Recenze: Knihy pro dospělé

Zpověď mistra literatury

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Umberto Eco. Jen málokterému milovníku literatury toto jméno nic neřekne. Italský filozof, literární vědec i spisovatel sice začal psát romány až před padesátkou, ale se svými díly se zařadil mezi nejuznávanější světové autory. Již jeho prvotina – Jméno růže – dosáhla věhlasu po celém světě. Přesto, nebo možná právě proto, pojmenoval svoji poslední knihu nečekaně Zpověď mladého romanopisce.


knihaStačí trochu vědět o autorovi knihy a každému je jasné, jak zavádějící tento název je. Málokdo by Eca, narozeného roku 1932 a vydávajícího romány od roku 1980, nazval mladým. Stejně tak je Umberto Eco mnohem více než jen romanopiscem, což dokazuje snad na každé straně svojí poslední knihy.

Zpověď je souborem čtyř přednášek zabývajících se tvůrčím psaním v jeho různých formách.

První z nich, nazývající se Psaní zleva doprava, se nejvíce blíží tomu, co od knihy patrně očekává většina jejích čtenářů. Dává nahlédnout pod pokličku tvůrčího procesu v podání Umberta Eca. Autor popisuje, jak se vlastně dostal k psaní svého prvního románu, přestože jako akademik dlouho neměl žádné podobné ambice. Ukazuje též, jak důkladně shromažďuje materiály a jak si láme hlavu i nad detaily, které čtenářům mohou přijít zcela nepodstatné.

Druhá kapitola Autor, text a interpreti se blíží spíše literárně teoretické stati, namísto prostého popisu spisovatelské práce. Eco se v ní zamýšlí nad různými interpretacemi psaného díla, pojmenováváním knih i postav či nevědomou inspirací. K rozboru přidává příklady z vlastních děl a zkušenosti se čtenáři a jejich všetečnými dotazy.

Pár poznámek o fiktivních postavách probírá skutečnost, že osudy neexistujících osob na nás často zapůsobí mnohem hlouběji než skutečnost. Srovnává zde také pravdu fiktivního díla i historické skutečnosti, přičemž ukazuje, že paradoxně často zpochybníme spíše výsledky historického bádání, zatímco tvrzení o neskutečných osobách a dějích považujeme za nezpochybnitelné. Eco se v této kapitole naplno projevuje spíše jako literární vědec než „obyčejný“ spisovatel, což je patrné i z názvů podkapitol Epistemologická funkce fikčních výroků, či Fiktivní postavy jako sémiotické objekty.

Poslední přednáškou jsou Mé seznamy, v níž Eco dává najevo svoji oblibu seznamů. Ukazuje, jak je lze třídit, proč vznikají a především příklady, vlastní i cizí.

Zpověď mladého romanopisce je jednoznačně kniha pro všechny, kteří mají rádi tvorbu Umberta Eca a nebojí se trochu zabrousit do vod literární vědy.

Knihu Zpověď mladého romanopisce vydalo nakladatelství Argo

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení