Komiksy

Komiksy: Al Ewing, Joe Bennett, Ruy José, Paul Mounts – Immortal Hulk: Nebo je obojím?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Neuvěřitelný Hulk patří mezi notoricky známé komiksové postavy nakladatelství MARVEL, avšak v porovnání s kolegy superhrdiny z první ligy tahá za kratší konec. Filmy o něm se nezdařily navzdory oskarovým tvůrcům před i za kamerami, ani komiksové příběhy, ve kterých je hlavní postavou, neboří rekordy prodejnosti a kritika je příliš neoslavuje. Navzdory tomu patří zelené monstrum s muskulaturou zahanbující veškeré mistry Olympia k nejpopulárnějším MARVEL postavám. Nakladatelství CREW se rozhodlo přesvědčit čtenáře, že si vzteklý obr zaslouží jejich pozornost vydáním knihy Ala Ewinga a Joe Bennetta Immortal Hulk: Nebo je obojím?



Možná byste od knihy o osvaleném gigantovi čekali prostý příběh plný akce, destrukce a zuřivosti. To byste však Immortal Hulka podcenili. Pod kabátem klasického superhrdinského komiksu se ukrývá drsné, ne vždy jednoznačné vyprávění s téměř hororovými prvky a nemalou dávkou filozofování. I na nějakou tu bitku a rozbíjení budov dojde, zdaleka to však není hlavní proprietou komiksu.

Již prolog, v němž Bruce Banner – vědec měnící se v Hulka – pátrá po způsobu, jak zemřít, vám napoví, že zde se hraje na vážnější notu. Prolog shrnuje události jedenácti předchozích komiksových děl, aby na tomto podhoubí vypěstoval vlastní příběh. Počáteční masakr u benzínové pumpy jen přiživí Hulkovu zuřivost a znesnadní Bannerovo skrývání se před světem.

Děj spojuje tápání Bruce Bannera s pátráním urputné reportérky. Vyprávění je silně inspirováno klasickým příběhem Jekylla a Hyda, což čtenář pozná, aniž by k tomu potřeboval citát Roberta Louise Stevensona, jenž uvozuje závěrečnou kapitolu. Příběh se s ničím nemazlí, v první polovině knihy se občas blíží hororu. Zároveň se nevyhne úvahám nad Bannerovým údělem, jež nejsou vždy zcela srozumitelné a spíše, než by ponoukaly čtenáře k hloubání a introspekci, působí otravně a nadbytečně.

Ilustrace Joe Bennetta nepatří k úplné komiksové špičce, spíše zapadají do vysokého standardu dnešních komiksových knih. Nabídnou vám i několik působivých výjevů, jakkoliv nejvýraznější grafický zážitek vám zprostředkuje spolupráce s jinými ilustrátory. Obálku, evokující právě horory, vytvořil legendární Alex Ross, jehož práci jste mohli obdivovat v Zázracích – Marvels. Jakkoliv jsou malby na obálce i na začátcích jednotlivých kapitol působivé, hody ilustrátorů jsou vetkány přímo do příběhu. Přibližně uprostřed knihy reportérka Jackie McGeeová vyslýchá čtveřici svědků, kteří se setkali s Hulkem bojujícím s jinou obětí gama záření. Každý z nich si události vykládá po svém a velmi trefně se tomu přizpůsobuje grafické ztvárnění jejich svědectví. Jedno je převzaté ze staršího komiksu, včetně rušivé sítě rudých teček na pozadí. O další se postarali Paul Hornschemeier, Marguerite Sauvageová a Garry Brown a jejich diametrálně odlišné způsoby kresby nabízejí čtenářům osvěžující variabilitu.

Navzdory nezpochybnitelné snaze zůstává Immortal Hulk někde na půli cesty. Výborná kresba oživená pracemi většího množství umělců pomáhá příběhu, v němž jeho autor žongluje s příliš velkým množstvím míčků, navíc různě těžkých. Seriózní témata, ještě podpořená myšlenkami takových velikánů jakými byli Jean-Paul Sartre či Carl Gustav Jung, se mísí s klasickým akčním příběhem komiksového superhrdiny. Do něj je přimíchána řada flashbacků, trocha pátrání a tajemna, ale i sporadického osvěžujícího humoru. Navíc příběh pomrkává po znalcích zeleného zuřivce a snaží se být současně co nejpřístupnější i pro nováčky.

V komiksu Immortal Hulk: Nebo je obojím? dostanete dílo, které se neobvyklým způsobem zároveň vymyká i podřizuje běžné komiksové produkci. Scénář se silnými i slabšími chvilkami je zpracován kvalitními, avšak nijak výjimečnými ilustracemi, které ozvláštňují panely kreslené jinými umělci. Vyprávění na konci otevírá dokořán dveře pro pokračování, jakkoliv nelze říct, že by chyběla závěrečná katarze. Máte-li rádi zeleného ničitele, dílo Ala Ewinga vás potěší. Pátráte-li po komiksu kvalitativně vyčnívajícím nad většinu konkurence, poohlédněte se jinde. A pokud se na této škále nacházíte někde mezi, rozhodování o tom, zda útlý komiks s měkkými deskami, do nějž spousta šikovných lidí investovala čas a energii, stojí za vaši pozornost, je jen na vás.

Název knihy: Immortal Hulk: Nebo je obojím?
Autor:  Al Ewing, Joe Bennett, Ruy José, Paul Mounts
Překlad: Jan Kukrál
Nakladatelství: CREW s.r.o.
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2022
Vydání: 1.
Počet stran: 140
ISBN: 978-80-7679-140-4

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení