Recenze: Knihy pro dospělé

Nebojte se knihoven!

1 1 1 1 1 (6 hlasů)
il

Haruki Murakami si v průběhu několika let vydobyl pevné místo mezi českými čtenáři. Jeho romány Kafka na pobřeží nebo 1Q84 či kratší texty jako Sputnik, má láska nebo Norské dřevo patří mezi nejznámější tituly současné zahraniční literatury. Nakladatelství Odeon vydalo před Vánoci jeden ze zajímavých titulů tohoto autora pod názvem Podivná knihovna. Souvislost Vánoc a Murakamiho knihy není úplně náhodná, i když v Podivné knihovně o těchto svátcích nenalezneme ani slovo. Jedná se o způsob vydání. Podivná knihovna je krátká povídka čítající pouhých několik stran. Avšak stejně jako v případě podobného textu Spánek ji nakladatelství vydalo jako luxusní, byť útlou publikaci.


knihaDěj povídky vypadá na první pohled jednoduše. Chlapec navštíví knihovnu, knihovník jej však úskokem vyláká do odlehlých míst a uvězní. Chlapec musí číst a pamatovat si stovky stránek, aby mu pak knihovník... Ne, nejde o pointu, ale přece jen není dobré prozrazovat některé detaily.

Podivná knihovna připomíná ze všeho nejvíc tíživý sen. Začíná nenápadně, návštěva knihovny nepatří mezi příliš rizikové aktivity, posléze se ale mění, zvrhává v nepochopitelnou sekvenci příhod. To, v jak nezvyklém prostředí se chlapec ocitá a jak se v situaci neorientuje, připomíná zprvu kafkovské texty, později se však od tohoto modelu odchyluje - chlapec se snaží nalézt východisko a nalézá je.

Těžiště povídky tkví v atmosféře a symbolech, které jednoduchý základní text oživují a dávají mu úplně jinou dimenzi. Murakami zpravidla ve svých knihách nechává realitu prostupovat mystikou, někdy méně, jindy mnohem výrazněji. Sny jsou pro něj přirozenou součástí existence a jeho hrdinové v nich prožívají velkou část svých životů. Japonská symbolika je nám pořád hodně vzdálená, i když jsme částečně schopni vnímat uměleckou krásu díla i bez hlubokých znalostí - čistě instinktivně. Pokud by to možné nebylo, zůstaly by třeba filmy Akira Kurosawy přístupné je malé hrstce zasvěcených. Murakami ale do hlubin kultury svého národa nesahá častěji, než je nutné, možná proto je u západních čtenářů tak oblíbený. A tak se setkáváme s atributy děsu známými po celém světě - vězení, katakomby, chlupaté housenky, černý pes...

Přesto se v Podivné knihovně vyskytují ještě zvláštnější postavy. Kromě knihovníka s prapodivnými choutkami se na scéně objevuje ovčí mužík a krásná, tajemná dívka. K snovému zabarvení povídky přispívá i to, že se všechny postavy náhle objevují, bez vysvětlení, bez minulosti, bez budoucnosti.

Vydání krátké povídky, i přes její nespornou kvalitu, by určitě neobstálo bez výtvarného zpracování s použitím ilustrací Kat Menschik, která spolupracovala i na knize Spánek. Tentokrát se umělkyně odchýlila od minimalistického použití barev a zvolila bohatší škálu. Avšak jen natolik, aby obrázky působily decentně. Ani v Podivné knihovně nepoužívá přechodů a stínování, ilustrace si tak zachovávají vzhled barevné izohélie. Na základní vrstvě je nanesena ještě jedna, která je vidět pouze z určitého úhlu jako jakási lesklá textura s hmyzími motivy.

Murakamiho povídka má v sobě zárodek mnohem delšího textu a počtem stránek ostře kontrastuje s jeho nadprůměrně rozsáhlými romány. Možná vám připadá rozmařilé dávat tolik peněz za tak útlý titul, i když umělecky doplněný ilustracemi. Pak ale pro vás kniha představuje ideální dárek - dárky mohou být rozmařilé.

MURAKAMI, Haruki. Podivná knihovna. Vyd. 1. Překlad Tomáš Jurkovič. Ilustrace Kat Menschik. Praha: Odeon, 2014, 63 s. ISBN 978-802-0715-852.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení