Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Gina Mayer – Rodinné prokletí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Rodinná sága z 19. století, která ukazuje, jak nevinné dětské hry mohou ovlivnit osudy celé rodiny. Poznejte historické mezníky této doby a zjistěte, jak ovlivňovaly myšlení a jednání hlavních hrdinů. Sledujte životy hlavních hrdinek – prababičky, babičky, matky a dcery – a objevte, jaké prokletí je spojuje. 


Rodinné prokletíRomán Rodinné prokletí, v originále Leonore und ihre Töchter, což podle mě mnohem víc vystihuje jeho samotnou podstatu, nás zavádí do Francie a Německa v 19. století. Autorka zvolila zvláštní styl vyprávění. Rozdělila knihu na šest dílů, přičemž začíná v roce 1900, kdy se seznámíme s nejmladšími členkami rodiny – Dorou a její dcerou Nanette. V Paříži právě začíná světová výstava a celá Francie i okolní státy žijí pokrokem a uměním, který představuje. Příslibem skvělé budoucnosti… Dora to však sotva vnímá. Zjistila právě, že je podváděna manželem, a jakoby to nestačilo, Gustav ji opustí a odstěhuje se za milenkou. Vystaví ji tak skandálu a veřejnému pokoření. Nanette poznává mladého bohatého muže, který se jí stane průvodcem po výstavě a do kterého se rychle zamiluje. Něco jí však na mladíkovi nesedí. Straní se jí? Nebo jí něco tají? Každá z žen se potýká s vlastními problémy, když je navštíví babička Matilda a začne vyprávět svůj životní příběh. 

Následuje druhý díl, který nás přenese do Düsseldorfu v roce 1848. Tam poznáme mladičkou Matildu a tragédii, která se jí v mládí stala a zcela ovlivnila její budoucnost. Co se stalo, že se stala chladnokrevnou obchodnicí a lásce dala přednost před rozumem a jistotou? Abychom pochopili Matildino jednání, je třeba jít ještě hlouběji do minulosti. K samému jádru problému. K tomu, co prožila v dětství její matka, otec a dívka, se kterou se tehdy přátelili. To nám odhalí další dva díly, třetí, zasahující až do roku 1813, a čtvrtý, odehrávající se o deset let později, v roce 1823. I když už pak čtenář zná téměř všechno podstatné, přece jen je třeba vrátit se zpět k Matildě a zjistit, jak vše pokračovalo. A jelikož je nutné celý příběh uzavřít, končí kniha opět v roce 1900, kde se dozvídáme, jak to celé s ženami v této osudem pronásledované rodině skončilo. 

Snad mi odpustíte rozvláčný popis obsahu, který ale zase tak moc o obsahu neprozrazuje. To totiž není žádoucí. Bylo však potřeba vysvětlit, jak autorka postupovala a jak odhalovala jednotlivé důležité momenty a události. I když se to může zdát na první pohled složité, Mayerová píše tak, že ani na chvilku knihu neodložíte. Už po prvních řádcích se vžijete do dalšího a dalšího dílu a poznáváte tak jednotlivé členy rodiny. 

Kromě příběhu samotného se dozvíte spoustu informací o lidech v 19. století. Jak žili, jak moc se lišily společenské vrstvy a jaké bylo dilema, když se začaly mísit. Co znamenal hřích v očích veřejnosti a jak snadné bylo uvěřit pověrám, když navíc ve všem figurovala pevná víra a pravidelná návštěva kostela. Pochopíme, že jinak se žilo a myslelo na vesnici a jiný byl život ve městě. Jak se protloukali a o obživu bojovali pařížští umělci, jak se kdo díval na sufražetky, jak byla jejich shromáždění přijímána a konečně jaké nadšení a očekávání přinášela svým návštěvníkům pařížská světová výstava v roce 1900. 

19. století, jeho kulturu, každodennost, politiku a vůbec ducha té doby autorka vystihla naprosto skvěle. I čtenář, který nemá o té době velké povědomí, se dokáže ponořit do autorčina světa a prožít příběh s hlavními hrdinkami. Problém bych viděla ve schématu, který autorka zvolila a který jsem výše popsala. Připadal mi chaotický a příliš od sebe odděloval jednotlivé osudy žen, takže jsem si ve výsledku nedokázala příběh představit jako jeden celek. Ovlivnilo to tak můj dojem z knihy, nepřítomnost jakýchkoli emocí i celkovou spokojenost s příběhem. Přestože nebyl nijak zvlášť složitý, byl příliš roztříštěný a plochý. Nedokázala jsem se začíst do hloubky a odhalovat jednotlivé vrstvy. I když si autorka dala práci a tyto vrstvy sama vytvořila rozdělením knihy na jednotlivé díly, nepřipadaly mi dostatečně přesvědčivé. 

Z knížky mám nakonec rozporuplné pocity. Byl by to krásný dojemný příběh, kdyby byl jinak napsaný a poskládaný. Vzhledem ke kvalitě historické části celého příběhu je to velká škoda.

Rodinné prokletí
Autor Gina Mayer
Překlad Dagmar Hoangová
Nakladatelství Ikar
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 392
ISBN/EAN 978-80-249-3063-3
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení