Recenze: Knihy pro dospělé

Ne každé útočiště je bezpečné

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

 

Blanche Whiteová, hrdinka detektivní novely Barbary Neelyové Blanche na útěku, má průšvih. Přestěhovala se z New Yorku, protože se obávala o synovce a neteř, o které se stará po smrti své sestry, do rodného města Farleigh v Severní Karolíně. Jenže v tomhle městě to není s prací vůbec jednoduché. V New Yorku si vydělávala celkem slušně jako hospodyně v několika domácnostech. Jenže ve Farleigh je to těžší, a tak se chudá čtyřicetiletá černoška má co ohánět.


knihaMístní lidé jsou skoupí a hned tak někomu vydělat nenechají, občas platí se zpožděním. Teď Blanche stojí před soudem, protože vystavila neplatný šek. Už podruhé. Soudce neměl slitování a poslal ji na tři měsíce do vězení. Pro Blanche je to strašlivá představa, neví, jak to přežije. Nesnáší stísněné prostory. Také jí to přijde nespravedlivé, vždyť by dluh uhradila – vždycky všechno uhradila.

Blanche je žena činu. Od soudu se jí podaří zmizet, ale musí se skrýt. Jen náhoda ji zavede k domu Carterových, kam měla přes agenturu nastoupit na výpomoc. A Carterovi odjíždějí na letní sídlo. O děti se naštěstí může postarat matka Blanche. Jenže zdánlivě bezpečné útočiště se brzy stane nebezpečným. V téhle zámožné rodině se totiž děje cosi podivného…

Barbara Neelyová vytvořila zajímavý typ detektiva – chudou černošskou ženu, nadanou svéráznou životní filozofií a jadrným jazykem. Blanche dokáže oddělit podstatné od nepodstatného a většinou trefí hřebíček na hlavičku. Umí naslouchat a mnohé se dozví díky tomu, že ji její zaměstnavatelé považují za hloupou a svěřují jí i to, co by nemuseli.

Zpoza lítacích dveří zaslechla hluk. Rychle nasadila ten rozzářený, prázdný výraz, za nímž se před ženou dosud skrývala. Blanche už dávno přišla na to, že známky přívětivé hlouposti některé zaměstnavatele uklidňují, jako by tak jejich peněženky, klíčky od auta a mínění, které o sobě mají, byly v bezpečí. Spousta černochů by nikdy neskousla dělat ze sebe pitomce, ale jí to někdy připadalo jako užitečná skrýš. Taky ji potají těšilo klamat lidi, kteří ji měli za hloupější jen kvůli tomu, jak vypadá a čím se živí.

Blanche na útěku je čtivá, napínavá detektivka obsahující notnou dávku svérázného humoru. Její hrdinka je živelná samostatná ženská, která se umí o sebe i své blízké postarat. Současně je to knížka, která nám představuje životní realitu současného amerického maloměsta, v němž stále lidé myslí černobíle, kde rasistické předsudky dosud straší v hlavách i jednáních všech obyvatel – černých i bílých.

Skvělý český překlad této novely vznikl ve speciálním překladatelském semináři, který probíhal v Ústavu translatologie FF UK v letech 2010–2011.

Barbara Neelyová se narodila roku 1941 v Pensylvánii. Vystudovala univerzitu v Pittsburghu. Od ukončení vysoké školy pracovala v mnoha organizacích zajišťujících pomoc diskriminovaným nebo znevýhodněným skupinám obyvatel. Byla například vedoucí pobočky YWCA, podpůrné organizace Women for Economic Justice, také založila a vedla integrační centrum pro bývalé vězenkyně. V současné době žije v Bostonu a pracuje na další knize. Hned její první kniha Blanche na útěku (Blanche on the Lam, 1992) se setkala s velkým úspěchem. Kromě třech pokračování příběhů Blanche Whiteové napsala Barbara Neelyová několik krátkých povídek a esejů. Nabídky na filmové zpracování příběhů Blanche však odmítla, neboť podle svého vyjádření nechce, aby film dal její postavě konkrétní podobu, které by se později těžko zbavovala.

Knihu Blanche na útěku vydalo nakladatelství Pistorius & Olšanská

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení