Představujeme

Představujeme nakladatelství METAFORA: „Mou milovanou edicí jsou beletrizované životopisy…“

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
kniha

Již od roku 2001 můžete na pultech potkávat knížky z nakladatelství Metafora. Možná by vás ale zajímalo, kde se nápad na založení Metafory vzal a kdo stojí za knihami, které tak rádi čtete. Magdalena Feldeková vám odpoví…

 

zenaPamatujete si na svoji první knihu, kterou jste v životě přečetla?

Ne, nepamatuji. Rodiče mě však celé dětství zahrnovali knížkami – počínaje leporely, vždy mi hodně četli, a když už domácí knihovna nebyla dost veliká, musela jsem do knihovny. Čtení mě nepustilo, a jak jsem se učila jazyky, četla jsem knihy v originálu.

Byla z toho hned „láska na první pohled“, nebo jste se notorickou čtenářkou stávala postupně?

Přišlo to samo, asi jsem se s tím narodila, a vypadá to, že to je na doživotí.

Jak se vůbec člověk změní z pouhého čtenáře v nakladatele? A kdy to všechno vlastně začalo?

U mě vedla cesta od pouhého čtenářství přes překládání (a tlumočení) – hodně pro film a televizi –, což vyplynulo z toho, že jsem pracovala u filmu.
A „nakladatelování“ také přišlo jaksi samo, přivdala jsem se do spisovatelské a nakladatelské rodiny, tak jsem se přidala a už mi to zůstalo. Jako srdcovka.

Narodila se tedy METAFORA. Co vaše nakladatelství charakterizuje, čím je jedinečné?

Metafora se narodila a hned se vrhla na sex – Sex ve městě –, naší první vydanou knihou byla předloha k populárnímu TV seriálu. Metaforu charakterizuje žánrová různorodost, od detektivek, románů pro ženy, přes esoteriku, rozvoj osobnosti, rukodělné knihy až po beletrizované životopisy.

knihaNa jaký úspěch Metafory jste obzvláště pyšná? Co nejlepšího se vám podařilo?

V minulosti to byla Šifra mistra Leonarda a další tituly Dana Browna, kterého jsme uvedli na český trh, dále Frida – do té doby u nás málo známá. V současnosti je to vynikající islandská autorka krimi Yrsa Sigurdardottir a její román Ohnivý anděl, mistr regresní terapie Dr. Brian Weiss a jeho Mnoho životů, mnoho mistrů. Přiznám se, že mou milovanou edicí jsou beletrizované životopisy, poodhalující zajímavosti ze života známých osobností – malířů, literátů… Brzy třeba vyjde román Paní Heminwayová o osudech manželek slavného spisovatele… (Poznámka redakce: román vyšel 14.4.2014, recenzi naleznete zde)

Máte nesmírně zajímavé autory. Prozraďte, jestli vás také navštěvují?

Když jsou nám hvězdy nakloněny, občas nás někteří vskutku navštíví. Ať už oficiálně, nebo neoficiálně.

A co nějaké plány do budoucna? Na co se můžeme těšit?

Je toho tolik, že se nebudu pouštět do podrobného výčtu – za všechny aspoň pár z těch, co vyjdou v blízké budoucnosti: příběh Grace, kněžny monacké s předmluvou Nicole Kidman, která ji ztvárnila na plátně, pokračování Ženy v černém…

Děkuji za rozhovor a přeji Metafoře spoustu spokojených čtenářů.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení