
Co víme o pivu?
- Recenze
- Vytvořeno 6. 12. 2013 2:00
- Autor: Pavla Huřťáková

O Češích se říká, že jsou národem pivařů. Ve spotřebě piva na osobu jsme suverénně na prvních příčkách evropských konzumentů pěnivého moku. Ale co o „tekutém chlebu“ skutečně víme? Jak se vyrábí? Jaké jsou nejběžnější druhy a výrobci? A kdy se pivo vůbec objevilo na scéně?
Pokud chcete naleznout odpovědi, vezměte si do ruky knihu Tomáše Hasíka Svět piva & piva světa. Přestože se jedná o tenkou knížečku, nároky na prvotní poučení laika splňuje, ba co víc, dokonce je předčí, aniž by si to autor kladl za cíl. Na začátku nás seznamuje s historií, dozvídáme se, kdy se pivo začalo vyrábět, jaké bylo, dále postupuje přes zavedení technologických principů i pivních zákonů. Následuje podrobný popis surovin a vlastností pěnivého moku. Později autor vysvětluje základní rozdělení piv na spodně, svrchně a spontánně kvašená, kdy čtenáře obeznámí i s typickými výrobci a výrobky. A navíc i s některými novinkami, s nimiž se u nás v poslední době doslova roztrhl pytel.
Kniha je psaná stručně a srozumitelně bez zbytečně odborných výrazů, má být totiž průvodcem, nikoli encyklopedicky pojatým slovníkem. Pro čtenáře je zajímavá zajisté i tím, že je výborně doplněná obrázky, a to na každé stránce. Zde je třeba vyzdvihnout skutečnost, že obrázky jsou komentované, takže přesně víte, na co a proč se díváte. Stejně tak bych vyzdvihla grafickou úpravu, ve které jsou nejdůležitější sdělení zvýrazněna vsazením do barevného rámečku, takže z textu přímo vyskočí.
„Cílem této knihy je seznámit vás s pivy, na která se neprávem téměř zapomnělo. Znovu je uvést do každodenního života, jehož součástí je bezesporu i dobré jídlo. Zvláště když u nás se pivo pije především k jídlu. Důvodem toho je, že český ležák je k tomuto použití ideální nápoj, protože dobře zažene žízeň.“
(HASÍK, Tomáš. Svět piva & piva světa. Praha: Grada, 2013. s. 114.)
Ano, chápete správně, v knize nechybí ani recepty na některé pivní speciality, v závěru je připojen slovníček a seznam použité literatury. Takže pokud vás kniha zaujala, nic vám nebrání rozšířit si obzory a také zjistit, jak se dá pivo vyrábět i po domácku, což by české kutily mohlo jistě zaujmout.
Domnívám se, že kniha je vhodná jako dárek pro každého pivo milujícího pána i dámu, protože se dozví mnoho zajímavého o lahůdce, kterou jsou zvyklí si dát k nedělnímu obědu. Ostatně co se hodí ke kachně či vepřovému lépe než plzeňská dvanáctka? Tak ať také víme, co pijeme.
Knihu Svět piva & piva světa vydalo nakladatelství Grada
Aktuality
-
Na Černé louce v Ostravě opět proběhne knižní festival
Ostravské výstaviště v březnu opět přivítá knižní nakladatele, novináře, spisovatele a tisíce milovníků knih. Ve dnech 3. a 4. 2023 proběhne na Černé louce Knižní festival Ostrava.
Číst dál... -
7. ročník festivalu HorrorCon
Již 7. ročník HorrorConu se dočkal několika změn. Tentokrát se všichni fanoušci horroru ve všech jeho formách umění vypraví 22. října do klubu Kotelna v pražských Strašnicích a navíc přijede jeden exkluzivní zahraniční host.
Číst dál...
Nové komentáře
-
Evžen Boček: „Zatuhnul jsem v 19. století“
Pri citani vsetkych siestich casti Aristokratky som sa vynikajuco pobavil, nieco nove naucil a vsetkym ... -
Jan Neruda – Povídky malostranské
Velmi moc děkuji za zápisky zítra mám mít čtenářský deník a knížku jsem ani neotevrela velmi moc ... -
Matematika základ života
Dík za kritické poznámky. Pokusíme se opravit. JH -
MUSTREAD podle Gatese a nejprestižnějších deníků. Co je tak skvělého na Sapiens?
Kniha obsahuje nepravdivá tvrzení a naprosto nelogické závěry. Knihu hodnotím jako škvár bez ... -
Páté jablko promlouvá
Román Páté jablko mne zajímal už proto, že mne s příběhy postav spojoval sad a obchod, který měli ... -
Jarmila Glazarová: Vlčí jáma
Tento román jsem viděla několikrát zpravovaný jako film, ovšem netušila jsem že Robert umírá. To ... -
Prašina
no tatop kniha se mi zdála taková temná já mám ráda temno ale pořádně nedávala smysl nedokázala jsem ... -
Milník v žánru fantasy
Já jsem zrovna jeden z těch, co zná z fantasy všechno a nic ho nepřekvapí - teda ne že bych jí tolik ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Mám rád Fischerův překlad, ale krásný je i překlad Loukotkové. Můžete se přesvědčit v knize Navzdory ... -
Tropy: Obrazná pojmenování v užším smyslu
:D jen škoda, že to nenapsal o 6 dní dřív, potom by to bylo přesně 2 roky... jinak dobrá stránka ;-) ...
Knihy
Z čtenářského deníku
-
Jarmila Glazarová: Vlčí jáma
Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.
Číst dál... -
Drašar
Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.
Číst dál...