Recenze: Odborná literatura

Recenze: Gabor Maté – Mýtus normálnosti

1 1 1 1 1 (1 hlas)
kniha

Když se člověk narodí do určité kultury a poté v ní i vyroste, má jen pramalou šanci si vůbec povšimnout, že je na jejím fungování něco špatně. Co je všudypřítomné, to se stává normálním. A co je normální, to začíná být neviditelné. Jen velmi vnímavé osobnosti jsou pak schopny nadhledu a uvědomění si, že co dělají všichni, to nemusí být nutně správně. Jestli k těmto vizionářům někdo bezesporu patří, tak kanadský lékař Gabor Maté. Ve své nejnovější knize Mýtus normálnosti to jen potvrzuje.



Ještě před pár lety byl v českých končinách Gabor Maté prakticky neznámý. Dnes už je nejen díky dokumentu Moudrost traumatu, ale především zásluhou Tomáše Hajzlera, který ve svém nakladatelství PeopleComm Gaborovy knihy přeložené do češtiny vydává, svým způsobem celebritou. A kdo Gabora Maté ještě nezná, ten by si rozhodně měl aspoň jednu z knih od tohoto lékaře přečíst.

Držte si své děti, Roztěkaná mysl, Když tělo řekne ne (recenze zde) a V říši hladových duchů (recenze zde) jsou všechno knihy, ve kterých naleznete odpovědi na otázky, o kterých jste možná ani netušili, že si je v sobě nosíte. To, čím je práce Gabora Maté výjimečná, je jeho schopnost jít do hloubky a přitom srozumitelným, neodsuzujícím a lidským způsobem laické veřejnosti vysvětlit, proč někdo onemocněl vážnou chorobou, propadl démonu závislosti nebo má psychické potíže. Žádný problém totiž nevzniká jen tak sám od sebe; v minulosti daného člověka muselo být něco, co ho spustilo.

Jak jistě z předchozích řádků tušíte, práci Gabora Maté sleduji už dlouhodobě. Když tedy letos vyšla jeho nejnovější kniha Mýtus normálnosti, měla jsem velmi vysoká očekávání. To sice většinou není nejlepší „výchozí pozice“ a člověk je nakonec zpravidla zklamaný, ale Gabor Maté moje představy ještě předčil.

Toto dílo v sobě shrnuje nedůležitější poznatky z předchozích publikací, zároveň je zasazuje do nového kontextu. Je jedno, jestli se s prací tohoto kanadského lékaře setkáváte poprvé, či ho máte načteného „horem spodem“; Mýtus normálnosti vám v mnohém otevře oči a odnesete si spoustu nových podnětů k zamyšlení.

Jak je třeba možné, že i když je západní medicína na velmi vysoké úrovni, statistiky ukazují, že jsou lidé stále nemocnější? Závratným tempem se zvyšuje počet lidí trpících autoimunitními onemocněními. Nálepku ADHD už má ve třídě pomalu víc dětí, než kolik jich nemá. A kdo si sám nevyslechl v ordinaci verdikt rakoviny, ten vyjmenuje hned několik svých známých, kteří ano. A duševní poruchy? Asi není potřeba zmiňovat, že psychologové mají v dnešním traumatizovaném světě plné ruce práce.

Slovo „traumatizovaný“ jsem nepoužila náhodou. Je to právě trauma, ve kterém Gabor Maté nachází klíč k pochopení drtivé většiny problémů. Jak vysvětluje, trauma nejsou jen velké události jako třeba nehoda, znásilnění či svědectví vraždy. Mohou to být i někdy na první pohled banální věci, které v člověku zanechají dlouhotrvající trhliny a naruší jeho vnitřní já. „Trauma není to, co se stane vám, ale co se stane uvnitř vás,“ upřesňuje Gabor Maté.

Ta nejhorší traumata pak často vznikají v prvních letech života (a dokonce už i při vývoji plodu v děloze matky), kdy se novému člověku teprve formuje mozek a celoživotní nastavení jeho osobnosti. A tak zatímco je v dnešní společnosti normální třeba nechat malé miminko, ať pláče hlady či strachem ve vedlejší místnosti (zatímco vedle trpí jeho matka, která si přečetla moudrou příručku, že se to tak dělat má), přibývá dospělých odpoutaných od svých vlastních emocí.

Gabor Maté podkládá řadou výzkumů i osobních zkušeností ze své bohaté lékařské praxe, v čem je dnešní společnost „nemocná“. A v čem by se měla změnit, aby nevytvářela stejně nemocné lidi. Pokud totiž dítě v nejkritičtějším období nedostane dostatek péče a pozornosti, není to ani zdaleka vina jen jeho rodičů. Často za tím stojí na výkon zaměřená kultura, která novopečené maminky a tatínky spíše potápí než podporuje.

Mýtus normálnosti však není jen obžalobou toho, co všechno funguje špatně. Přináší i velkou naději, že mnohé na první pohled nezvratné škody lze změnit. Stačí si je jen uvědomit.

Když se podíváte na stránky nakladatelství PeopleComm, naleznete tam následující text: „Žijeme v době mnohačetných krizí. Potřebujeme zásadně změnit náš kurz. V historii to byly často knihy, které posunovaly lidstvo vpřed. Věříme, že se na tom nic nezměnilo.“ Není tedy divu, že se rozhodli českému čtenáři přinést i knihu Mýtus normálnosti. Ta totiž v sobě potenciál k této pozitivní změně rozhodně nese. Inu, zkuste si ji přečíst a posuďte sami…

Mýtus normálnosti
Autor Gabor Maté
Překlad Viktor Jurek
Nakladatelství PeopleComm
Místo vydání Praha
Rok vydání 2023
Vydání 1.
Počet stran 416
ISBN/EAN 978-80-87917-84-8
Ediční řada Vlastní cestou

Do nakladatelství

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení