Recenze: Odborná literatura

Nečtěte!

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

Tak něco podobného v podstatě říká Pierre Bayard ve své nové knize, která vyšla nedávno v Literární řadě nakladatelství Host. Přichází s tak zvanou teorií nečtení, která – jak se později ukáže – není ve světové literatuře zase tak ojedinělá.



knihaPierre Bayard je profesor na jedné z francouzských univerzit. Od takového člověka se jistě čeká, že dokáže mluvit o mnoha knihách, které za svůj život přečetl. Jeho profese ho nutí neustále číst hory knih. I od svých studentů by měl vyžadovat důkladné čtení a následnou diskuzi.

Bayard se hned v úvodu přiznává k tomu, že pochází z prostředí, ve kterém se nikdy příliš nečetlo. Také uvádí, že spoustu knih, které by číst měl, prostě nečetl. I proto přichází se svojí teorií nečtenářství. Bayardův nečtenář ale není člověk, který se o knihy nezajímá. Sice je nečte, ale dokáže se v literatuře velice dobře orientovat a knihu zasadit do dobového kontextu. A to je podle Bayarda to nejdůležitější. Zároveň přichází s tezí, že o knize může stejně dobře (možná, že dokonce i lépe) mluvit někdo, kdo knihu nečetl.

Může se jednat o knihu, která pobouří mnohé čtenáře. Je totiž zažité, že některé knihy by se zkrátka číst měly. V literatuře autor knihy hledá příklady takovýchto nečtenářů a z daného díla cituje. Prvním příkladem nečtenáře je knihovník z románu Roberta Musila Muž bez vlastností. Jedná se o člověka, který si od knih udržuje velký odstup, ale i tak je má rád. Tvrdí o sobě, že je milovníkem knih. Na druhou stranu přiznává, že přečtení všech knih v knihovně by mu zabralo několik stovek let, takže se do tohoto pokusu ani nepouští.

Bayardova kniha mí tři části. Musilův knihovník je prvním příkladem nečtenáře a spadá do kapitoly Knihy, které neznáme. Dalším příkladem je Paul Valéry. Francouzský literát a vědec. Horlivý propagátor nečtení. V kapitole Knihy, které jsme prolistovali nám autor popisuje Valéryho taktiku mluvení o knihách. Záměrně vyzdvihuje všeobecně známá fakta a vyhýbá se detailnějšímu popisu děje.

Takovýchto taktik je více a na příkladu, který nám podává Umberto Eco prostřednictvím svého románu Jméno růže, můžeme sledovat další z nich. Jde o mínění ostatních a bedlivé poslouchání údajných čtenářů. Hlavní hrdina románu Jméno růže tak předem ví, co skrývá záhadná kniha ukrytá v klášterní knihovně. Nikdy ji nedržel v ruce, a tudíž ji ani nečetl.

Bayard uvádí i další kategorie a dokládá je na konkrétních dílech světové literatury. Věnuje se také postupnému zapomínání. Po nějakém čase zapomeneme, že jsme knihu četli a nevíme o čem je. Můžeme i tak říci, že jsme ji četli? Kniha zcela jistě vzbudí zájem i u vášnivých čtenářů, protože přichází s něčím, o čem se příliš nemluví.

Myšlenka četby jako ztráty – ať už ke ztrátě dochází po prolistování knihy, po seznámení se s knihou z doslechu nebo postupným zapomínáním – spíše nežli četby jako zisku je základní psychologickou hybnou silou pro toho, kdo chce definovat účinnou konverzační strategii. Jen tak dokáže vybruslit z nepříjemných situací, do kterých ho život staví.
(Bayard, Pierre: Jak mluvit o knihách, které jsme nečetli. Host, Brno 2010, s. 75.)

Knihu Jak mluvit o knihách, které jsme nečetli vydalo nakladatelství Host

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení