Rozhovory

O pravidlech pozitivního sobectví s autorkou Michaelou Dombrovskou

1 1 1 1 1 (5 hlasů)

Michaela Dombrovská je autorkou úspěšného blogu, redaktorkou, lektorkou jógy i vyučující na Univerzitě Karlově. Ve své knize Pravidla pozitivního sobectví připomíná světu, že pokud máme být prospěšní svému okolí, musíme umět pečovat sami o sebe (recenze knihy zde). Autorka v knize nabízí možnosti, jak si srovnat priority, zlepšit vztahy a vykročit za splněním svých snů. O knize, pozitivním sobectví i životě se pro čtenáře Vašeliteratura.cz rozepsala Michaela Dombrovská.


Název vaší knihy Pozitivní sobectví má v sobě neobvyklé spojení dvou slov. Mohla byste čtenářům přiblížit význam tohoto spojení?

Je to záměrný protimluv, který má upozornit na to, abychom na sebe nezapomínali. Neznamená ale sobectví jako takové. Zatímco sobectví působí na úkor okolí, pozitivní sobectví nebo také zdravá sebeláska nachází soulad mezi uspokojováním potřeb okolí a vlastních.

Co je podle vás zdravá míra sobeckosti?

Pokud se podaří nalézt soulad mezi uspokojováním potřeb okolí a vlastních v harmonii, rovnováze a pohodě.

V knize jmenujete deset pravidel pozitivního sobectví. Které je to nejdůležitější pro vás a z jakého důvodu?

Hned to první, že bychom se neměli s okolím srovnávat. Člověku se tím dost uleví.



Jak se vám daří naplňovat zásady uváděné ve vaší knize?


Někdy lépe, někdy hůře. Čas od času si je také potřebuji připomenout.

Co jste se při psaní knihy naučila sama o sobě?

Že napsat knihu není totéž jako psát blogy nebo články.

Dostala jste někdy radu ohledně psaní, kterou jste nikdy nedodržela?

Psát každý den.

Ve své knize píšete, že je důležité vykonat každý den dobrý skutek. Čím se vám v letošním roce podařilo někoho potěšit nejvíc?

Každá radost se počítá, malá i velká. A dělením se pak násobí.

Ve svém pracovním i osobním životě jste dle svého blogu protože.cz velmi činná, jak se vám daří skloubit všechny aktivity?

Jednu po druhé. Snažím se vždy nejprve přemýšlet a až poté konat. Pomáhá mi v tom i Kreativní diář, o kterém jsme psaly s Blankou Novotnou, nebo Pořádek nejen v hlavě, do kterého jsem se pokusila zachytit základy minimalismu.

A kdo vás ve vašem životě nejvíce inspiroval a jakým způsobem?

Nad tím se možná zamyslím, až budu starší. Zatím s vděčností čerpám inspiraci od každého, koho potkám, z každého zážitku, z každého přečteného řádku.

Děkuji za rozhovor.


Michaela Dombrovská pochází ze Slezska. Kromě jiného přednáší na vysoké škole a ve volném čase s potěšením píše články na svůj blog. Spolupracuje s časopisem Jóga Dnes, HR kavárna a Moje psychologie.  Ve volném čase se věnuje rodině a přátelům, hodně čte a píše, ráda cestuje, praktikuje jógu nebo jen tak odpočívá se svými dvěma psy Tessou a Larrym. Jejím oblíbeným mottem je citát Leonarda da Vinci: „Jednoduchost je nejvyšší forma moudrosti.“ Jejím literárním vzorem je Zdeněk Svěrák, Jane Austin a Agatha Christie. Je autorkou knih Pravidla pozitivního sobectví a Pořádek nejen v hlavě.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení