Recenze: Knihy pro dospělé

Muž, který sázel stromy

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Uspěchaný člověk se rád zastaví na chvíli nad knihou a prožívá prostřednictvím jejích řádek příběh někoho jiného, který se mu více či méně líbí. Já se občas ráda zastavím nad takovou novelou, která mě svým příběhem nejen zaujme či inspiruje, ale také donutí se zamyslet.


knihaNikdy jsem nebyla příznivcem čteček knih. Vždycky jsem si stála za tím, že koupit knihu v knihkupectví je téměř jako obřad. První seznámení se zápletkou z přebalu, zaujetí názvem, vůně nové knihy… Ale protože často cestuji, nosit s sebou objemné knihy neustále v kabelce se stalo poměrně velkou zátěží. Přátelé se rozhodli jednat, a tak mě, zarytého odpůrce, obdařili čtečkou knih a jako bonus nezapomněli zmínit, že si dovolili pro mě několik knih předvybrat. A tak se stalo, že jsem měla tu čest s „Mužem, který sázel stromy“.

Novela Jeana Giona z roku 1953 mi přiblížila příběh muže putujícího několikrát v průběhu života krajinou francouzských alpských zákoutí, kde nejprve nachází bídu, utrpení a opuštěná obydlí, ale po letech se situace mění. Putující mladík se zde setkává s mužem, který jej u sebe nechává přenocovat, Elzéardem Bouffierdem. Bouffierd byl pastevec, nepříliš hovorný, který neměl mnoho, ztratil svého jediného syna i ženu a od té doby žil prostým životem a sázel stromy.

Příběh není sám o sobě nikterak složitý. Je to jeden z těch, které vás nutí se zamyslet. Hlavní hrdina má v sobě obrovské odhodlání, nalezl svým způsobem smysl života a štěstí v té nejčistější podobě. Příběh demonstruje fakt, že i jedinec dokáže velké a nezapomenutelné věci hodné obdivu a uznání.

Mnozí čtenáři dříve věřili, že novela je ve své podstatě autorovou vzpomínkou. Elzéard Bouffierd skutečně působí jako živoucí postava, ale ve skutečnosti se jedná o postavu fiktivní. Kniha byla přeložena do mnoha jazyků. Autorovi sice žádné jmění nevynesla, ale on sám za sebe hrdě prohlašoval, že je to dílo, na které je nejvíce hrdý.

Podle novely byl také natočen stejnojmenný animovaný film, který znamenal přelom ve francouzském animovaném filmu.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení