Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Andreas Pittler – Vídeňské zločiny 2: Vražda na konci války /1918/

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Samozřejmě, že zločiny páchané ve Vídni pokračují, byly, jsou a budou. Stejně jako na každém jiném místě ve světě. Ale měl jsem na mysli Vídeňské zločiny Andrease Pittlera, jde o druhý díl série, tentokrát s podtitulem Vražda na konci války, odehrávající se listopadu 1918.


knihaPoprvé jsme se mohli díky nakladatelství Hejkal s tímto autorem seznámit knihou Případ podivné sebevraždy (recenze zde), datovanou do roku 1913, tedy před vypuknutím první světové války. Rozjezd byl tenkrát poněkud rozpačitý, politické a kriminální motivy se míchaly tak, že nebylo hned jasné, jakým směrem se kniha bude ubírat.

V románu Vražda na konci války je situace výrazně odlišná. Nejde pouze o to, že víme, kdo je David Bronstein a na jakých případech pracuje, ale autor tentokrát jednotlivé dějové linie srozumitelně odděluje. Hned na začátku se detektiv v tíživém nočním snu vrací na frontu, kde se ocitl uprostřed plynového útoku. Tím se dostává i k vysvětlení, proč je na konci války ve Vídni a vyšetřuje vraždy, tentokrát už v hodnosti majora.

Vražda a její objasňování by měla být ústředním bodem knihy, ale stejnou váhu mají i politické bouřlivé události, vedoucí k rozpadu Rakouska-Uherska a ke vzniku samostatných států, mezi nimi samozřejmě i Československa. Autor tyto události nepopisuje, ale seznamuje s nimi čtenáře prostřednictvím dialogů s E. E. Kischem či s novou přítelkyní Jelkou. Bronstein buduje vztah, který zpočátku nevypadá příliš perspektivně, ale rozvíjí se pak překvapivě dobře.

Jelka a Bronstein jsou v oblasti politických názorů poměrně rozdílní. David není vyhraněný a na změny si musí dlouho zvykat, zatímco Jelka představuje socialistickou revolucionářku, která se zhlédla v ruské bolševické revoluci.

Motiv španělské chřipky, kterou onemocní i Bronsteinův otec, podivně rezonuje se současnou situací, i když v době vzniku knihy jsme se mohli naivně domnívat, že se nic podobného opakovat nemůže.

Zajímavý je i motiv msty, kdy bývalí vojáci chtějí odsoudit velitele za to, že je poslal do sebevražedného útoku. Autor zde zdůrazňuje třídní uvědomění dělníků i smírný postoj Davida Bronsteina. Originální název knihy je Chuzpe (u nás se používá ve tvaru chucpe), což je obtížně přeložitelné slovo z jidiš, znamenající jakousi drzost. V románu se s ním setkáme několikrát, avšak český titul čtenářovu pozornost od tohoto motivu odpoutává.

Román Vražda na konci války spojuje kriminální zápletku s plastickým obrazem doby. Ten vyvažuje poměrně banální případ vraždy mladé ženy, který by byl na samostatnou knihu nedostačující. Pro českého čtenáře je kniha zajímavá i v tom, jak se týká vytvoření našeho státu. Autor se o něm často zmiňuje, snad je to dáno i jeho českými kořeny. V určitém smyslu odpovídá i na otázku, proč měly komunistické ideje tak velkou podporu. Únava z dlouhé války, která vyčerpala rakouské hospodářství, lidé marně sháněli jídlo i otop, v takové atmosféře dobře klíčí zaseté krásné myšlenky. Stejně jako v současné době, většina nedokázala domyslet jejich důsledky.

Kniha Andrease Pittlera, přestože se na první pohled „tváří“ jako kratochvilná detektivka, má co říct i současnému čtenáři, protože lepší znalost historie kritických období dovoluje hlubší náhled i pod povrch současného dění.

Název: Vídeňské zločiny 2: Vražda na konci války /1918/
Autor: Andreas Pittler
Překlad: Vítězslav Čížek
Nakladatelství: Hejkal
Rok vydání: 2021
Vydání: 1.
Stran: 264
ISBN 978-80-88396-08-6

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení