Komiksy

Komiksy: Jan Novák, Jaromír 99 – Čáslavská

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Český, potažmo československý sport 20. století se pyšní plejádou zvučných jmen. Mezi nimi si čestné místo vybojovala nejúspěšnější česká olympionička Věra Čáslavská. Jen z její sportovní kariéry se mnohým zatočí hlava, ale Čáslavská uměla více než jen ladné přemety a veletoče. V těžkých dobách prokázala morální sílu, za niž by se nestyděli Mistr Jan Hus či Milada Horáková. Bohužel jí život, stejně jako neodpouštějící KSČ, připravil mnoho tvrdých ran. Její příběh v roce 2020 zpracovalo osvědčené duo Jan Novák – Jaromír 99 a v nakladatelství ARGO ve spolupráci s Českým olympijským výborem vydali komiks nazvaný prostě Čáslavská.


knihaPři pročítání Čáslavské je obtížné vyhnout se srovnání s předchozími komiksy Jana Nováka a Jaromíra Švejdíka. Zátopek i příběh bratří Mašínů nazvaný Zatím dobrý (naše recenze zde) zachycují události z padesátých let, Čáslavská začíná roku 1964 a pokračuje až do nového tisíciletí. Zatímco se předchozí díla zaměřila především na nejslavnější, v dobrém či zlém, okamžiky svých hrdinů – Zátopkův triumf v Helsinkách a útěk Ctirada a Josefa Mašínových –, pokračuje nový komiks o české gymnastické ikoně daleko za památné olympijské hry v Mexiku roku 1968. A je to moc dobře.

Jaromír 99 je věrný svému stylu kresby, avšak mění použitou paletu barev. Ve dva roky starém Zatím dobrý ladil ponurý příběh do odpovídajících odstínů, nyní se rozhodl pro zcela opačný postup. Z barev využívá žlutou, červenou, modrou, zelenou, bílou a černou a každou v jediném tónu. Nejednou má čtenář pocit, že barvy vybíral zcela nahodile a musí se smířit s křiklavě žlutými či temně rudými obličeji, modrým pozadím bez jakýchkoliv detailů či panely pouze v zelené barvě. Konzervativnější čtenáře může tento postup odradit, některým snad připadne i odfláknutý, ale byla by škoda jej takto zaškatulkovat. Mnoho kreseb dokazuje um svého původce a panely oscilují od nehezkých po úžasné. Zatímco jednou budete mít pocit, že koukáte na amatérskou karikaturu Simpsonových, mnohé silné momenty na vás zapůsobí skrz jediný panel zachycující domácí násilí, rodinu ničenou alkoholismem otce či utrpení z elektrošoků.

Na první pohled chudá paleta umožňuje ještě více zdůraznit zásadní detaily. Bílý šátek Věry Čáslavské, jímž zakrývá cucflek od trenéra, na nás září jako lampa otočená do obličeje. Obdobně působí i ztvárnění nejslavnějšího olympijského protestu našich dějin s diváky v pozadí, jejichž obrysy nejsou obtaženy černou linkou. Ilustrace Jaromíra 99 excelují při zobrazení pohybu gymnastek, který i bez pomocí více barev, šrafování či zobrazení detailů zachycuje dynamiku i ladnost tohoto nelehkého sportu.

Příběh komiksu věrně odráží okamžiky slávy i propadů do hlubin, kterých si Věra Čáslavská užila požehnaně. Hned jeho začátek – v roce 2000 na proslulém mostu sebevrahů v pražských Nuslích – dává čtenáři usrknout z hořkého kalicha, který na něj na stránkách knihy čeká. Nejvíce prostoru je věnováno 60. letům a vrcholu sportovní kariéry paní Čáslavské. Komiks se však nevyhýbá ani její neochotě odvolat podpis pod 2000 slov (na rozdíl od jiných olympijských vítězů), následným represím komunistického režimu, nelehké situaci v rodině a v neposlední řadě ani milionkrát propíranému zabití Josefa Odložila, jehož si Čáslavská vzala v Mexiku po svém neskutečném triumfu, jejich synem Martinem. V tomto případě se Jan Novák staví na stranu Čáslavské a jejích blízkých, přestože komiks rozhodně není nekritickou adorací své hrdinky. Zachycuje například její milostný vztah se ženatým trenérem či nelichotivé dny v léčebně pro duševně choré.

Součástí vyprávění jsou i drobné epizody dalších gymnastek z národního týmu, jejichž roli Jan Novák neopomíná a na konci knihy jim děkuje. Stejně tak se komiksem vine i politická linka a svoji roli v něm sehrají osobnosti československé politiky jako Ludvík Svoboda, Alexander Dubček, Gustáv Husák či Václav Havel.

Jakkoliv komiks na svých stránkách ukazuje život Věry Čáslavské ve zhuštěné podobě bez šíře obvyklé pro běžné biografie, dala jeho tvorba spoustu práce. Soudě dle závěrečného poděkování Jana Nováka, vedl autor rozhovory o své hrdince s mnoha z jejích blízkých, stejně jako využíval životopisných knih a filmů. Možná to byl záměr, aby jeho poslední promluva ke čtenáři působila jako nenásilné pobídnutí k dalšímu studiu života naší nejúspěšnější gymnastky.

Čáslavská nabízí čtenářům vrchovatou porci emocí v textu i obrazu navzdory nepříliš bohaté paletě barev, jež jsou v komiksu použity. Jedná se o kvalitní komiksový životopis, který předkládá nejen neobyčejný život a úspěchy Věry Čáslavské, ale ukazuje i proměny doby, v níž žila. Pro všechny, kteří by se o ní chtěli něco dozvědět, se jedná o výborné první seznámení. Navzdory všem kladům jsem se však po přečtení komiksu neubránil dojmu, že z života tak nabitého neobyčejnými událostmi šlo vytěžit ještě víc.

Název knihy: Čáslavská
Autor: Jan Novák, Jaromír 99
Překlad:
Nakladatelství: Argo
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2020
Vydání: 1.
Počet stran: 176
ISBN: 978-80-257-3342-4
Ediční řada:

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení