
Recenze: Melissa Hartwigová, Michaela Pugnerová, Jana Kvintová – Svoboda v jídle jednou provždy
- Vytvořeno 2. 2. 2018 0:00
- Autor: Zuzana Tomášková

Je pro vás jídlo zdrojem potěšení, nebo úzkosti a výčitek? Všichni víme, nebo alespoň tušíme, jak velký vliv má strava na naše zdraví, ale navzdory tomu podléháme sžíravým chutím a následným negativním pocitům. V knize Svoboda v jídle jednou provždy najdete účinné nástroje pro práci s vašimi návyky a zahájíte tak cestu za zdravým a udržitelným jídelníčkem.
Kniha Svoboda v jídle jednou provždy navazuje na předchozí knihu Melissy Hartwigové a jejího manžela. V první knize Jídlo na prvním místě se čtenář seznámil s programem třicetidenního restartu, který zjednodušeně vrací do jídelníčku co nejméně průmyslově zpracované suroviny a odebírá cukr a obiloviny. Z knihy a jejího přístupu ke stravování se stal celosvětový fenomén, neboť řada lidí nejenže získala příjemnější tvar postavy a svobodu v jídle, ale také především pevnější zdraví, čtenářům se například zmírnily alergie, deprese či trávicí potíže.
Předností knihy Svoboda v jídle jednou provždy je i to, že autorka sama se s váhou i problémy se závislostí potýkala sama. Nejedná se tedy o odborný výklad člověka, který si informace přečetl pouze v knihách. Melissa Hartwigová velice dobře ví, o čem píše, protože si vše odžila. A dokáže proto pochopit uklouznutí, kterým při změně stravovacího režimu každý z nás čelí. Vzhledem k tomu představuje čtenářům promyšlený plán, který je ve třech krocích provede procesem stravovacího restartu a pomůže jim sestavit vyvážený jídelníček na míru.
V tomto díle se autorka soustředí na věčný problém všech diet i zdravého životního stylu. Na uklouznutí – ať už v podobě svátků, dovolené či pomalého snižování nároků na stravu a sklouzání ke špatným návykům. Autorka nejen znovu opakuje význam třicetidenního stravovacího restartu, ale připravuje čtenáře už dopředu na možná uklouznutí. Učí je, jak se vrátit k režimu co nejrychleji a bez zbytečných výčitek a stresu. Nejde pouze o změnu potravinovou, ale i myšlenkovou. A právě díky tomu je možné naučit se zdravě a uvědoměle jíst a vytvořit si pevné stravovací návyky na celý život. Knihy Melissy Hartwigové mění od základu to, jak jejich čtenáři přemýšlí o své stravě, o svém těle i o svém životě.
Myšlenkou Svobody v jídle jednou provždy je zpočátku naprostá nesvoboda. Čtenář dostane instrukce, co může jíst a co ne. A seznam je opravdu krátký a nemilosrdný. Pro nezasvěceného mohou znít zásady velmi tvrdě, ale nejsou, jsou logické. Takto jedli naši prarodiče a určitě netrpěli v tak hojné míře různými chronickými onemocněními, alergiemi či obezitou.
Jednou ze zásad je vzdání se cukru. A i v tomto autorka poskytuje lekci velmi tvrdé lásky. Vzdát se cukru je nutné, a to i přidaného cukru a potravin, ve kterých byste přidaný cukr vůbec nečekali. A jak zaznělo v první knize: porodit dítě je těžké, přijít o svého blízkého je těžké, nesladit kafe není těžké. Jenže chutě na sladké, které vyvolávají i hojnější konzumování cukru, mohou především u citlivějších jedinců fungovat jako ryzí závislost. A i když to málokdo chce slyšet, je to tak, jedinou cestou z bludného kruhu diet a přecpávání se je přestat ho do svého jídelníčku zařazovat.
Stravovací zásady jsoupak prezentovány a odůvodňovány na základě rešerší vědeckých článků i vlastních zkušeností autorky. Text je dobře členěný, důležité věci jsou tučným písmem či v šedém rámečku. I díky tomu je text živý a čtivý. Oproti prvnímu dílu zde není tolik technických detailů a exkurzí za tajemstvím složení potravin. Tento díl cílí především na připomenutí zásad a podání pomocné ruky v obdobích, kdy je snadné sklouznout ke starým špatným návykům. U mě tím byl například dlouhodobý pobyt v zahraničí, kde bylo najednou tolik sladkých lákadel, který jsem samozřejmě neodolala, třebaže doma bych po nich vůbec nebažila. Škoda, že už jsem tehdy neměla knížku po ruce, ušetřila bych si zkušenosti se škrtícím oděvem.
Kniha Svoboda v jídle jednou provždy opakuje zásady tohoto stravování a současně přináší návody a doporučení, jak čelit uklouznutí k nezdravým stravovacím návykům během dovolené, na oslavách či ve stresu. Zní dodržování tohoto životního stylu tvrdě? Ano, zní a je. A současně je velmi účinné. Jen si každý musí najít tu správnou cestu sám. A i v tom mu kniha pomůže.
Aktuality
-
7. ročník festivalu HorrorCon
Již 7. ročník HorrorConu se dočkal několika změn. Tentokrát se všichni fanoušci horroru ve všech jeho formách umění vypraví 22. října do klubu Kotelna v pražských Strašnicích a navíc přijede jeden exkluzivní zahraniční host.
Číst dál... -
Duna potřetí
Roku 1965 americký spisovatel Frank Herbert vydal, podle mnohých, nejlepší sci-fi knihu všech dob. Dílo s jednoduchým titulem Duna je dodnes čtené, diskutované a na jeho motivy vznikají hollywoodské blockbustery i počítačové hry. Planeta Arrakis samotného tvůrce lákala natolik, že se do jejího prostředí ještě několikrát vrátil. Třetí díl nazval Děti Duny a jako audioknihu jej publikovalo nakladatelství OneHotBook.
Číst dál...
Nové komentáře
-
Evžen Boček: „Zatuhnul jsem v 19. století“
Pri citani vsetkych siestich casti Aristokratky som sa vynikajuco pobavil, nieco nove naucil a vsetkym ... -
Jan Neruda – Povídky malostranské
Velmi moc děkuji za zápisky zítra mám mít čtenářský deník a knížku jsem ani neotevrela velmi moc ... -
Matematika základ života
Dík za kritické poznámky. Pokusíme se opravit. JH -
MUSTREAD podle Gatese a nejprestižnějších deníků. Co je tak skvělého na Sapiens?
Kniha obsahuje nepravdivá tvrzení a naprosto nelogické závěry. Knihu hodnotím jako škvár bez ... -
Páté jablko promlouvá
Román Páté jablko mne zajímal už proto, že mne s příběhy postav spojoval sad a obchod, který měli ... -
Jarmila Glazarová: Vlčí jáma
Tento román jsem viděla několikrát zpravovaný jako film, ovšem netušila jsem že Robert umírá. To ... -
Prašina
no tatop kniha se mi zdála taková temná já mám ráda temno ale pořádně nedávala smysl nedokázala jsem ... -
Milník v žánru fantasy
Já jsem zrovna jeden z těch, co zná z fantasy všechno a nic ho nepřekvapí - teda ne že bych jí tolik ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Mám rád Fischerův překlad, ale krásný je i překlad Loukotkové. Můžete se přesvědčit v knize Navzdory ... -
Tropy: Obrazná pojmenování v užším smyslu
:D jen škoda, že to nenapsal o 6 dní dřív, potom by to bylo přesně 2 roky... jinak dobrá stránka ;-) ...
Knihy
Z čtenářského deníku
-
Jarmila Glazarová: Vlčí jáma
Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.
Číst dál... -
Drašar
Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.
Číst dál...