Rozhovory

Pár minut s Michalem Vieweghem

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Jeden z nejčtenějších českých spisovatelů Michal Viewegh je autorem mnoha románů, novel, povídek či fejetonů. Za všechny jmenujme alespoň ty nejznámější – Báječná léta pod psa (1992), Výchova dívek v Čechách (1994), Účastníci zájezdu (1996), Krátké pohádky pro unavené rodiče (2007),sbírka fejetonů Na dvou židlích (2003) a také nejnovější knížku Muž a žena (2018). Autorský styl Michala Viewegha je odlehčený, jemně ironický, zdravě kritický a velmi trefně charakterizuje rozličné společenské situace. Ve stejném duchu se nesou autorská čtení a besedy. Přes všechno, čím si Michal Viewegh v poslední době prošel, z něj vyzařuje pozitivní energie. Neváhá zodpovědět jakýkoliv dotaz, literární i osobní. A stejně jako ve svých knihách je i v reálu vtipný, milý a jedinečný. Velmi si vážím toho, že si pro mě ve svém nabitém programu vyšetřil trochu času a ochotně mi poskytl krátký rozhovor.

 

Nejprve se vás zeptám, zda se vám v Hranicích líbilo a jak jste byl spokojen s besedou.

Organizátor Martin Kapek je sympaťák, publikum bylo milé. Taky se mi líbilo popíjet víno na zrekonstruovaných hradbách. Jedinou kaňkou bylo, že hotel Centrum má dva východy – a já při odjezdu vyšel tím špatným a marně jsem půl hodiny hledal auto (smích).

 

Posteskl jste si, že prodej knih se v dnešní době snižuje. V čem spatřujete hlavní důvod, případně důvody? 

Doba se zrychlila, digitalizovala. Máme internet, Facebook, úžasné počítačové hry, přes sto televizních kanálů... Taky podnikáme, cestujeme… Pro knížky je tohle všechno tvrdá konkurence.

 

Přesto vaše knihy ve čtenářích žijí. Po přečtení několika řádků z povídky při autorském čtení publikum doslova bouřilo, nevládlo žádné napětí, lidé byli doslova vaši. To je jistě pro autora nejkrásnější ocenění. Co dalšího vás jako autora potěší ze strany nás čtenářů?

Pozitivních ohlasů stovek lidí na besedách si samozřejmě moc vážím – ale ještě lepší je, když si mou knížku pár desítek tisíc lidí i koupí (úsměv).

 

Je známo, že původním povoláním jste učitel. Jste i dnes v kontaktu s mládeží? Účastníte se například besed pro mládež? 

Občas beseduji na gymnáziích – a rád. 

 

Říká se, že mládež málo čte. Já s tím úplně nesouhlasím. V každé třídě mám žáky, kteří tajně čtou pod lavicí nebo mají pro volné chvíle připravenou knihu. Jak to vnímáte vy?

Neumím posoudit, zda studenti dost čtou, ale moje zkušenost je jednoznačně pozitivní: většinou mají chytré otázky a mnozí z nich moje knížky znají. 

 

Fabulace vašich příběhů je úžasná v tom, že postavy jednak vyjadřují obecně charakteristiku společnosti, jednak se každý v některé postavě sám pozná. Psal jste rád také slohové práce jako žák či student, nebo to nadšení přišlo až později?

Díky za kompliment. Spisovatel by skutečně měl být dobrý pozorovatel života… K té otázce: Sloh mě bavil, nejvíce samozřejmě volné vypravování. 

 

Vzpomínáte si na nějakou konkrétní knížku, kterou jste přečetl a která vás vnitřně zasáhla nebo posunula někam dál? 

Škvoreckého Zbabělci, Hrabal, Updike, Raymond Carver…

 

Jak se stavíte ke zfilmovaným verzím vašich děl? Rezonují s vašimi představami?

Je nutno říct, že každé jen trochu zdařilé zfilmování mojí knižní předlohy prodej dotyčné knihy vždy výrazně zvýší – takže se rád smířím i s tím, když se ve filmu něco nepovede.

 

Vaše nová knížka Muž a žena zachycuje kontrast mezi „mužským“ a „ženským“ světem. Můžete nám o ní něco prozradit? 

Jsou to dvě novely. Familyfrost je tak trochu groteska o čerstvě rozvedeném padesátníkovi, který jede se svým mrazicím vozem poznat svého otce – pološíleného zneuznaného básníka. Čarodějka z Křemelky je fantaskní příběh o mladé ženě, která umí číst myšlenky jiných lidí.  

 

 

Plánujete vydat další knihu? Na co se můžeme my, čtenáři těšit?

Příští kniha bude sbírka povídek. Už ji mám skoro hotovou.

 

Děkuji vám za rozhovor a přeji hodně pohody, zdraví a sil k psaní.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení