Komiksy

Komiksy: Paul Jenkins, Andy Kubert, Richard Isanove – Wolverine: Zrození

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Není snadné porovnávat proslulost komiksových superhrdinů. Když si však odmyslíte všemožné „many“, na vrcholu žebříčku bude stát nerudný svalnatý Kanaďan s krátkým doutníkem v puse roztažené do cynického úsměvu. Wolverine, chcete-li česky Rosomák, je se svými fanoušky už čtyřicet pět let a drápy vyryl nesmazatelnou stopu do komiksů i filmu. Velmi dlouho však nikdo netušil, odkud pochází či jaké je jeho pravé jméno. Jestli chcete znát odpovědi na tyto otázky, nakladatelství CREW pro vás (už podruhé) vydalo skvělý komiks Paula Jenkinse, Andyho Kuberta a Richarda Isanoveho Wolverine: Zrození.



Psal se rok 2000 a dnes proslulé komiksové nakladatelství MARVEL potřebovalo důkladně nakopnout. Komiksové filmy ještě netrhaly rekordy v kinech a sešity i knihy z této stáje se moc neprodávaly. Jedním z takových kopanců mělo být odvyprávění příběhu nejoblíbenějšího člena X-men týmu. Proti tomuto nápadu se však postavila spousta konzervativně smýšlejících kreativců, kteří se báli, že tím kanadskému drsňákovi seberou jeho tajemnou auru a vlastně tuto postavu pohřbí. Dnes si jen těžko dovedeme představit, jak byl tento záměr před dvaceti lety kontroverzní, ale buďme rádi, že se jej nakonec podařilo prosadit.

Wolverine se poprvé objevil roku 1974 jako protivník Neuvěřitelného Hulka. Dostával více a více prostoru a zanedlouho se stal oblíbenějším než zelené monstrum s nepříjemnými záchvaty vzteku. Ještě více příznivců si získal ve filmech s tváří australského sympaťáka Hugha Jackmana, kterému zařídil záviděníhodnou hollywoodskou kariéru. Jackman hrál Wolverina v deseti filmech a ten poslední – Logan z roku 2017 – je mnohými fanoušky považován za nejlepší komiksový film, jaký byl natočen.

Pod scénář Wolverine: Zrození se podepsal Paul Jenkins a nabídl čtenářům originální příběh s řadou zásadních zvratů, z nichž ne každý je lehké předpovědět. Vyprávění začíná v polovině 19. století, kdy do Kanady na sídlo bohatého rodu Howlettů přijíždí osiřelá dívka Rose, aby se stala členkou zdejší domácnosti. Sžívá se nejen se služebnictvem, ale i s laskavým panem Howlettem, jeho nerudným a syna neustále peskujícím otcem, tajemnou paní Howlettovou, jež takřka nevychází ze svého pokoje a s jedinými dvěma dětmi panství – neduživým synkem Howlettových Jamesem a mladým rošťákem, kterému se přezdívá Štěně. Příběh zpočátku připomíná knihy Marka Twaina a je příjemným vystoupením ze stereotypu akcí nabitých stránek. Zdánlivá idyla má však své temné podtóny a je jasné, že dlouho nevydrží.

Komiks je obrazové médium, a tak je příběh pouhou polovinou zážitku. Tu druhou ve Wolverine: Zrození zastali kreslíř Andy Kubert a kolorista (chcete-li „vybarvovač“) Richard Isanove. Kubertova kresba, záměrně neostrá na delší vzdálenost, ale velmi přesná v detailech, povyšuje Wolverina vysoko nad komiksový průměr. Ve tvářích svých hrdinů vykouzlí vše od pobavení, zatrpklosti, smutku, zamilovanosti i povýšenosti. Kubert se nevyžívá v zobrazování brutálních scén, které jsou nedílnou součástí Wolverinova života, ale často mu stačí jeden dva panely, na kterých je poznat, k čemu se schyluje, či ukáže následky násilného činu, aby to se čtenářem zamávalo mnohem víc než explicitní krvavé či jinak nepříjemné výjevy. Dokládá to i celostránková ilustrace z prvního z šesti dílů, na níž na konci dne odchází Štěně od svých kamarádů. Kontrast otrhaného chlapce ve slamáku a jeho šťastnějších přátel, kteří jsou na obrázku jen siluetami před zapadajícím sluncem, dává všem na srozuměnou, že zatímco se James a Rose vrací do blahobytu, Štěně má namířeno do zanedbané chatrče a k násilnickému pijanovi, jehož nazývá otcem.

