Recenze: Knihy pro dospělé

Jízda životem ve vlaku Sunset Limited

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
vlak

Sunset Limited je název amerického transkontinentálního vlaku, který jezdí z východu na západ. Během jízdy dosahuje rychlosti přes 120 km/h. Příběh začíná pomyslně už na vlakovém nástupišti v době, kdy má tento vlak projíždět nádražím. My se však rovnou ocitáme v bytě pana Blacka, který zachránil panu Whiteovi život. Toho rána chtěl totiž spáchat sebevraždu. 

 

knihaTato situace je výchozím bodem celého románu Vlak Sunset Limited v divadelní formě amerického spisovatele Cormaca McCarthyho. Oba jeho hlavní hrdinové mají odpovídat jedněm z typických představitelů amerických společenských tříd. Pan Black je Afroameričan (sám však používá termín „negr“) ve středním věku, jehož minulost zahrnuje pobyt ve vězení a několik spáchaných trestných činů (vražda, napadení, ublížení na zdraví). Black v této dvojici zastupuje nevzdělaného člena americké společnosti, který se v nejhorší chvíli svého života obrátí na víru. 

Pan White představuje bělocha středního věku s dobrým rodinným zázemím, jehož otec byl právník. Je vzdělaný, pracuje na univerzitě a z toho důvodu mu Black říká „profesore“. Zda jím opravdu je a čím se zabývá se však nedozvíme. White zastupuje pragmatickou a vědecky založenou část veřejnosti, která náboženství a jemu podobné zřízení považují za přežitek. Tyto a další odlišnosti jsou hlavním katalyzátorem celého jejich rozhovoru. Různé životní zkušenosti, výchova, společenská příslušnost, mentalita a hodnoty je přivádí ke střetu dvou rozdílných názorů. Hovoří o smyslu života, právu na něj a jeho dobrovolné ukončení, víře a existenci boha. 

Black se rozhodne Whitea zachránit a dle zásad své víry se pokusí svého bližního přesvědčit o smyslu života. Zamkne ho u sebe v bytě a chce znát konkrétní důvody, které Whitea dovedly až k Sunset Limited. Zde se objevuje jeden z několika paradoxů příběhu. Člověk, který sám připravil o život několik lidí, přesvědčuje neznámého Whitea o nesmyslnosti sebevraždy. 

V této fázi knihy jsem měla pocit, že dojde na literárně často využívané téma proměny jednoho z hlavních hrdinů. Vzhledem k Whiteovým sebevražedným sklonům to byl právě on, který byl  v první polovině hry vystaven otázkám a argumentům věřícího Blacka. Chvíli se tak zdálo, že zachráncova víra v boha by mohla ovlivnit smýšlení a další rozhodování skeptického Whitea. Po prvních zásadních dialozích na téma smysl života a právo na sebevraždu, dochází ke změně sil. Nabádaný profesor se konečně rozhodne promluvit o tom, co ho zlomilo a přimělo ho tak dojít až na vlakové nástupiště. V tuto chvíli se zdá, že jinak pevný Black se nechá zviklat ve své stoprocentní víře v boha. White samozvanému spasiteli popíše věci, které ve světě již ztratily svou hodnotu a které v životě postrádá. Tak začne Blackovi pomalu docházet, že profesor má přeci jen v něčem pravdu.

Velmi realistické dialogy Cormaca McCarthyho ponoří každého čtenáře hluboko do disputací o životních hodnotách a o tom, zda má ještě dnes víra v boha stejný smysl a místo jako dřív. Osobně si myslím, že z dvojice antihrdinů se řada čtenářů dokáže nevědomky vžít spíše do Whitea, který představuje současnější a aktuálnější pohled na svět. Racionální smýšlení je bližší stále většímu počtu lidí a klasické náboženství má své místo spíše už jen v tradičních oblastech.

Autor hry dokázal dialogu dvou rozdílných lidí vystihnout otázky a obavy lidí žijících v dnešní těžko pojmenovatelné době. Zaznělo toho hodně a ani McCarthyho postavy nedokázaly přijít s řešením složitých životních situací. Spíše se pokusily poukázat na počínání různého druhu, ke kterým by se lidé neměli vůbec uchylovat. 

Ukázka z knihy:
Černý: Takže jestli to správně chápu. Vy tvrdíte, že jediný, co kdy stálo mezi váma a vlakem    Sunset Limited, je ta vaše kultura. 
Bílý: To ale není málo.
Černý: Ale nechalo vás to ve štychu.
Bílý: Jo.
Černý: Jste kulturní maniak
Bílý: Když myslíte. Spíš jsem byl. Možná máte pravdu. Možná že vůbec v nic nevěřím. Možná že věřím v expres Sunset Limited.
(McCarthy, C. Vlak Sunset Limited. Praha: Argo, 2013, str. 30-31)

Knihu Vlak Sunset Limited vydalo nakladatelství Argo

K dostání na stránkách Knihkupectví Beletrie.eu

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení