
Recenze: Jakub a Blanka Kardovi – Kublanka vaří doma
- Vytvořeno 7. 7. 2017 0:00
- Autor: Lenka Krausová

Kuchařek je na trhu spousta a neustále vycházejí nové. Mnoho lidí se ale dnes přiklání k hledání receptů – a především tipů, co vařit – na internetu. Zadáte příslušné slovo do vyhledávače a zobrazí se stovky možností. Jakou zvolíte? Osvědčenou klasiku nebo neznámo? Tentokrát zvolte neznámo a nechte se pozvat do kuchyně manželů Kardových, kteří vydali svou prvotinu Kublanka vaří DOMA.
Jakub a Blanka Kardovi (odtud název Kublanka) jsou autoři tzv. food blogu. Tento hit dnešní doby se sice rozmáhá a pouští se do něj ledaskdo, je však málo těch, kteří si získají oblibu a věhlas. Zárukou totiž není použít co nejexotičtější přísady, nýbrž nabídnout něco neotřelého, ale přesto něčím známého. Něco na první pohled složitého, ale ve skutečnosti tak jednoduchého. Kublanka to (a mnohem víc) v sobě má.
Ze všeho nejdříve si můžete přečíst, jak vůbec nápad s blogem vznikl a co autory přivedlo k vydání knižní podoby. A pak už se můžete vrhnout do poznávání a zkoušení receptů. Jako první manželé Kardovi představují Jídla pro každý všední den s možností ohřát, přihrát anebo rychle vytvořit. (Str. 7) Je libo pečený květák s hořčičnou zálivkou či některou z polévek? Obzvlášť tuto netypickou úpravu květáku vyzkoušejte, oproti tolik „otřepanému“ trojobalu je to vítaná změna. V další části se seznámíte s jídly představujícími vyváženou stravu, a potom je čtenář přenesen do časů pátečního večera, kdy je dovoleno hřešit (chlebíček s tatarským biftekem a jako bonus bylinková majonéza – už aby byl víkend). Jestli si říkáte, že by to chtělo sladkou tečku na závěr, pak ještě chvíli vydržte. To čekání totiž stojí za to – brambory se slaninovým máslem, dánské masové kuličky v kari omáčce, hráškové pyré se ztraceným vejcem… Zlomek toho, co kniha receptů nabízí. Ze sladkého mámení si přijdou na své zastánci tradice (kynutý švestkový koláč) i ti, co touží vyzkoušet dobroty nové (korvapuusti).
Recepty doprovázejí autentické fotografie, přičemž na některých asistují synové autorů. Nic umělého, vše je přirozené a zvyšuje chuť na okamžité zahájení kulinářského umění. Napříč knihou jsou příhodné ilustrace, které kuchařku ještě více projasňují. Nejsou to ale jen obrázky, velkým pozitivem jsou krátké popisy pod názvy receptů. Z nich se čtenář dozví zajímavé informace, které poučí či odhalují trochu ze soukromí samotných autorů. Například odkud jídlo pochází nebo Teď když Blanka začne experimentovat, mám smůlu. Velmi direktivně rozkáže: „Ale v hospodě bys to jedl, co?“ A mně nezbývá než ochutnat. (Str. 75)
Na závěr určitě doporučuji neskončit u knihy, ale zabrouzdat na web http://kublanka.cz/. Objevíte tu další množství receptů, které se do tištěné kuchařky buď nevešly, nebo byly zveřejněny až po jejím vydání. Za sebe navrhuji rubriku „sladké pečení“, kde naleznete recept na loupáky metodou tang zhong.
Nejlépe hodnocené články
Soutěže
Aktuality
-
Vlastislav Toman odešel, Hadži zůstává
Ráno 11. května 2022 se na facebookovém profilu Nakladatelství Josef Vybíral objevila smutná zpráva – v nedožitých třiadevadesáti letech odešel dlouholetý (1956-1992) šéfredaktor ábíčka Vlastislav Toman.
Číst dál... -
Ostravské výstaviště ožilo. Na Černé louce proběhl knižní festival
Ve dnech 11. a 12. března 2022 po dlouhých dvou letech otevřelo výstaviště Černá louka své brány do světa všech příznivců knižní tvorby. Probíhal zde knižní festival, který se v této podobě, tedy s doprovodným programem, poprvé konal v roce 2019. Setkání se spisovateli a jinými osobnostmi mezi stánky s knihami bylo po době plné zákazů a omezení jako balzám na duši.
Číst dál...
Nové komentáře
-
Prašina
no tatop kniha se mi zdála taková temná já mám ráda temno ale pořádně nedávala smysl nedokázala jsem ... -
Milník v žánru fantasy
Já jsem zrovna jeden z těch, co zná z fantasy všechno a nic ho nepřekvapí - teda ne že bych jí tolik ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Mám rád Fischerův překlad, ale krásný je i překlad Loukotkové. Můžete se přesvědčit v knize Navzdory ... -
Tropy: Obrazná pojmenování v užším smyslu
:D jen škoda, že to nenapsal o 6 dní dřív, potom by to bylo přesně 2 roky... jinak dobrá stránka ;-) ... -
I vzplála světlá naděje
Krásný referát -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Diagnózu má každý, jen někteří se života doopravdy zeptali, jakou :-) Někdo ty okamžiky, v nichž ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
a ještě na okraj - i pocit sice lze často vysvětlit rozumově, ale poezie nevzniká ani není vyhledávána ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Odpověděl jsem ve Villonově duchu - skrz protiklad, aniž bych vyloučil původní smysl :-) Zřejmě se ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Nechci Vás sežrat :-) Že ta báseň nemá smysl? Zkuste si poslechnout na YouTube moji zhudebněnou verzi ... -
Jan Neruda – Povídky malostranské
moc děkuju za čtenářák bez vas bych to nedala,jste můj zachránce
Doporučujeme
Knihy
Z čtenářského deníku
-
Jarmila Glazarová: Vlčí jáma
Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.
Číst dál... -
Drašar
Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.
Číst dál...