Richard Isanove vybavil Kubertovy kresby pestrými barvami, které v neradostném až tragickém příběhu fungují nad očekávání dobře. Paleta použitých barev i jejich tónů je velmi široká. Díky tomu ilustrace ze slunného dne, pošmourné sněhem, zaváté krajiny či místnosti osvětlené ohněm v krbu skvěle vystihují atmosféru každého panelu.

Chtě nechtě se nabízí srovnání s jiným slavným wolverinovským komiksem Starej dobrej Logan Marka Millara a Stevea McNivena (naši recenzi viz zde). Oba jsou považovány za zásadní a mimořádně povedená díla, ačkoliv se paradoxně jeden z nich odehrává v hluboké minulosti, zatímco druhý je post-apokalyptickou sci-fi. Společná je jim tíživá atmosféra i neradostný příběh, na druhou stranu Starej dobrej Logan obsahuje ohromné množství odkazů na komiksový vesmír MARVELu a je splněným snem každého fanouška. Naopak Zrození jen málokdy připomene, že je komiksem o superhrdinovi. Dílo Marka Millara je též plné brutálních výjevů a zdaleka nepracuje s náznaky tak obratně jako Zrození. Příběh z minulosti však za vyprávěním o zlomeném starochovi, který by nejraději zapomenul na kariéru hrdiny, pokulhává. Příběh Starého dobrého Logana je nejen více strhující a nabitý akcí, ale i lépe promyšlený.

Wolverine: Zrození nabízí i obsáhlé bonusové materiály, jež zabírají přes čtyřicet stran. Pokud teď v duchu jásáte, musím vaše nadšení trochu zchladit. Hned pětkrát dostanete delší i kratší vyprávění o prosazování a vzniku knihy, což je mimochodem z velké části popsáno v předmluvě Toma DeSanta. Pánové tvůrci se tu navzájem natolik plácají po ramenou, až se nad některými texty vznáší nevábný odér samochvály. O něco zajímavější jsou dva zvažované náčrty scénáře, jež obsahují kostru výsledného díla a přitom se odehrávají ve zcela jiných kulisách. Dostatek prostoru naštěstí dostává Andy Kubert, který kromě jiného ukáže náčrtky jednotlivých postav, jak je on sám vnímal a kde čerpal inspiraci. Nejvíce stran si uzurpují kresby příběhů bez barev a bublin s textem. Richard Isanove dá zase nahlédnout do své práce s jednou z titulních kreseb.

Ještě je potřeba zmínit pečlivou českou redakci pod dohledem Jiřího Pavlovského. Wolverine: Zrození je krásná kniha v tvrdých deskách a na kvalitním papíře, který dává vyniknout ilustracím. Výbornou práci odvedli i překladatelé Martin D. Antonín a Filip Škába. Dialogy v bublinách nijak nedrhnou, mnohé nelehké anglické obraty jsou přeloženy vhodnými českými ekvivalenty a i ty „ukecanější“ bonusy docela odsýpají.

Navzdory spoustě energie, kterou knize věnovali její autoři i čeští vydavatelé, má Wolverine: Zrození jednu zásadní slabinu. Scénář se sice vyhnul řadě klišé a chvílemi příjemně tahá čtenáře za nos, na druhou stranu předkládá mnoho nezodpovězených, často i zásadních otázek, jež jsou s vyprávěním spjaty. Paul Jenkins záměrně nechává své publikum tápat i po přečtení celého díla včetně bonusů a ne každému to bude po chuti.

Sečteno a adamantiovými drápy podtrženo Wolverine: Zrození je výjimečná komiksová kniha s dobrým příběhem a ještě lepší kresbou, na níž s péčí, ba dokonce láskou pracovalo mnoho nadaných lidí. Pro milovníky MARVELu, nebo snad samotného Rosomáka, se jedná o vysněné dílo, potěší však i ty, kterým nevadí drsné příběhy a těší je četba netuctových komiksů.

Název knihy: Wolverine: Zrození
Autor: Paul Jenkins, Andy Kubert, Richard Isanove
Překlad: Martin D. Antonín, Filip Škába
Nakladatelství: CREW s.r.o.
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2020
Vydání: 1.
Počet stran: 197
ISBN: 978-80-7449-857-2
Ediční řada: Legendy

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení