Recenze: Knihy pro dospělé

Příliš dlouhá swingers party?

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
zena

Mám ráda provokativní a z šedivého průměru vyčnívající knihy, snad právě proto mne na první pohled zaujala kniha Františka Kotlety Příliš dlouhá swingers party, kterou vydalo nakladatelství Epocha. Inspirativní název knihy ladící dokonale s ilustrací obálky od známého španělského malíře Luise Royy naznačovaly, že se jedná o publikaci, která může být skutečně výjimečná a na pultech knihkupectví rozhodně nepřehlédnutelná.

 

knihaFrantišek Kotleta (nar. 1981) má ve svém životopise uvedeny velmi zvláštní údaje a otázkou je, do jaké míry jsou - vzhledem k jeho známému smyslu pro humor - odpovídající skutečnosti. Při dohledávání informací na internetu jsem se například dozvěděla, že matka byla zřejmě agentka CIA a otec by podle některých indicií mohl být Michail Gorbačov. Nesporným faktem však je, že Kotleta je zkušený autor, vyšla mu trilogie Bratrstvo krve, dvoudílný román Perunova krev a také samostatná kniha Příliš dlouhá swingers party.

Povídková kniha Příliš dlouhá swingers party obsahuje pět povídek - Boží tango, Příliš dlouhá swingers party, Srdeční záležitosti, Pražské kobky a Artefakt. Jedná se o případy detektivní kanceláře JUDr. Zdeňka Koudy, které řeší speciální tým se zkušenostmi s protivníky, neváhajícími pro dosažení svých nekalých cílů využít praktiky magie.

Boží tango

Děj první povídky se odehrává v Africe, je nezbytné odhalit původce tajemného zranění vojáků. Jedná se o první případ doktora Tomáše Koska, antropologa-regionalisty, kterého si k vyřešení delikátního úkolu vybral JUDr. Zdeněk Kouda. Jak se ukazuje, vybral si správně, dr. Kosek dokáže předvídat, kterému bohu obětovat životodárnou tekutinu.

Příliš dlouhá swingers party

Tento případ přivádí dr. Koska spolu s kolegou Gibsonem na swingers akci, kde úspěch závisí na nadstandardním výkonu obou pánů. Bude to stačit k zastavení sukuby vraždící rozvášněné účastníky?

Srdeční záležitosti

V hlavní roli srdce, které obětem chybí. U politiků se tomu člověk až tolik nediví, ale v tomto případě o srdce přicházejí působením magie.

Pražské kobky

Ocitáme se v pražském podzemí plného sexuálních otroků a otrokyň, jejichž jedinou touhou je co nejlépe uspokojit zákazníka. Zvlášť zajímavá pasáž je, kdy se dr. Kosek sám působením magie změní z drsného chlápka v sexuálního otroka.

Artefakt

Solová akce dr. Tomáše Koska, autor mu dává v tomto příběhu prostor prokázat své schopnosti bez přispění zkušenějších kolegů Gibsona a Horta. Krev teče proudem a mrtvoly jsou i ve Svatovítské katedrále. Je vidět, že je dobrým žákem.

Text je psaný v ich-formě, autorův styl vyprávění je provokativní, výbušný, střídá kratší věty s delšími souvětími, umí gradovat napětí, slovní zásoba je vulgárně-cynická, trvalo mi pár stránek, než jsem si na to zvykla a soustředila se na obsah a nikoliv formu. Při čtení Kotletových povídek se mi chvílemi před očima zjevoval věhlasný Chandlerův hrdina Phil Marlowe. Podobné komentování situací, smysl pro humor, nadsázka, vulgarita i cynismus. Snad jen s výjimkou sexu, toho si Marlowe - na rozdíl od dr. Koska - zase tolik neužil.

V knize se objevuje tolik mrtvol, krve, sexu, magie a vulgarit, že jsem knihu nedokázala přečíst rychle, přestože je relativně útlá. Je to jako s jídlem, hodně kořeněné jídlo se nedá jíst každý den, to se pak těžce tráví.

Vzhledem k tomu, že Kotletovy povídky připomínají počítačové střílečky, jsou jeho texty pro ženskou duši přece jenom místy náročnější, proto bych knihu doporučila zejména mužům. A ti rozhodně zklamáni nebudou. Zvlášť pokud si aspoň občas rádi na počítači zastřílí.

KOTLETA, František. Příliš dlouhá swingers party. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Epocha s.r.o., 2014, 288 s. ISBN 978-80-7425-233-4. 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení