Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Miroslav Žamboch – Bakly – Armáda

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Před dvaceti lety představil Miroslav Žamboch jednu z nejvýraznějších postav české fantastické literatury. Jeho (anti)hrdina Koniáš si získal tisíce čtenářů nejen svými smrtícími schopnostmi, vzděláním, nadlidskou vůlí, ale i morálkou, která se ukrývala pod maskou vraha a násilníka. O dva roky později se Koniáš setkal s mužem, který snad nemohl být na první pohled jiný, na ten druhý se však v mnohém Koniáši podobal. Osvalené monstrum pojmenované Bakly přirostlo k srdci nejen jeho autorovi, ale i čtenářům a stalo se protagonistou sedmi delších i kratších knih. Nakladatelství Triton na začátku tohoto roku sebralo pět Baklyho příběhů a spojilo je do knihy Bakly – Armáda.



Pokud nyní jásáte, že vás čeká pětice nových příběhů s nezdolným rozsévačem smrti, musím vaše nadšení utlumit. Hned čtyři příběhy jste si totiž mohli přečíst jinde. V rozmezí let 2005 až 2007 vyšly v miniaturních knihách, takzvaných kolibřících, povídky Návrat zabijáka, Anděl bez slitování a Holýma rukama. Krátká zastávka na dlouhé cestě (pod názvem Krátká zastávka) se zase objevila roku 2015 v časopisu Pevnost. Jediným novým textem tak je Inkognito.

Nemáte-li s Baklym dřívější zkušenosti, vězte, že se jedná o vynikající českou fantasy sérii z promyšleného světa, v němž se sice neplíží hobiti, nepějí elfové a neklejí trpaslíci a i té magie je v něm poskrovnu, ale jinak potěší každého milovníka fantastiky. Samotný Bakly je pak lidská verze tanku, jen místo kanónu používá masivní krátký meč – katzbalger – a vlastně cokoliv, co mu přijde pod ruce. A když mu pod ně nic nepřijde, vystačí si i s těma prackama, za které by se nestyděli ani kulturističtí šampioni. Jeho příběhy jsou nejen plné akce, ale svým podáním připomínají i drsné detektivní povídky s osamělým hrdinou čelícím často nepřekonatelné přesile. Krev, násilí, ale i boj za správnou věc jsou ingredience, které Miroslav Žamboch hází do psacího kotle po hrstech, a vy sami se rozhodněte, jestli na takový ostrý guláš máte chuť.

Ani jedna z pěti povídek neční svými kvalitami nad ostatní. Obzvlášť v porovnání s nejlepšími pracemi Miroslava Žambocha stojí trochu ve stínu. Na druhou stranu kvalitou dle mého názoru spíše předčí nedávno vydané knihy Bakly – Hledání smrti a Bakly – V objetí smrti. Jediná dříve nepublikovaná povídka Inkognito možná nestojí za nákup celé knihy, ale ani nepůsobí jako vata a komerční vějička pro fanoušky. Příběh Baklyho setkání s pašeráky a plavby na jejich lodi je tak původní, jak jen může vyprávění, ve kterém dostanete přesně to, co očekáváte, být.

Práce Miroslava Žambocha se vyznačují nejen až návykovou čtivostí a spádem skluzavky pro sebevrahy, ale i fundovaným výkladem o všem, co zmiňuje. Je radost číst si o zbraních a boji od člověka, který obojímu rozumí, což z jeho textů přímo dýchá. Stejný pocit máte, i když se zmíní o kovářském řemesle či údělu námořníků.

Přestože na první pohled kniha vypadá stejně hutná jako její drsná obálka, docela rychle ji přečtete. V Tritonu zvolili větší formát písma, čímž nabyl počet stran a kniha také o to více odsýpá. Pětici povídek doplňuje text šéfredaktora časopisu Pevnost Martina Fajkuse, který s elegancí sobě vlastní představuje Miroslava Žambocha a jeho dosavadní tvorbu. Drobným nedostatkem je fakt, že, až na drobné odchylky, jste si stejný text mohli naposledy přečíst v poslední dvojici knih o Baklym.

Bakly – Armáda potěší všechny milovníky fantasy, především v té epičtější a bojem nasáklé formě. Dílo Miroslava Žambocha patří ke špičce žánru, a i když je u této knihy špice poněkud ztupená, pořád se jedná o zábavné dílo, které se čte samo. Máte-li chuť po Zaklínači zkusit něco z našich luhů a hájů, nešlápnete vedle. Jestli se vám doma na poličce válí Žambochovi kolibříci a vedle nich svázané ročníky Pevnosti, sami uvažte, zda vám jedna nová povídka stojí za nákup celé knihy. Bakly možná s věkem ztrácí kondici, ale pořád je to to nezastavitelné monstrum, které mají tisíce čtenářů v lásce.

Název knihy: Bakly – Armáda
Autor:  Miroslav Žamboch
Nakladatelství: Stanislav Juhaňák - Triton
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2020
Vydání: 1.
Počet stran: 288
ISBN: 978-80-7553-762-1
Ediční řada: Trifid

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení