Komiksy

Komiksy: Sui Išida – Tokijský ghúl 5

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
Tokijský ghúl 5

O sérii Tokijský ghúl jsme na našich stránkách už několikrát referovali. Jedná se o hororovou seinen mangu, jejímž ústředním tématem je problematické soužití lidí a tzv. ghúlů, monster živících se lidským masem, se zaměřením na závažné otázky, jako je definice lidství a ceny vlastního přežití. Ústřední téma zůstává zachováno i v pátém svazku, který však přináší hned několik dějovým zvratů.



Tokijský ghúl 5Hned na úvod musím poznamenat, že anotace daného dílu, uvedená na obálce knihy, je zavádějící. Slibuje čtenáři, že jeho náplní bude bitva mezi ghúly a inspektory z Úřadu pro potírání ghúlů, avšak většina knihy se věnuje něčemu zcela jinému. Převážná část děje se točí kolem souboje mezi nechvalně známou postavou jménem Labužník, s níž jsme se mohli seznámit v předchozím vyprávění (více zde). A nebude to jen tak ledajaký souboj! Labužníkovi se postaví jak Kaneki, hlavní postava celé série, jež je napůl člověkem a napůl ghúlem, tak jeho další známí Tóka a Nišiki. Jako kulisy pro tuto akční scénu poslouží prostory kostela, dodávající výjevům na teatrálnosti. Jak to celé dopadne, vám však neprozradím… 

Vyprávění je přerušeno samostatným příběhem o Rize, ghúlce, kterou to vlastně celé začalo (ano, je to ta, jejíž orgány byly implantovány Kanekimu, a tak se z tohoto klučíka s nevinným kukučem stal pologhúl). Přenese nás do druhého okrsku, v němž řádí jakýsi nenasytný ghúl, šířící kolem sebe smrt. Asi tušíte, že oním postrachem širokého okolí je samotná Rize, na první pohled jemná dívka, na ten druhý… No, však vy víte. Tato mikropovídka časově předchází první knize. Přibližuje nám jednu z důležitých aktérek a mj. poodhaluje další reálie z ghúlího světa, jako je např. organizace těchto tvorů a potyček mezi nimi samotnými. Tato část je velice dobře napsaná, za mě byla dokonce zajímavější než předcházející souboj, zabírající podle mě zbytečně moc místa (i když milovníci akce si tu asi přijdou na své).

Teprve v závěru knihy se dočkáme tzv. holubic a také jednoho výrazného posunu v ději, jenž s nimi souvisí. Přichází totiž nová postava – Džúsó Suzuja, inspektor 3. třídy. A jestli jste si mysleli, že jeho předchůdce Mado byl šílenec, tak zjistíte, že to byl jen slabý odvar doslovného magora. Zdá se, že se můžeme těšit na hodně šílenou jízdu.

Komiks Tokijský ghúl 5 je vcelku zdařilý. Nalezneme v něm jednak dovyprávění předchozího příběhu o Labužníkovi (čímž Sui Išida vybočuje z dřívějšího schematismu, kdy je každý svazek v celém rozsahu věnován nějaké nové postavě), jednak jakýsi prolog k celé sérii, zaměřený na Rize. V závěru pak Išida využívá momentu překvapení, kdy na scénu vstupuje nováček, fungující coby opěrná berlička pro další díl. 

Komiks oproti předchozím svazkům nabízí více akce a zvrácené brutality, jejímiž nositeli je postava Labužníka a nového inspektora. Zařazuje tak konečně danou řadu do žánru dark fantasy, byť místy s prvky komiky (vlastní pro japonskou mangu jako takovou). Částečně potlačeny jsou naopak filozofické otázky, spjaté hlavně s postavou Kanekiho a jeho hledáním sebe sama. 

Po vizuální stránce je zachován standard předchozích dílů. Jedině u akčních scén se mi zdála kresba poněkud nepřehledná, může jít ale o záměr autora, který tak chtěl evokovat rychlost pohybu a samotné akce.

Pokud se vám líbily předchozí díly, neměli byste si komiks Tokijský ghúl 5 nechat ujít. 

Tokijský ghúl 5
Tokijský ghúl 5

Tokijský ghúl 5
Autor Sui Išida
Překlad Anna Křivánková
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 204
ISBN/EAN 978-80-7449-464-2
Ediční řada Tokijský ghúl

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení