Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Mariana Enriquezová – Tohle je moře

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Sid Vicious, John Lennon, Jimi Hendrix, Kurt Cobain a další výrazní hudebníci vstoupili mezi legendy nejen díky své tvorbě, ale také kvůli své smrti, často zastřené rouškou tajemna. Ve svém třetím románu Tohle je moře nabízí argentinská spisovatelka Mariana Enriquezová propracovanou a překvapivou odpověď na to, co se skrývá za předčasnými úmrtími slavných muzikantů.

 
knihaJsou na každé fotografii, na každém záznamu z koncertu, ukryté v davu fanoušků a fanynek, ječící, pištící, hysterické, vždy nablízku své oblíbené hvězdy. Členky Roje, jehož cílem je vytvářet fanouškovskou základnu rockové kapely a podněcovat skutečné, lidské fanoušky k jejímu zbožňování. Helena, i když to není její skutečné jméno, protože ony žádná jména nemají, je členkou Roje. Velmi touží po tom stát se Světlonoškou, vstoupit do Domů při Moři a stvořit svou vlastní Legendu. Tou se má stát James, zpěvák kapely Fallen, aktuálně jedné z nejpopulárnějších kapel na světě, kolem které se pomalu, ale jistě rozpoutává větší a větší šílenství. Když Helena přinutí mladou fanynku, kterou rodiče nepustí na koncert, aby si vzala život, otevře jí to cestu k Světlonoškám. Začne se tak připravovat na své poslání, na jehož konci se z Jamese, kvůli jeho předčasné smrti, stane Legenda, podobně jako z mnoha dalších před ním.

Lehce bizarně znějící příběh s prvky fantastična vychází z otázky, jak to, že tolik mladých a úspěšných muzikantů dopadne tak špatně. Autorka přichází s odpovědí v podobě promyšleného surreálního světa, který se prolíná s tím naším, má však své vlastní obyvatele, pravidla, mytologii, ale také své vlastní cíle, ve kterých lidé sehrávají pramalou roli. Jejich životy představují jen figurky na šachovnici, se kterými pohybuje nevyhnutelnost osudu, kterou Světlonošky naplňují.

Vznášet se nad hladinou

Románem se linou nejenom odkazy na rockovou hudbu, ale také například na řeckou mytologii. Autorka umně pracuje se stereotypy, které kolem světa fanoušků (a zejména fanynek) rockových kapel existují, poněkud stereotypní je ale i její představa světa nadpřirozených bytostí (tedy Světlonošek nebo Roje). Po celou dobu tak text jemně kolísá na hraně mezi kvalitní beletrií a literárním kýčem. To, co převažuje, je však dobře napsané vyprávění s rychlým spádem, které čtenáře celkem bez problémů vtáhne do děje. Přesto příběhu chybí větší hloubka, kterou by mohl představovat třeba úděl hlavní hrdinky, řešící v poslední třetině románu stěžejní vnitřní konflikt. Autorka přesto už hlouběji nezachází, zůstává viset jaksi nad hladinou. Také samotné postavy v románu působí relativně ploše, jako by jim chyběl další rozměr, kterého by se čtenář mohl chytit a zaujmout vůči nim nějaký emoční postoj. K tomu nedochází ani v situacích, kdy se například vynořují temné vzpomínky na bolestnou minulost a zažitá dramata. I z těch však dýchá jenom chlad, jakoby se nás ani postav samotných nic z toho netýkalo.

I přes tyto (subjektivní) nedostatky lze říct, že se jedná o pozoruhodnou knihu. Román Tohle je moře má šanci u čtenářů, kteří hledají lehčí, přesto kvalitně napsané čtení, a také u těch, které zajímá současná latinskoamerická literatura. Ta totiž už dávno nestojí na jménech jako García Márquez nebo Vargas Llosa, ale bouřlivě se vyvíjí všemi možnými směry a tento vývoj se rozhodně oplatí sledovat.


Tohle je moře
Autor Mariana Enriquezová
Překlad Lucie Trägerová
Nakladatelství Host
Místo vydání Brno
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 120
ISBN/EAN 978-80-7577-791-1
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení