Covid nás provází i v následující povídce Kresťanská mutácia, v níž autor předvádí skvěle parodované fanatické projevy.

Svetloružová Anička kombinuje pohádku s parodií na detektivy drsné školy. S povídkou Bocian z Buzitky se opět vracíme ke covidu a opět se nedá říct, že by byla veselá, podobně jako Ako som kovidoval, jejíž téma asi ani nemusím komentovat.

Slovenskou část uzavírá povídka Mimo rytmu, inspirovaná havárií lodi Costa Concordia a projekty, které se před nějakou dobou objevily, založené na relaxaci prostřednictvím destrukce.

Slovensko Komické obsahuje také tři české povídky. První napsal Michal Viewegh a její téma ve snaze o vtipnost je spíše trapné. Františka Vrbenská vsadila na to, co umí nejlépe, což je fantasy s příchutí hororu v povídce V chýši z pavučin přebývá stín. České zastoupení uzavírá Petr Stančík se svým textem Světový kongres šprýmařů, v němž opět přivádí na scénu komisaře Durmana. Stančíkovi sluší více delší formy, v povídkách nemůže plně rozvinout své nápady, což platí i o zmíněném textu.

Projekt Prešporského divadla Slovensko Komické stejně jako další dva zmíněné jsou skvělou příležitostí k seznámení se se současnou slovenskou literaturou a úroveň povídek svědčí o tom, že by bylo chybou slovenské autory ignorovat. Originální provedení a interpretace výbornými slovenskými herci přibližují posluchačům moderní slovenštinu a bylo by škoda číst povídky nebo je poslouchat v překladu. Nejmenoval jsem všechny tituly a autory, proto přikládám jejich seznam.


1. Úvod: Igor Krempaský (hudba: Sanity)
2. Soňa Uriková: S celého srdca - číta Judita Hansman (hudba: The Lunatic Orchestra)
3. Peter Balko: Rodičovská hliadka - číta Tomáš Maštalír (hudba: Peter Kučera)
4. Márius Kopcsay: Bobrík dospelosti - číta Marek Majeský (hudba: Pavol Bereza)
5. Anna Olejárová: Malá modrá knižka a ako ju nehľadať - číta Richard Stanke (hudba: Pavol Bereza)
6. Michal Brat: Meteosexuáli - číta Roman Ferienčík (hudba: Sisa Michalidesová)
7. Janko Iša: Hriešnik - číta Ivo Gogál (hudba: The Lunatic Orchestra)
8. Vanda Rozenbergová: Brezová 28 - číta Lukáš Latinák (hudba: Sanity, aranžmán: Boris Čellár, text: Lucia Lužinská)
9. Martin Petro: Starec, kocúr a údolie smrti - číta Jozef Vajda (hudba: Sanity, Sisa Michalidesová)
10. Peter Baťko: Au. (Denník pacienta alebo tri dni v nemocnici) - číta Marián Labuda (hudba: Pavol Bereza, Andrej Kalinka)
11. Lucia Siposová: Jonny a klídeček - číta Dano Fischer (hudba: Sisa Michalidesová)
12. Karol D. Horváth: Posledné Vianoce v Hornej Lábe a širokom okolí - číta Milan Bahúl (hudba: The Lunatic Orchestra)
13. Samo Trnka: Svätý Biliard - číta Samo Trnka
14. Miro Švercel: Mavťan - číta Števo Martinovič (hudba: Andrej Kalinka)
15. Vanda Rozenbergová: Galaktická encyklopédia - číta Lukáš Latinák (hudba: The Lunatic Orchestra)
16. Jakub Nvota: Ävendžiere - číta Peter Sklár (hudba: Pavol Bereza)
17. Andrej Csino: Pravda - číta Števo Martinovič (hudba: Sisa Michalidesová)
18. Veronika Sebechlebská: Redaktorský gambit - číta Dušan Szabó (hudba: archív Petra Kučeru)
19. Rasťo Piško: Spolužiak all inclusive - číta Rasťo Piško
20. Livian Allen Gath: Z čirého nerozumu byl na první místo postaven Calboni - číta Peter Sklár (hudba: Sanity) 21. Dušan Taragel: Masáž prostaty - číta Michal Hudák (hudba: Sanity)
22. Dominika Madro: O Chĺpok - číta Ján Mistrík (hudba: Mária Kmeťková)
23. František Kozmon: Dôležitosť nosenia nohavíc - číta Tomáš Palonder (hudba: Marián Fero)
24. Arpád Soltész: Kresťanská mutácia - číta Ivan Krúpa (hudba: Sisa Michalidesová, Mária Kmeťková)
25. Alexandra Pavelková: Svetloružová Anička - číta Pavol Topoľský (hudba: Pavol Bereza)
26. Nikita Slovák: Imro - číta Boris Farkaš (hudba: The Lunatic Orchestra)
27. Vanda Rozenbergová: Bocian z Buzitky - číta Lukáš Latinák (hudba: Mária Kmeťková & Andrea Bučko, text: Mária Kmeťková)
28. Ondrej Sokol: Ako som kovidoval - číta Peter Krajčovič (hudba: The Lunatic Orchestra)
29. Samo Marec: Čo sa stalo v Malej Polhore - číta Ludwig Bagin (hudba: Sanity)
30. Lucia Lackovičová: Mimo rytmu - číta Kristína Svarinská (hudba: Sisa Michalidesová)

bonus: Česko Komické
31. Michal Viewegh: Slonice v porcelánu - čte Jan Vlasák (hudba: Ivan Blahút)
32. Františka Vrbenská: V chýši z pavučin přebýva stín - čte Pavel Rímsky (hudba: Mária Kmeťková)
33. Petr Stančík: Světový kongres šprýmařů - čte Pavel Soukup (hudba: Sanity)
34. Anton Heretik: Psychológia humoru

Slovensko Komické
Autor Soňa Uriková, Peter Balko ad.
Interpret Igor Krempaský, Judita Hansman ad.
Nakladatelství EZOPO s.r.o.
Místo vydání -
Rok vydání 2021
Vydání 1.
Délka 18:53 h
ISBN/EAN 9788082350084
Ediční řada -

Do nakladatelství

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení