Komiksy

Komiksy: Robbie Morrison – Doctor Who - Trhliny

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Dvanáctý Doctor Who se vrací na stránky komiksu díky nakladatelství Crew. S sebou přivedl i svoji společnici Claru a svůj pověstný bryskní úsudek a nevhodné poznámky. Dvanáctý Doktor se v komiksech od Crew objevuje už podruhé, první díl obsahoval dva příběhy a kniha se jmenovala po prvním z nich Terorformace. Druhá kniha je postavena na stejném principu. Opět se s Doktorem a Clarou potkáme ve dvou příbězích a opět se kniha jmenuje po tom prvním z nich, tentokrát tedy nese jméno Trhliny.


knigaV čem se ale Trhliny liší od své předchůdkyně, je hlavní ilustrátor. Bohužel Dave Taylera vystřídal Brian Williamson a není to šťastná výměna. Williamson kreslí sice dobře, ale příliš se nedrží živých předobrazů svých hrdinů. U Doktora to tolik nevadí, má výrazné fyzické rysy – šedé vlasy, zelené oči a ostré čelisti. U Clary je ovšem nutná větší preciznost v kreslení detailů. Velké oči a malý vzrůst jsou vlastně jediné její výrazné rysy. A výška se ve výsecích obrázků špatně kreslí. Tudíž se do často stalo, že jsem z až z textové části komiksu zjistila, kdo je žena na obrázku. Clara si je podobná jen na některých vyobrazeních. 

Druhý rozdíl oproti první knize je místo děje, oba se odehrávají na planetě Zemi. To ovšem není na škodu. Jak Trhliny, tak i druhý bezejmenný příběh z Las Vegas mají dobrý scénář. Trhliny jsou časově zařazeny hned za konec příběhu z Bombaje, který jste si mohli přečíst v Terorformaci. Zároveň mají sentimentální nádech, přece jen se v něm jedná o smrt a zmrtvýchvstání otce od rodiny. Dokonce se v příběhu objevují jisté náznaky, že by jedinec mohl být obětován pro dobro většiny. A tím jedincem tentokrát není Doktor. 

Druhý příběh z Las Vegas přivádí na scénu reálné postavy, které žily ve Spojených státech amerických v 60. letech, kdy se děj odehrává. V kasinu se kromě slavných zpěváků objevují i mimozemšťané a Doktor dostává šanci ukázat své matematické nadání. 

Oba příběhy jsou napínavé a objevují se v nich ryze „doktorské“ hlášky. Chytrost a ješitnost dvanáctého Doktora má i v této knize své místo. Bohužel hodně ubylo vtípků mezi ním a Clarou. Spolu se slabší kresbou se druhý sešit komiksů dvanáctého Doktora řadí k tomu horšímu, co Crew ze světa Doctora Who vydalo. Ale není třeba ztrácet naději. I slabý počin o Doktoru Who je pořád dobrý komiks, a nakladatelství už chystá další díly. A koneckonců na britské BBC právě odstartovala nová série seriálu s historicky prvním ženským Doktorem. Tedy Doktorkou. 

Název: Doctor Who - Trhliny
Autor: Robbie Morrison
Překlad: Jiří Pavlovský
Nakladatelství: Crew
Místo vydání: Praha
Rok vydání:2018
Vydání: 1.
Počet stran: 128
ISBN: 978-80-7449-583-0
Ediční řada: Dvanáctý Dr. Who

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení