
Recenze: Eva Francová – Kuchařka ze Svatojánu – zdraví z kuchyně
- Vytvořeno 10. 1. 2017 1:00
- Autor: Zuzana Tomášková

Máte rádi jídlo? Kdo by ne? A máte rádi zdravé, chutné jídlo, třebaže bezmasé? V tom případě vás možná zaujme nápaditá kuchařka plná zdravých receptů Kuchařka ze Svatojánu – zdraví z kuchyně, která je už třetí publikací české blogerky Evy Francové, ilustrátorky a zastánkyně života v souladu s přírodou.
Jídlo je téma, které se bytostně dotýká každého z nás. Nasycení patří k základním potřebám, ale také k základním potěšením. Říká se, že ne každou nemoc je možné vyléčit jídlem, ale žádná nemoc se beze změny stravy vyléčit nedá. Mnoho z nás začíná víc uvažovat nad tím, co sní a vypije. Naše vlastní zdraví by mělo být jedním z hledisek, skrze které posuzujeme naši potravu. I tak by vždy jídlo mělo přinést radost a potěšení. A to právě skrze své recepty chce čtenářům poskytnout autorka knihy Eva Francová – užitek a požitek, tentokrát pro příznivce pokrmů bez masa a mléčných produktů.
Kuchařka ze Svatojánu – zdraví z kuchyně přináší na svých stránkách přibližně tři sta receptů, které potěší každého vegana, ale nejen jeho. Sama jsem milovnicí masa na tisíc různých způsobů, ale tato kuchařka mě přilákala svým pohodovým laděním i sázkou na zdravé recepty z kvalitních surovin. Vaření se totiž může stát velkou radostí, zvlášť tehdy, když víte, že svému tělu dopřejete nejenom chutné pokrmy, ale i výživu a zdraví. Miluji filozofii, kterou autorka ve své knize čerpá, že jsme propojeni se zemí a musíme se tedy starat nejen o sebe, ale i o ni. Autorka nesbírá jen recepty, ale předává ve své kuchařce i část sama sebe – prostřednictvím svých příběhů, vzpomínek, ale také barevných obrazů. Všechny fotografie i ilustrace jsou jejím dílem, a to působí nesmírně sympaticky a harmonicky.
V kuchařce najdou zájemci o kvalitní stravu nápady a tipy na hlavní jídla, vánoční pokrmy, saláty, pečiva, pomazánky, moučníky a omáčky. Každý recept se nachází na jedné stránce, která obsahuje název pokrmu, suroviny, popis přípravy a především kouzelné fotografie, které navnadí k vaření i k ochutnávání. Většina receptů je navíc snadná a rychlá, proto se hodí pro každodenní vaření. Jako nevýhodu ovšem vidím to, že zde není přehledně napsáno, pro kolik lidí či porcí je dané množství určeno. Musíte mít tedy dobrý odhad nebo umět přepočítávat porce na jednotlivé členy své rodiny.
Co je pro kuchařky netypické a chci na knize vyzdvihnout, je kapitola s názvem: Co si můžeme doma udělat sami. Čtenář se zde dozví, jak si vyrobit domácí pesto, sýr z tvarohu či domácí jogurt. Mně osobně nejvíc nadchla kapitola pomazánek a moučníků. Autorka v knížce přináší tipy, jak připravit např. chutné čokoládové muffiny či zmrzlinu, které lahodí oku i patří ke zdravějším, i když je ovšem pravdou, že ne všechny suroviny máte běžně v kuchyni. Pokud nepatříte k zarytým milovníkům zdravé stravy, možná se vám občas stane, že budete muset některou ingredienci nahradit tou běžnější. Cena některých surovin nepatří k těm nejpříznivějším. Na druhou stranu se na nákupy můžete připravit a považovat nákup surovin za malý zdravý očistný rituál.
Recepty ráda používám a vždy se povedou. A díky krásným obrázkům pohladí už při své přípravě na duši. Každou kuchařku potěší kvalita papíru, který se při zašpinění dá snadno otřít a vrátit takřka do původního stavu. Kuchařku Kuchařka ze Svatojánu – zdraví z kuchyně doporučuji všem, kdo se rádi rozmazlují zdravými a chutnými pokrmy.
Nejlépe hodnocené články
Soutěže
Aktuality
-
Vlastislav Toman odešel, Hadži zůstává
Ráno 11. května 2022 se na facebookovém profilu Nakladatelství Josef Vybíral objevila smutná zpráva – v nedožitých třiadevadesáti letech odešel dlouholetý (1956-1992) šéfredaktor ábíčka Vlastislav Toman.
Číst dál... -
Ostravské výstaviště ožilo. Na Černé louce proběhl knižní festival
Ve dnech 11. a 12. března 2022 po dlouhých dvou letech otevřelo výstaviště Černá louka své brány do světa všech příznivců knižní tvorby. Probíhal zde knižní festival, který se v této podobě, tedy s doprovodným programem, poprvé konal v roce 2019. Setkání se spisovateli a jinými osobnostmi mezi stánky s knihami bylo po době plné zákazů a omezení jako balzám na duši.
Číst dál...
Nové komentáře
-
Prašina
no tatop kniha se mi zdála taková temná já mám ráda temno ale pořádně nedávala smysl nedokázala jsem ... -
Milník v žánru fantasy
Já jsem zrovna jeden z těch, co zná z fantasy všechno a nic ho nepřekvapí - teda ne že bych jí tolik ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Mám rád Fischerův překlad, ale krásný je i překlad Loukotkové. Můžete se přesvědčit v knize Navzdory ... -
Tropy: Obrazná pojmenování v užším smyslu
:D jen škoda, že to nenapsal o 6 dní dřív, potom by to bylo přesně 2 roky... jinak dobrá stránka ;-) ... -
I vzplála světlá naděje
Krásný referát -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Diagnózu má každý, jen někteří se života doopravdy zeptali, jakou :-) Někdo ty okamžiky, v nichž ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
a ještě na okraj - i pocit sice lze často vysvětlit rozumově, ale poezie nevzniká ani není vyhledávána ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Odpověděl jsem ve Villonově duchu - skrz protiklad, aniž bych vyloučil původní smysl :-) Zřejmě se ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Nechci Vás sežrat :-) Že ta báseň nemá smysl? Zkuste si poslechnout na YouTube moji zhudebněnou verzi ... -
Jan Neruda – Povídky malostranské
moc děkuju za čtenářák bez vas bych to nedala,jste můj zachránce
Doporučujeme
Knihy
Z čtenářského deníku
-
Jarmila Glazarová: Vlčí jáma
Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.
Číst dál... -
Drašar
Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.
Číst dál...