Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Patrick Ness – My ostatní tu prostě žijem

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Co když je vaším úkolem zabíjet Duchomory či Nesmrtelné a ještě k tomu zachránit všechny před zánikem světa? Mezi takové lidi rozhodně Mikey nepatří. Mikey chce odmaturovat, než znovu vybouchne škola, a strávit léto se svými kamarády, než odejde na vysokou. Mikey se také snaží za každou cenu najít něco normálního v jeho nenormálním světě.


My ostatní tu prostě žijemMikey je v posledním ročníku na střední škole a za pár týdnů bude maturovat. Jenže se začne objevovat modré světlo a za pár chvil na to někdo z hipsterů vždy zemře. Jsou to vždy jen hipsteři, kteří umírají, a také jako jediní vědí, co se zde doopravdy děje. Jenže Mikey, jeho sestra Mel, kamarádka Henna ani nejlepší kamarád Jared nejsou hipsteři, ani netuší, co se děje. Sami se potýkají s vlastními problémy a někdy tak trochu vedou válku proti sobě samým. A také se samozřejmě snaží užít si co nejvíc zábavy.

Mikey začal mít opět po delší době problémy se svými „smyčkami“, ve kterých se celkem často zasekává a bez okolní pomoci se z nich nedostane. Mikey vždy opakuje nějaký postup, např. počítá neustále hrany stolu, třeba deset krát za sebou, nebo si myje ruce tak dlouho, až mu začnou praskat a má pocit, že se postup pořád neprovedl správně. Mel měla jako mladší problémy s anorexií a byla přesně na čtyři minuty mrtvá, ale nakonec se z toho dostala, i když i teď má někdy s jídlem problémy. Jared je gay a zároveň něco jako polobůh koček, jelikož je jeho babička bohyně koček. Jareda proto vždy, když jde ven, doprovází celé zástupy koček. Jared totiž kočky uklidňuje, ale dokáže při menších zraněních pomoci i lidem. Ano, hrdinové téhle knihy jsou velmi originální a netradiční, ale rozhodně se vám budou líbit takovým tím ulítlým způsobem.

Na začátku každé kapitoly je stručně pár řádků napsáno dopředu, co se v téhle kapitole stane s hipstery, jestli z nich někdo umře nebo se objeví modrá záře spolu s Nesmrtelnými. A pak už pokračuje kapitola z pohledu Mikeyho a jeho normálního života.

Od téhle knížky jsem to prostě nečekala. Byla originální, vtipná a měla charakterově zajímavé hrdiny. U téhle knížky se mi líbil autorův nápad, kdy sám vypravěč a jeho kamarádi nejsou ti, co zachraňují svět a všichni jsou na nich závislí. Protože já osobně se setkávám hodně často s fantasy, kde hlavní hrdina je ten „vyvolený“ a všechno na něm závisí, navíc je mu vždy mezi 15 a 20 lety a svůj dar objeví až náhodou… Doufám, že nejsem jediná, kdo má tenhle pocit. Kniha je napůl fantasy, protože hrdinové žijí normálním životem, fantasy prvky do něj občas zasáhnou a děj fantasy je v pozadí knihy. A pokud si chcete opravdu jedinečnou fantasy plnou humoru přečíst, rozhodně po knize My ostatní tu  prostě žijem, sáhnete.

Název knihy: My ostatní tu prostě žijem 
Autor: Patrick Ness
Překlad: Jan Březovský, Tereza Nuckollsová
Nakladatelství: Slovart
Místo vydání: Český Těšín
Rok vydání: 2016
Vydání: 1.
Počet stran: 304
ISBN: 9788075292513

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení