Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Michal Sýkora – Ještě není konec

1 1 1 1 1 (8 hlasů)

Vysvětlovat, kdo je Velká Sova, připomíná nošení dříví do lesa, v tomto případě přesněji sov do Athén. Díky televizní obrazovce jsme mohli prožívat její vyšetřování už ve dvou úspěšných sériích.


knihaKniha s názvem Ještě není konec je už třetím příběhem detektivů od Nejsvětější Trojice, v tomto případě to však není úplně přesná charakteristika. Začíná brutální vraždou kojence, která se udála v roce 1987. Tenkrát z ní byla obviněna matka dítěte a sebevražda, kterou ve vazbě spáchala, byla brána jako přiznání viny. Po mnoha letech přichází za nadřízeným majorky Výrové spisovatel a zkouší iniciovat obnovení vyšetřování.

Tentokrát se čtenář nesetká s nikým ze známých postav policejního oddělení, vyjma Vojtěcha Vitouše, který se mihne v několika scénách, vybaven přiměřenou hladinou alkoholu v krvi a papouškem na rameni. Velká Sova zůstala na celý případ sama a kvůli intervencím z vyšších míst pracovala neoficiálně a obětovala i několik dní vlastní dovolené. Ovšem jak známo, exponovaní románoví detektivové dovolenou příliš nevyužívají, takže v případě potřeby, zejména pro nepovolenou práci, jí mají k dispozici vždy dost.

Proti předchozím dvěma detektivním románům, které jsme mohli od Michala Sýkory číst a sledovat je i na televizních obrazovkách, je kniha Ještě není konec poměrně odlišná. Hlavní rozdíl představuje jednoduchost dějové linky a také to, že se v podstatě jedná o dějovou linii jedinou. Zvlášť proti Modrým stínům jde o rozdíl velmi markantní. Autor přerušil slibně započaté sledování osudů kolegů Marie Výrové a čtenář si buď musí počkat na další román, nebo odhadovat z minisérie Pět mrtvých psů, která měla nedávno premiéru v České televizi. Bude zajímavé, jak autor posléze vyřeší spojitost mezi románovou a televizní sérií.

Stejně jako v předchozím románu si autor všímá situace ve společnosti, pronikání bývalých aktivních komunistů do podnikatelské sféry a zejména jejich provázanost s politikou, která umožňuje některým lidem znepříjemňovat život ostatním. Vedle toho klade podobné případy vměšování známé z minulého režimu. Oba mají stejného jmenovatele – osobní kontakty. Není důležité, zda se moc projevuje prostřednictvím politiky nebo peněz.

Autor se plně soustřeďuje na pátrání, Marie Výrové, maximálně oklešťuje všechna dějová rozvětvení a téměř vůbec si nevšímá soukromého života svých postav. Podle rysů, které Michal Sýkora sám naznačil při otázce, jaký je rozdíl mezi kriminálním románem a detektivkou, slušel by knize Ještě není konec spíš přídomek detektivka.

Na prvních stranách knihy nalezne čtenář mapku místa činu a rodokmen rodiny Třebovických, v jejichž středu se hrůzný čin stal. Vzhledem k jednoduchosti příběhu by se mohlo zdát samoúčelné, aby autor ještě víc zpřehledňoval jeho atributy. Spíš se jedná o poctu jiným autorům detektivek, třeba Josefu Škvoreckému a jeho poručíku Borůvkovi.

Stalo se pravidlem, že kriminální romány Michala Sýkory můžeme shlédnout na televizní obrazovce, ostatně jsem se o této skutečnosti už několikrát zmínil. Po přečtení nejnovější knihy si však nejsem jistý, zda by bylo možné jej do filmové podoby úspěšně převést. Komorní děj a přímočarý směr vyšetřování nedává moc prostoru, ale scénáristé a režiséři dokážou překvapit a často jednodušší témata nakonec dopadnou nejlépe. V každém případě Michalu Sýkorovi ze srdce přeji, aby další příběh detektivů od Nejsvětější Trojice opět na televizních obrazovkách zazářil.

 

Ještě není konec
Autor Michal Sýkora
Nakladatelství Host
Místo vydání Brno
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 288
ISBN/EAN 978-80-7491-692-2
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení