
Krkonošské speciality
- Recenze
- Vytvořeno 21. 9. 2012 2:00
- Autor: Zuzana Stejskalová

Klasická česká kuchyně v současné době odolává náporu zahraničních pokrmů, které jsou čím dál oblíbenější u českých strávníků všech věkových kategorií. Do popředí se dostává italská kuchyně, francouzská, dokonce i různé asijské kuchyně se všemi svými exotickými chutěmi. Přesto se mezi námi najde poměrně veliké množství těch, kteří dávají přednost tradičním jídlům, jako je bramboračka, knedlo-vepřo-zelo nebo svíčková. Pokud patříte k vyznavačům klasiky, pak byste si neměli nechat ujít kuchařku, kterou letos pod názvem Krkonošská kuchyně vydalo nakladatelství Ikar.
Jak už název napovídá, náplní kuchařky autora Jaroslava Vašáka jsou krkonošské speciality. Tento kraj se vyznačuje neúrodnou půdou a drsným klimatem, což se odrazilo i na jídelníčku místních horalů v minulosti. Jejich strava byla složena většinou jen z chleba, sýra, mléka, někdy i másla. Situace se o něco zlepšila po zavedení pěstování brambor, které se staly hlavní složkou jídelníčku nejen lidí v Krkonoších, kteří trpěli velikou chudobou. Za těchto nepříznivých podmínek byli nuceni vymyslet taková jídla, která by nasytila veliké rodiny s co nejmenšími náklady. Je podivuhodné, kolik rozmanitých jídel z obdobných ingrediencí byly krkonošské ženy schopny vymyslet. Ostatně svědectvím je samotná kuchařka, obsahující 300 receptů.
Mezi nimi nalezneme recepty na předkrmy (např. pampeliškové cupánky, tlučeníky), polévky (couralka, houbovačka), omáčky (houbová s rozpeky, jaloucouka), pokrmy z masa (královecké řízky, jílemnická sekaná), přílohy (bramborová bába, cmunda), dezerty (jahelník, pupáky), dokonce i na nápoje (jalovcovka, šiškovka). Každý recept je přehledně strukturován; nejdříve jsou vypsány jednotlivé ingredience a jejich množství, poté postup při přípravě pokrmu. Jediné, co může čtenáři scházet, je obrázková příloha zachycující již hotová jídla. To by se ale negativně odrazilo na objemu knihy a samozřejmě i na její ceně.
Na ukázku jsem vybrala recept na houbovou omáčku:
Modrá (houbová) omáčka
250 g čerstvých modráků (hřibů, kolodějů, hřibů modráků), 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce čerstvého másla, 500 ml sladké smetany, 1 žloutek, sůl, pepř
Houby očistíme, nakrájíme na slabší plátky a necháme podusit ve vlastní šťávě, až se veškerá tekutina vyvaří. Pak postupně přidáme asi 6 lžic horké vody. Připravíme si světlou jíšku z másla a mouky a zředíme ji smetanou. Dobře rozšleháme a přidáme podušené houby. Nakonec přilijeme žloutek rozkvedlaný v troše smetany. Ochutíme a můžeme zjemnit oříškem másla.
(Vašák, J. Krkonošská kuchyně. Praha: Ikar 2012, s. 136.)
Díky receptům můžete oživit krkonošskou kuchyni a obohatit tak svůj jídelníček. Zároveň vám kuchařka dá nahlédnout do repertoáru typických pokrmů Krkonoší, jehož proměny nejen v oblasti gastronomie jsou pěkně popsány v úvodních kapitolách. Oceňuji rovněž připojení gastronomického slovníčku, který (spolu s originálními pojmenováními pro jednotlivá jídla) dává nahlédnout do bohatého lexika severovýchodočeské nářeční skupiny.
Kuchařku vřele doporučuji těm, kteří rádi experimentují v kuchyni a rádi by vyzkoušeli něco z klasické české kuchyně.
Knihu Krkonošská kuchyně vydalo nakladatelství Ikar. K dostání na bux.cz a u všech dobrých knihkupců
Nejlépe hodnocené články
Soutěže
Aktuality
-
Vlastislav Toman odešel, Hadži zůstává
Ráno 11. května 2022 se na facebookovém profilu Nakladatelství Josef Vybíral objevila smutná zpráva – v nedožitých třiadevadesáti letech odešel dlouholetý (1956-1992) šéfredaktor ábíčka Vlastislav Toman.
Číst dál... -
Ostravské výstaviště ožilo. Na Černé louce proběhl knižní festival
Ve dnech 11. a 12. března 2022 po dlouhých dvou letech otevřelo výstaviště Černá louka své brány do světa všech příznivců knižní tvorby. Probíhal zde knižní festival, který se v této podobě, tedy s doprovodným programem, poprvé konal v roce 2019. Setkání se spisovateli a jinými osobnostmi mezi stánky s knihami bylo po době plné zákazů a omezení jako balzám na duši.
Číst dál...
Nové komentáře
-
Prašina
no tatop kniha se mi zdála taková temná já mám ráda temno ale pořádně nedávala smysl nedokázala jsem ... -
Milník v žánru fantasy
Já jsem zrovna jeden z těch, co zná z fantasy všechno a nic ho nepřekvapí - teda ne že bych jí tolik ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Mám rád Fischerův překlad, ale krásný je i překlad Loukotkové. Můžete se přesvědčit v knize Navzdory ... -
Tropy: Obrazná pojmenování v užším smyslu
:D jen škoda, že to nenapsal o 6 dní dřív, potom by to bylo přesně 2 roky... jinak dobrá stránka ;-) ... -
I vzplála světlá naděje
Krásný referát -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Diagnózu má každý, jen někteří se života doopravdy zeptali, jakou :-) Někdo ty okamžiky, v nichž ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
a ještě na okraj - i pocit sice lze často vysvětlit rozumově, ale poezie nevzniká ani není vyhledávána ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Odpověděl jsem ve Villonově duchu - skrz protiklad, aniž bych vyloučil původní smysl :-) Zřejmě se ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Nechci Vás sežrat :-) Že ta báseň nemá smysl? Zkuste si poslechnout na YouTube moji zhudebněnou verzi ... -
Jan Neruda – Povídky malostranské
moc děkuju za čtenářák bez vas bych to nedala,jste můj zachránce
Doporučujeme
Knihy
Z čtenářského deníku
-
Jarmila Glazarová: Vlčí jáma
Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.
Číst dál... -
Drašar
Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.
Číst dál...