
Recenze: Petra Davidová – Kitchen & the City
- Vytvořeno 1. 8. 2017 0:00
- Autor: Renata Petříčková

Když děti odejdou z domu, odzvonilo rychlému vaření a stresu v kuchyni a přišel čas rozvinout lásku k jídlu a vaření jako takovému. Tak to tvrdí autorka této kuchařky, Petra Davidová, která právě tímto netypickým – nebo snad nadmíru typickým – způsobem přišla k nápadu nejen si začít vaření užívat, ale také se stát foodblogerkou. Kniha na sebe nenechala dlouho čekat…
Ráda začnu od konce, tedy od celkového hodnocení, protože mi to prostě nedá. Je to kniha, která nikoho neurazí, může pouze a jen potěšit a nadchnout! Najdete tu totiž ve stejné míře staré dobré české recepty, dělané s takovou láskou a nadšením, že jistě autorce odpustíte, že takovou kopračku už umíte. I když, kdoví, jestli ona do ní nepřidává něco, co ji ještě vylepší! Najdete tu také recepty netypické, lehce exotické, třeba hned jako první vás v salátové sekci vítá salát s tuňákem na způsob tataráčku. Nikdy jsem to nejedla, ale děkuji pěkně, v tuto chvíli na to mám celkem chuť! A takto bych mohla pokračovat pořád dokola!
Objevování chutí jako koníček
Autorka se netají tím, že ráda cestuje a že její vášeň pro objevování nových chutí a vůní je stále vytříbenější. A tak tu najdete třeba thajský salát s pomelem a já se přiznám, že šoupnout do toho pořádnou hrst krevet vyžaduje pro místního suchozemce opravdu notnou dávku odvahy! Na druhou stranu opět tu je ten vtíravý pocit, že při pohledu na tu krevetu ležící na kokosem poprášeném plátku pomela s chilli a rybí omáčkou, najednou mám myšlenky na to, je-li šťavnatější ta krevetka, nebo to pomelo, a jak to vlastně chutná dohromady!
Jednoduše řečeno – obohatíte tím každého!
Protože ten, kdo miluje klasiku, najde i tu svou. Ten, kdo miluje jiné kultury a nové recepty, najde jich tu také mnoho. Jedno i druhé se v těch nádherných 84 receptech neuvěřitelně prolíná, že jsem jako čtenářka neměla ani na chvíli pocit, že by se celé to cestování z Čech až do Asie nějak mezi sebou pralo. Navíc tu najdete i cukroví pro psy a pár vánočních tipů. A co je úplně nejlepší, autorku najdete na jejím blogu, instagramu i facebooku a tam je vám plně se svým mlsáním k dispozici. Není nad interaktivního autora!
Máte chuť? Klasika, kachna na pomerančích, ukázka je vybrána z postupu:
Kachní prsa očistěte, osolte, opepřete a orestujte z každé strany na sádle, aby se zatáhla. Vložte do pekáčku, podlijte šťávou ze dvou pomerančů, posypte nakrájeným česnekem a posekaným tymiánem. Pečte v zakrytém pekáči v předehřáté troubě na 180 °C hodinu a půl. Podlijte vínem a pečte další hodinu, přidejte pokrájený fenykl a filátka ze dvou pomerančů, odkryjte a pečte dalších 10 minut, než kůže na prsou chytí barvu a udělá se křupavá kůrčička.
Aktuality
-
Svět knihy 2023 vrcholí. Sobota 13. května očima návštěvníka knižního veletrhu
Pražské Holešovice oživil ve dnech 11.–14. května mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy. Tak jako vždy nabídl besedy s autory, autogramiády, přímé setkání s českými i světovými spisovateli a také bohatý doprovodný program. Letos se veletrh nesl ve znamení tématu Autoři bez hranic, ať už se jednalo o hranice států, hranice kulturní nebo sociální. Zelenou měl každý autor, který je umí překročit.
Číst dál... -
Na Černé louce v Ostravě opět proběhne knižní festival
Ostravské výstaviště v březnu opět přivítá knižní nakladatele, novináře, spisovatele a tisíce milovníků knih. Ve dnech 3. a 4. 2023 proběhne na Černé louce Knižní festival Ostrava.
Číst dál...
Nové komentáře
-
Daniel Defoe – Robinson Crusoe
:D -
Evžen Boček: „Zatuhnul jsem v 19. století“
Pri citani vsetkych siestich casti Aristokratky som sa vynikajuco pobavil, nieco nove naucil a vsetkym ... -
Jan Neruda – Povídky malostranské
Velmi moc děkuji za zápisky zítra mám mít čtenářský deník a knížku jsem ani neotevrela velmi moc ... -
Matematika základ života
Dík za kritické poznámky. Pokusíme se opravit. JH -
MUSTREAD podle Gatese a nejprestižnějších deníků. Co je tak skvělého na Sapiens?
Kniha obsahuje nepravdivá tvrzení a naprosto nelogické závěry. Knihu hodnotím jako škvár bez ... -
Páté jablko promlouvá
Román Páté jablko mne zajímal už proto, že mne s příběhy postav spojoval sad a obchod, který měli ... -
Jarmila Glazarová: Vlčí jáma
Tento román jsem viděla několikrát zpravovaný jako film, ovšem netušila jsem že Robert umírá. To ... -
Prašina
no tatop kniha se mi zdála taková temná já mám ráda temno ale pořádně nedávala smysl nedokázala jsem ... -
Milník v žánru fantasy
Já jsem zrovna jeden z těch, co zná z fantasy všechno a nic ho nepřekvapí - teda ne že bych jí tolik ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Mám rád Fischerův překlad, ale krásný je i překlad Loukotkové. Můžete se přesvědčit v knize Navzdory ...
Knihy
Z čtenářského deníku
-
Jarmila Glazarová: Vlčí jáma
Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.
Číst dál... -
Drašar
Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.
Číst dál...