Rozhovory

Rozhovor s cukrářkou Hankou Rawlings

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
autorka

Hana Rawlings je i přes své exotické jméno rodačka z Čech. Již od dětství ji to táhlo do kuchyně, ale až náhoda v Austrálii ji svedla dohromady s její současnou vášní – pečením dortů. Ve chvíli, kdy jiné nevěsty jihnou při pohledu na svého muže, ona měla oči jen pro jejich neskutečný dort. Její manžel neváhal a podpořil ji tak, že od něj k narozeninám dostala poukaz na kurz zdobení. Poté přišel blog na internetu a teď díky této náhodě můžete držet v rukách knihu, která vám pomůže v začátcích.

 

cukroviVe své knize popisujete, že už jako malá jste ráda pomáhala v kuchyni. Co byla vaše nejoblíbenější sladkost?

Maminčin tvarohový koláč, linecký štrúdl, babiččin perníkový dort s domácí jablečnou zavařeninou a linecká kolečka.

A jakou surovinu máte nejraději dnes?

Jednoznačně čokoládovou ganache z kvalitní hořké čokolády. Už jen když ji chystáte, celá kuchyně voní po čokoládě a já si připadám jako Juliette Binoche ve filmu Chocolat. Je skvělá na dorty, cupcakes i cake pops.

Učila jste se od těch nejlepších, co vám škola vzala a co vám naopak dala?

Vzdělání je pro mě zásadní a nechystám se přestat. Každý rok je tolik nových technik, pomůcek, surovin, že nevím, co zkoušet dřív. Věřím v celoživotní vzdělávání. Nerada bych ustrnula. I tento sladký svět je plný trendů a co je moderní letos, už je další rok zastaralé. Baví mě to sledovat a promítat to tak do své tvorby.
Naštěstí mi škola vzala naivitu. Je velmi romantické si představit, jak každý den tvoříte krásné designové dorty podle vlastních návrhů. Ono to ale není zase tak jednoduché. Studium ve světově proslulém studiu mi pomohlo otevřít oči. Zjistíte, že nejdražší surovinou je čas a ne kolik dort váží nebo jestli má čokoláda 50 či 80 %. Když budete pracovat pomalu i na sebekrásnějším a lahodnějším dortu, dort nebude prodejný. Nikdo ho nezaplatí. Preciznost a rychlost jdou ruku v ruce.

Mají Australané hodně odlišné chutě, nebo jsou na tom podobně jako Češi?

Mají velkou výhodu v tom, že jsou velmi kosmopolitní společnost. Takový svět ve světě. Na výběr mají ze sladkostí z celého světa, a jsou tak více otevření různým chutím. Více experimentují.

Co v současné době chystáte?

Mám hlavu plnou nápadů a na všechno se moc těším. Jen teď musím být velmi opatrná kvůli komplikovanému těhotenství. Držte mi prosím palce a brzy se budu těšit na shledanou například na plánovaných kurzech zdobení či jiných gurmánských akcích. Více je možné se dozvědět na mé nové webové stránce hanarawlings.cz

Jaký je to pocit vidět svou knihu v knihkupectví?

To se snad ani nedá slovy popsat. S knihou jsme si celý tým dali velkou práci a mazlili se s ní do velkých detailů, ať už s texty, grafikou, samotnými postupy, focením či dekorem. Je na ní mnoho měsíců práce. Takže nejprve cítíte úlevu, že jste to dokázala a hned nato nervozitu, zda se kniha bude líbit. A tak bych mohla pokračovat. Je to celý koktejl pocitů.

Na co jste ve svém životě nejvíc pyšná?

Na to, že jsme jako rodina zvládli překonat velmi těžká a traumatická životní období. Snažili jsme se s manželem o to, aby nás náročné životní zkoušky nezměnily natolik, aby nás definovaly tím, kým jsme, spíše aby nás posílily a posunuly dál.

Kde hledáte inspiraci ke své tvorbě?

Všude kolem sebe. Krásné motivy, které se dají promítnout do dezertů, jsou všude kolem nás. Miluju kvalitní látky, dekor, módu, architekturu, fotografie, moderní interiéry, papír na scrapbook, ilustrace, pohádky, dětské oblečení, hračky, přírodu a květiny.

Dovolil si někdo upéct dort vám? Měla jste z něj radost?

Vždycky, když mi někdo něco upeče, jsem nadšená. Je to pro mě vzácnost. Sama pro sebe nikdy nepeču. Spíš pro ostatní. Promýšlím nejen vzhled, ale i kombinace příchutí, aby to všem chutnalo.

Když vidíte své nápady v cizím podání, máte radost, nebo byste chtěla radit, jak by to mělo být „správně“?

Ono snad ani žádné jediné správně neexistuje. Je mi ctí, když moje práce někoho inspiruje a promítne ji do té své. Když začínáte a učíte se, je vždy snadnější pracovat podle někoho. Sama jsem tak začínala. Postupně pak začínáte popouštět uzdu fantazii. Začnete přidávat kousek sebe, svůj osobitý styl, interpretaci a provedení.

autorkaJak vás napadlo, že vydáte knihu, když již máte úspěšný blog?

Napadlo mě to hned na začátku, když jsem nové techniky a postupy začala v Austrálii objevovat. Říkala jsem si, jaká je škoda, že se o tomhle u nás nepíše. Tehdy jsem vůbec o ganache ani fondánu nic nevěděla. Říkala jsem si, to si nemohu jen tak nechat pro sebe. Ale knihu jen tak přes noc nenapíšete. Postupně přes vlastní několikaleté tvoření a blog jsem se dostala k pořádání kurzů zdobení a ke spolupráci s médii a to už pak na sebe kniha nenechala dlouho čekat. Měla jsem ji promyšlenou, ale věděla jsem, že bych ji chtěla vydat na velmi profesionální úrovni, co se týká zpracování a to jsem nechtěla uspěchat. Jsem moc vděčná všem, kdo na knize spolupracovali. Byl to takový tým snů. Od fotografií přes dekor, ilustrace i grafiku.

Můžou se čtenáři těšit na další podobnou knihu?

To je v podstatě na čtenářích. Bude-li se jim kniha líbit a budou-li si přát pokračování, budu psát a zdobit dál. Nápadů mám hned na několik dalších knih.

Máte vy sama čas na čtení? A pokud ano, co ráda čtete?

Moc času nemám. Ale mojí velkou vášní jsou, jak jinak, knihy o zdobení od mých oblíbených světových autorů, které sbírám. A k tomu krásné kuchařky o pečení. Miluji knihy s krásnými fotografiemi. Jsem velmi vizuální a hodně mě to inspiruje.

Moc děkuji Hance za odpovědi a zároveň autorce přeji, aby měla stále dost inspirace pro svou tvorbu a těším se na další povedenou publikaci.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení