Recenze: Odborná literatura

Jak zhubnout – téma dnešních dnů

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
bricho

Ano, je tomu tak, hubneme a hubneme a hubneme. K tomu nás nabádá tisk, rozhlas i televize. Úspěšní jsou jen ti štíhlí – kdo nezvládá vlastní váhu, nezvládá pracovní úkoly. Tohle všechno se na nás valí ze všech stran. Jen mne tak napadlo, jestli ten, kdo celý den počítá kalorie, poměřuje krabičky a myslí na to, co ještě smí ten den sníst, může myslet i na něco jiného – třeba v rámci svého zaměstnání… Ale to není součástí této recenze.

 

knihaTa se totiž týká knihy, co má čtenáře dovést k lepé postavě. Za rady, jak zhubnout, utrácíme peníze, za hubnoucí kúry, za zaručené pomůcky k hubnutí vydáváme ještě víc. Celé dny řada z nás dumá, co sníst a přitom netloustnout… Jídlo je fenomén, váha nepřítel. Čím víc o jídle mluvíme, čteme a řešíme ho, tím jsme, zdá se, kulatější. Nepomáhají příkazy a zákazy, pomáhá spíš správná motivace. A takovou obsahuje právě Malá kniha štíhlosti Lauren Slaytonové. Z vlastní praxe autorka ví, jak podpořit po lepé postavě toužící klienty, jak je motivovat a jak jim dodat správnou míru sebevědomí. Bez toho se totiž hubnout nedá. Sestavila program, který je srozumitelný, názorný, nic se v něm nepřepočítává na kilokalorie, za nic se netrestá. Vlastně je to taková „hrníčková kuchařka“ hubnutí. Když si totiž představíme, co můžeme nasoukat do úst v poměrech, které si umíme snadno představit (nevážíme, nepřepočítáváme), hned nám to jde veseleji. Proto Lauren převádí množství vhodných potravin na misky, hrnky, můžeme je poměřit s velikostí mobilu, rtěnky… prostě toho, co dobře vizuálně známe.

Za důležité považuji, že celý tréninkový proces pojala autorka jako příjemné čtení, opakuje, co z nás každý dobře zná, ale takhle na papíře to oslovuje ještě líp, netrestá, jen se zmiňuje, co je nejdůležitější: porušíme-li svou snahu o úbytek kilogramů, centimetrů, tukových oblin chybou, nerušme své předsevzetí a pokračujme. Čili, uděláme-li dietetickou chybu, nezačněme se zase cpát s tím, že začneme „odněkdy“ znovu, ale pokračujme a nevyčítejme si. Výčitky = stres; stres = chutě! Jak milá slova, jak důležitá rada!

Knížka se čte jako příběh – příběh, který by mohl dovést nejednoho k úspěšnému cíli. A to bez stresů a zbytečných kotrmelců, které vedou jen k jedinému – k jojo efektu. Než se postavíte na start k menším oblinám, přečtěte si tohoto rádce, odstartujete snáz a na svou metu jistě dosáhnete. Je totiž téměř na dosah, jak říká americká odbornice v oboru klinické výživy.

Slaytonová, Lauren: Malá kniha štíhlosti. NOXI, Bratislava 2014. 224 s. ISBN 978-80-8111-200-3 

 

Soutěže

Aktuality

  • Založena Česká akademie komiksu

    V pražském Café Neustadt byla v pondělí 25. června založena Česká akademie komiksu. Smyslem nového spolku je především s větší důstojností i propagací udělovat komiksové ceny Muriel, jejichž vyhlašovatelem od nynějška bude právě ČAK.

    Číst dál...  
  • Vyhlášení cen za českou detektivní literaturu

    Cena Jiřího Marka pro nejlepší detektivku vydanou v roce 2017 putuje k Vilému Křížkovi za historický příběh Smrt má vůni inkoustu (nakladatelství Mystery Press).

    Číst dál...  

Doporučujeme

Nové komentáře

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení