Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Marie Benedictová – Einstein & Einstein

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Albert Einstein je celosvětově známým a uznávaným vědcem. Jaký byl ale v osobním životě? Jak se choval ke své manželce a svým dětem? Kniha Einstein a Einstein je ale převážně o jeho dlouho přehlížené první ženě. Autorka Marie Benedictová se na ni zaměřila i z toho důvodu, že teorie relativity není možná tak úplně jen dílem slavného muže.


knihaMileva Maricová začala v roce 1896 studovat v Curychu. Jako jednadvacetileté dívce z malého městečka v Srbsku se jí dostalo velké cti, když mohla začít navštěvovat prestižní curyšskou polytechniku v době, kdy ženy měly na univerzity více méně vstup zakázán. Mileva měla odmalička problém se svým okolím. Kromě toho, že její spolužačky nedokázaly přenést přes srdce její inteligenci, posmívaly se jí i kvůli jejímu kulhání. Mileva tedy do Curychu odcházela se značně poškozeným sebevědomím a upřímně se bála, jak bude snášet šikanu svých spolužáků na vysoké škole. Tam se ale naštěstí setkala se svým budoucím manželem a její život se změnil k lepšímu i díky kamarádkám z penzionu, kde bydlela.

Tento fakt se ale můžeme dočíst v mnohých již vydaných životopisech Alberta Einsteina. Kromě toho také víme, že Mileva se stala příkladnou manželkou a matkou, která se vzorně starala o svého manžela, potomky a jejich domácnost. Na fyziku nikdy nezanevřela, a i když neměla už tolik prostoru a času jako za dob studií, snažila se neustále vzdělávat v odborných časopisech a konverzacích se svým manželem a jeho kolegy. Jak ale zasáhla Mileva do nejslavnějšího objevu svého manžela? Nepoložila základy této teorie právě ona? Pravdu se už asi nikdy nedozvíme, z mnohých historických pramenů je ale zřejmé, že manželka Alberta Einsteina na této teorii pracovala s ním. A do dnes se ve vědeckém světě vedou debaty o tom, komu by se mělo přiřknout autorství. Jednou ze stop by mohl být i fakt, že Einstein věnoval své manželce celou svou finanční odměnu, kterou získal po převzetí Nobelovy ceny právě za teorii relativy. 

Kniha Einstein a Einstein patří do Edice životopisů, které už nějakou dobu vycházejí v nakladatelství Metafora. Jsou to knihy, které jsou založené na pravdě a čerpají z historických událostí, ale zároveň jsou doplněny vymyšleným příběhem autora. Nejinak je tomu i u knihy Einstein a Einstein. Autorka se nesnaží přinést nový pohled na Alberta Einsteina, naopak chce čtenáři přiblížit jeho neméně úspěšnou manželku, která pokud by žila v jiné době, byla by možná považována za génia. Ona však svůj úspěch vyměnila za rodinu a obětovala se ve prospěch tepla domácího krbu. I když musím na jednu stranu říct, že autorka tohoto slavného vědce nepopsala v příliš kladném světle. Příběh Milevy Maricové zaujme nejednu úspěšnou ženu, která musela bojovat s předsudky svého okolí. I v dnešní moderní době se totiž často může stát, že muži své ženské protějšky podceňují. A to i přesto, že nám historie neustále předkládá důkazy o tom, jak silné a úžasné mohou ženy být. 

Einstein & Einstein
Autor Marie Benedictová
Překlad Filip Klausner
Nakladatelství Metafora
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 272
ISBN/EAN 978-80-7359-511-1
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení