Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Ladislav Zibura – Prázdniny v Česku

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Kdo si alespoň jednou hodil batoh na záda, postavil se na lokální nádraží a nechal se zlákat neznámým světem, ten určitě zná Ladislava Ziburu. Jeho jméno je synonymem pro novodobého poutníka, který se postupem času přerodil v profesionálního cestovatele. A co nejvíce omezila covidová pandemie? Cesty za dobrodružstvím, a tak byl princ Ládík, jak se autor sám tituluje, donucen trávit Prázdniny v Česku. Ale ani tento fakt jej neodradil, aby se o svoje zkušenosti opět nepodělil se čtenáři.



Ladislav Zibura začínal svoje cesty jako nadšený chodec, ale s přibývajícím věkem a našlapanými kilometry zjistil, že existují i jiné dopravní prostředky než vlastní nohy. Kus zakavkazských republik projel na kole a nyní se k překvapení všech odhodlal udělat si řidičský průkaz. A tak se stal zcela nezávislým a mohl konečně svobodně vyrazit do světa a nebyl by to Zibura, kdyby opět neměl něco extra. Nezklamal a pořídil si malý bílý vůz ve tvaru krabice, který brázdí české silnice jen v několika málo kusech.

Touha poznat rodnou zem a Covid přinutily autora naplánovat na léto 2020 cestu po Čechách, Moravě a Slezsku, z čehož paradoxně vznikla jeho nejdelší kniha, ke které čtenáři vzhlíželi s obavami. Zážitky z Číny a Nepálu? Exotika jen pro vyvolené. Putování po Arménii a Gruzii? Pikantní příhody z bývalého Sovětského svazu. Cesta napříč Evropou? Řada zemí rovná se řada historek. Ale Prázdniny v Česku? Pro řadu z nás krásná, leč trochu monotónní nostalgie z dob mládí. Ale Ladislav Zibura má ten dar, že i ze zdánlivě obyčejného zážitku dokáže vytěžit nemožné a podat čtenářům s vtipem a elegancí.

Autor postupně navštívil všech čtrnáct krajů, ale srdce jej táhlo spíše k hraničním oblastem, kde načerpal nejvíce zážitků a dojmů. Kromě svého auta cestoval autem půjčeným, na lodi a svoji sbírku doplnil i o cestu na oslu, která se paradoxně ukázala být největším oříškem. Oproti předchozím knihám, kdy autor většinou cestoval sám a potkával místní obyvatele, si tentokrát přibral do party i několik kamarádů, kteří některé zážitky absolvovali s ním. A tak se stalo, že Sněžku navštívil první Nepálec, Japonec mu udělal přednášku o jihomoravské Lednici a po Vltavě jej svezl Holanďan. A opět se potvrdilo, že naše zem si do pestrosti nezadá s mnohem většími státy.

Ač na první pohled může vzbuzovat lehké obavy, protože Česko snad známe všichni, Ladislav Zibura všude najde něco, o čem jste dosud zaručeně neslyšeli. Víte, že u nás máme světový unikát – opak rozhledny? Podhlednu asi nemají nikde jinde na světě! Takových tipů a perliček je kniha plná a co strana, to nová informace. A pro koho i toto bude málo, začte se do vsuvek psaných modrým písmem, kde autor vysvětluje a doplňuje souvislosti.

Bonusem k vtipnému a čtivému textu jsou krásné ilustrace k aktuální kapitole suplující fotky z míst známých i neznámých. První, co každý z nás udělá, když si otevře Prázdniny v Česku, zkontroluje, jestli ten Zibura byl i u nás a co o nás píše. Mnozí čtenáři svoji rodnou obec či město určitě najdou a ti, ke kterým autor dosud nezavítal, musí doufat v další pokračování v létě 2022, protože současný stav nasvědčuje tomu, že nikam dál se nepodívá ani princ Ládík, ani nikdo další z nás. Ale ti, co hledí vstříc světlým zítřkům, se mohou optimisticky těšit na další dobrodružství ze světa. Necháme se překvapit kam, jak a s kým se autor zase vypraví, co zajímavého uvidí a předá dál.

Název knihy: Prázdniny v Česku
Autor: Ladislav Zibura
Nakladatelství: Kniha Zlín
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2021
Vydání (1., 2. atd.): 1. 
Počet stran: 394
ISBN 978-80-7662-224-1

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení