Tiskové zprávy a pozvánky

Carmen Mola

1 1 1 1 1 (1 hlas)

V tuto dobu vychází v nakladatelství Kniha Zlín první kniha ze série španělských detektivních románů pod názvem Obřad (recenze zde). Zajímavostí je, že pod ženským jménem autorky se skrývají tři muži. Nakladatelství vydalo tiskovou zprávu, v níž své čtenáře s tímto spisovatelským týmem seznamují. Tuto zprávu si můžete přečíst dále.

 

Ani po vydání tří veleúspěšných knih španělské spisovatelky Carmen Moly, vysokoškolské profesorky matematiky, matky tří dětí, veřejnost netušila, že taková žena ve skutečnosti neexistuje. Že je to pseudonym, za kterým se skrývá trojice spisovatelů a scénáristů Jorge Díaz, Agustín Martínez a Antonio Mercero. Když to vyšlo najevo, byl to slušný poprask. Došlo k tomu totiž při ceremonii v roce 2021, při které měla autorka převzít hlavní literární cenu v soutěži Premio Planeta. Uděluje se za dosud nepublikovaný román (v tomto případě to byla čtvrtá kniha Carmen Mola Bestie) a byla s ní spojená rekordní finanční odměna milion euro (25 mil korun), dosud nejvyšší v historii. Mezi šokovanými přítomnými byl i španělšký král Felipe a královna Letizia. Pánové se tehdy obhajovali slovy: „Carmen Mola není univerzitní profesorka ani ničím z dalších lží, které jsme říkali,“  vysvětloval na pódiu jeden z nich, Jorge Díaz. „Jsme tři přátelé, kteří se jednoho dne před čtyřmi lety rozhodli spojit náš talent a vyprávět příběh.“ 

 

Podle svého tvrzení si spisovatelé toto jméno vybrali náhodně a rozhodně tím nic nekalého nesledovali, například nechtěli docílit vyšších prodejů, z čehož je jejich kritici později obviňovali. Antonio Mercero deníku El País řekl, že se neskrývali za ženou, ale za jménem. Podle nich se knihy čtenářům prostě líbily, bez ohledu na to, zda je napsal muž, či žena. Kromě toho si pánové cenili této anonymity, která jim umožňovala pokračovat v jejich životech beze změn, které se jich po odhalení identity autorky už rozhodně dotýkají. Nicméně toho nelitují, protože je už, podle jejich vlastních slov, unavovalo lhát a žít s tajemstvím. Dále publikují pod pseudonymem Carmen Mola a původní trilogii s vyšetřovatelkou Elenou Blancovou loni rozšířili o čtvrtý román Las madres.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení