Audioknihy

Audioknihy: Peter May – Karanténa

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Běžně vychází knihy, které nějakým způsobem reagují na aktuální situaci. Buď se vyjadřují k palčivé problematice současných dní, nebo popisují život hvězdičky, jejíž popularita právě sílí. Méně časté ale je, aby kniha strávila jeden a půl dekády u svého autora a byla vydána až po zásadním a neočekávaném zvratu v celosvětových událostech. To se povedlo knize Karanténa známého skotského autora Petera Maye. U nás je ve stejné době vydala nakladatelství Host a OneHotBook, přičemž předmětem této recenze je audioverze od druhého jmenovaného. Asi vám nemusím vysvětlovat, co se na planetě Zemi přihodilo, že je Karanténa najednou tak v kurzu.


knihaPeter May není mezi českými čtenáři neznámý. Především jeho trilogie Ostrov Lewis si získala mnoho příznivců, avšak kromě ní si můžete přečíst v našem rodném jazyce tucet dalších knih tohoto osmašedesátiletého Skota z Glasgow. Je proto s podivem, že takto uznávaný autor měl patnáct let v šuplíku či na harddisku rukopis a nakladatele o jeho vydání přesvědčila až pandemie. Slovy samotného autora se s dějem knihy nedokázal před patnácti lety nikdo identifikovat. Navzdory jeho vysvětlení podezíravá česká duše čichá, že je něco shnilého v díle skotském, když Karanténa musela nejprve „dostat občanku“, než ji pustili mezi lidi. Znamená to však, že se jedná o špatnou knihu?

Do portfolia Petera Maye zapadá Karanténa jako ulitá. Nejeden čtenář si ani nemusí na přebalu všimnout autorova jména, aby poznal, kdo stvořil drsný detektivní příběh skotského detektiva s rodinnými problémy, který v Londýně zasaženém strašlivou mutující chřipkou pátrá pro vrahovi malé holčičky. Na rozdíl od naší současné situace zasáhla Mayova chřipka pouze slavné město na Temži, avšak tři ze čtyř nakažených její řádění nepřežijí. Smrtící nemoc je po velkou část příběhu pouze působivou kulisou a samotným středobodem je pátrání zarputilého detektiva Jacka MacNeila pomocí mravenčí práce, vědeckých metod i trochy toho štěstí.

Mrazivé vyprávění připomíná atmosférou severské detektivky, například od manželského páru známého jako Lars Kepler. Hutná nálada je bohužel ředěna skutečností, že velkou část zvratů i konečné rozuzlení bystřejší čtenář odhadne už v polovině vyprávění. Samotné postavy v sobě zvláštním způsobem snoubí sympatickou životnost se šablonovitostí. Někdy jim jejich strasti i radosti bez zaváhání věříte, jindy na vás působí obrovitý málomluvný detektiv, krásná a na vozíček upoutaná lékařka či homosexuální patolog jako karikatury sebe sama. Navíc ne vždy jednají uvěřitelně. Spíš než podle svých vlastností, jež jim dal Peter May do vínku, udělají to, co jim jejich stvořitel předem nalinkoval bez ohledu na fakt, že to nepůsobí věrohodně.

Milovníci Londýna si čtení či poslech užijí ještě více, protože hlavní město monarchie je hrdinou o nic méně než lidé. Autor mnohokrát popisuje londýnská zákoutí a nabízí vizi, jak slavná místa promění smrtící pandemie a reakce obyvatel na ni.

OneHotBook, jak je u tohoto nakladatelství dobrým zvykem, věnovalo knize příkladnou péči. Vypravěčem příběhu se stal Daniel Bambas, který již v Tajné historii (viz naši recenzi zde) prokázal, že umí zdrojový materiál svojí interpretací obohatit. Nejinak je tomu i v případě Karantény. Bambas hlasem snadno a bez rušivého přehánění vyjádří zarputilost, naivitu i výsměch. Hudba podkreslená zvuky sirén tvoří stylový předěl mezi jednotlivými kapitolami.

Peter May před patnácti lety napsal poměrně čtivou knihu v zajímavých kulisách. Nedivím se však, že ji tehdy nedokázal dostat na pulty obchodů. Příběh, snad kromě svého zasazení, ničím nevyniká a chování jeho hrdinů může u čtenářů nejednou vyvolat ťukání si na čelo. Dnes si umíme mnohem snadněji představit velkoměsto zasažené smrtící chřipkou, což přidává na atraktivitě knihy. Pokud se rozhodnete pro pět set šedesát minut dlouhou nahrávku od OneHotBook rozhodně neprohloupíte, v prvé řadě díky přednesu Daniela Bambase. Máte-li rádi detektivky, které se s ničím nemažou, Karanténu si užijete.

Název knihy: Karanténa
Autor:  Peter May
Překlad: Filip Drlík
Interpret: Daniel Bambas
Nakladatelství: OneHotBook
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2020
Vydání: 1.
Délka nahrávky: 9 hodin 20 minut
ISBN: 978-80-275-0347-6
Ediční řada:

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení