Recenze: Knihy pro děti a mládež

Hloupežníci, to je skvělá knížka pro malé čtenáře

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
ilustrace

Miloš Kratochvíl je autor, který se v poslední době věnuje především literatuře pro děti a mládež. A právě malým čtenářům je věnována jeho knížečka Hloupežníci, kterou nedávno vydalo nakladatelství Mladá fronta v rámci edice Už umím číst.



knihaHlavním hrdinou je malý kluk jménem Matyáš. Toho hlídají robotíci, tedy malí roboti, které podomácku vyrábí Matyášův tatínek z věcí, které by jinak skončily v popelnici. Třeba takový hlídací robotík je sestaven ze starého sluchátka, bříško tvoří nefunkční budík a celá konstrukce stojí na dvou vidličkách. Tento stroj má za úkol hlídat, jestli Matyáš nemluví sprostě. A pokud by nějaké sprosté slovíčko zaslechl, začal by zvonit. Je vám asi jasné, že robotíci příliš funkční nejsou, ale Matyáš si tím není tak úplně jistý... Co kdyby?

Jednoho dne Matyáš omylem rozšlápne hlídacího robotíka. Bojí se přiznat se tatínkovi, a tak zalže. Robotíka prý ukradl soused, pan Havlík, protože tatínkovi závidí, že má víc robotíků než on trpaslíků (pan Havlík je totiž jejich náruživým sběratelem). Matyáš je nejdříve rád, že se tak snadno vyvlékl z trestu, ale když usíná, objeví se u jeho postýlky tři podivní pidikluci, kteří si říkají hloupežníci. Je vám asi jasné, že jejich jméno je odvozeno od slova hloupý. A protože jsou opravdu hodně hloupí, tak o tom ani nevědí a raději říkají, že hloupežník je vlastně hlavní loupežník, herdek loupežník nebo hrozný loupežník. Matyáš jim sice moc nedůvěřuje, protože už od pohledu jsou hodně zvláštní (jeden má velké uši, druhý velký nos a třetí celou hlavu), ale musí jít za hlavním velitelem a účastnit se tajné akce namířené proti trpaslíkům pana Havlíka. Nic jiného mu totiž nezbývá, protože tím, že zalhal, se stal také hloupežníkem.

Jak to dopadne, vám nepovím, ale už dopředu si můžete být jistí, že nakonec dobro zvítězí nad zlem a že trpaslíci zůstanou zachráněni. Překvapeni budete zajisté i poznáním, kdo je vlastně hlavním velitelem hloupežníků a v čem spočívá jeho plán pomsty na trpaslících.

Příběh je psán stylem, který dozajista bude vyhovovat malému čtenáři. Jak je pro texty Miloše Kratochvíla příznačné, nemusíte se bát sáhodlouhých popisných části. Naopak: text je jednoduchý, důraz je kladen na rychlý spád děje a svižné dialogy. Jazyk postav je přizpůsoben jejich věku, a tak se tu a tam objeví nějaké nespisovné slovíčko především v mluvě dětí, ale třeba i u dospělých, pokud hovoří v rámci rodiny. Těšit se můžete i na hru s jazykem, což lze poznat i z názvu knihy tvořeného nově vytvořeným slovem (slovo hloupežník byste ve Slovníku spisovné češtiny hledali marně (ani Slovník nespisovné češtiny jej neeviduje)).

Myslím si, že Miloši Kratochvílovi se opět podařilo vytvořit originální příběh, který je nejen vtipný, ale i poučný. Děti nenásilnou formou poučí o tom, co je to svědomí, především jim pak ukáže, že lhát se nevyplácí. Zároveň u nich podpoří fantazii, protože právě díky ní mohou ožívat třeba robotíci či zahradní trpaslíci.

Kniha je přizpůsobena malým čtenářům velikostí písma a vůbec celkovou grafickou úpravou, o niž se postarala Klára Šimečková. Každá kapitolka je nadepsána jinou barvou, která se objevuje i v číslování stránek. Text je oživen originálními ilustracemi Lukáše Urbánka.

Hloupežníky
doporučuji dětským čtenářům, jak holčičkám, tak klukům.


Ukázka:

Matyášovi se v první chvíli ulevilo, jak ze sebe šikovně setřásl tátovo podezření. Zpočátku se smál, když se táta s panem Havlíkem kropili hadicemi. Když ale viděl, v jak navztekané hastroše se proměnili, lekl se, že tohle už je moc.
Večer pocítil podivnou tíhu. Jako by šedivé šero bylo těžké jako slon, který si na něj lehá. A tma byla ještě těžší. (...)
Zachumlal se do deky a zhasnul lampičku nad postelí. Světlo ale nezmizelo. Stáhlo se do bubliny. Vypadalo jako bublina ze žvýkačky. Ale hodně veliká. Párkrát poskočila po koberci – a praskla. Vyskočili z ní tři podivní pidikluci, mrňaví jako robotíci nebo trpaslíci pana Havlíka.
(Kratochvíl, M. Hloupežníci. Praha: Mladá fronta, s. 24–25.)

Knihu Hloupežníci vydalo nakladatelství Mladá fronta

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení