Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Robert Jackson Bennett – Město zázraků

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Fantasy trilogie Božská města se dočkala posledního dílu a je fantastický. Mírně se odlišuje od všeho, co doposud v sérii vyšlo, ale o zázraky a božské bytosti tady jde pořád. A především, hrdinou Města zázraků je Sigrud Harkvaldsson, který ve své nové roli září.


knihaTrvalo to celkem 1 061 stran. Přesně tolik času a prostoru potřeboval Sigrud, než se z chladného seveřana z Města schodů (více zde) stal hrdinou velkého finále. Bennetova sága vrcholí a nemohlo to dopadnout lépe. Zakončení trilogie je více než důstojné. Autor propojil veškeré dosavadní události a dal jim nečekaný rozměr. Z Božských měst se stal velký ucelený svět o mnohem větším rozsahu, než se kdy jevilo.
 
Detektivka, která přestane být detektivkou

Když jsem psala recenzi na Město mečů (čtěte zde), vytýkala jsem autorovi, jak moc vykrádá sám sebe. V mnoha ohledech se tehdy přidržel původní šablony a kopíroval osvědčené prvky. To jsem netušila, že na poslední díl si do rukávu připravil pár es.

Tak především, Město zázraků je vystavěno podstatně jinak. I když opět začíná jako detektivka, tato část se vyřeší neuvěřitelně rychle. Události totiž spustí smrt Shary Komaydové, která zahyne při bombovém atentátu. Po tragických událostech druhého dílu šlo o jediného člověka, který Sigrudovi ještě zbyl, a tak není divu, že se rozhodne vypátrat jejího vraha. Po letech v exilu se vrací zpět mezi lidi, aby pomstil smrt přítelkyně. Zjizvený, poznamenaný a zestárlý na duši.

Tady však nastává první překvapení. Sigrud neztratil nic ze svých schopností a s touto situací se vypořádá prakticky hned v úvodu. Přitom se stihne zamotat do jiné hry a děj se přelije jinam. Prvky detektivky zmizí, zato padají nové informace ohledně božstev. Příběh dostane podobu akční fantasy jízdy, v níž se postavy přesunují z místa na místo a hledají pravdu. Mezi řádky pak naleznete sdělení o tom, že žádný dobrý skutek nikdy nebude vyhovovat všem a že každá změna potřebuje spoustu času.

Po stopách nespoutaného Dreylana

Sigrud se tady definitivně proměňuje v nejzajímavější charakter celých Božských měst. Už dříve se projevoval jako postava, jejíž osudy by si zasluhovaly samostatnou knihu. Teď konečně dostal prostor. Samozřejmě, Sigrud je tak zajímavý právě proto, že si k němu čtenář už stihl vybudovat vztah. Je to jeden z důvodů, proč je Město zázraků tak čtivé. Disponuje hrdinou, o němž jsme se celou dobu chtěli dozvědět něco víc. Je-li to i váš případ, budete spokojení. Kniha se v dostatečné a nesentimentální míře vrací k jeho minulosti, současně dává dostatečně vyniknout jeho schopnostem.

Sigrud se při svém putování dostává na nová i důvěrně známá místa, a to včetně Bulikova. Pamatujete si na kouzelné hradby, které jsou zevnitř průhledné? Znovu sehrají svoji roli, ačkoli Bulikov se za ta léta změnil k nepoznání. Knihou se navíc mihnou i vedlejší postavy z předcházejících dílů – některé letmo, jiné dostanou svou příležitost vystoupit ze stínu Shary a Turyin.

Město zázraků obsahuje několik plot twistů. Některé není těžké uhádnout, jiné jsou očividnou snahou zaskočit čtenáře, přechytračit ho a přivést k úžasu. Kupodivu se to povedlo, aniž se do toho autor zamotal. Stále jde o prvky, které tady už někdy někde byly, ale nic nemění na tom, že fungují skvěle. Závěrečné rozuzlení asi bude čekat málokdo. Robert Jackson Bennett zakončil trilogii opravdu mistrně. Až mi je líto, že ten hravý imaginární svět musíme opouštět.


Město zázraků
Autor Robert Jackson Bennett
Překlad Milan Pohl
Nakladatelství Host
Místo vydání Brno
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 543
ISBN/EAN 978-80-7577-578-8
Ediční řada Božská města

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení