Komiksy

Štěky Broka Špindíry - Česká konkurence Garfielda!

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
pes

Dne 6. 12. 2012, v 17.00, v horním patře knihkupectví Krakatit (Jungmannova 14, Praha 1) bude Petr Kopl křtít a podepisovat svou knihu Štěky Broka Špindíry (doufáme, že to podepíše normálně propiskou a nebude se snažit imitovat své psí hrdiny). Petr Kopl je jedním z nejúspěšnějších a nejpopulárnějších českých komiksových kreslířů. Na kontě má už osm komiksových knih, většinou volně inspirovaných klasickými příběhy (Dracula, Král Artuš, Pes Baskervillský, Tajemný hrad v Karpatech), se kterými si pohrává, parafrázuje je, paroduje i originálně kombinuje. Styl Petra Kopla znají díky ilustracím a kresbám i ve Finsku či Jižní Koreji. V USA mu vyšla pohádková kniha The Goat With the Golden Horns amerického autora Roberta Wortocka.



knihaOvšem tentokrát zanechal ilustrací a hrátek s klasikou a pustil se na velmi nebezpečné území – na území humoristických stripů.

„Humor je nejtěžší parketa,“ říká šéfredaktor Crwe, Jiří Pavlovský. „Čtenář se buď směje, nebo ne. Není nic mezi tím. Absence humoru se nedá omluvit, nedá se umělecky zdůvodnit, nedá se zamaskovat. A už to, že Crew vydává Štěky Broka Špindíry vedle takových legend žánru, jako je Garfield, Calvin a Hobbes či Dilbert, nasvědčuje tomu, že tenhle komiks legrační je.“

Ano, Petr Kopl je nejen talentovaný kreslíř, ale má perfektní smysl pro humor. Dokáže nejen vymyslet vtip, ale umí ho i prodat. Umí pracovat s mimikou a dobře vystihnout situaci... aniž by komiks zabíjel přílišným množství detailů. V knize Štěky Broka Špindíry najdou čtenáři na osmdesáti stránkách kompletní sebrané stripy, celé čtyři roky Brokovy psí existence.

Štěky jsou stripová kniha určená všem generacím. Vtipů, které děti nepochopí, je jen pár... a vtipů, které budou dospělým připadat infantilní, je nula. Petru Koplovi se navíc podařilo stvořit komiksového hrdinu, který má našlápnuto dostat se nejen mezi českou špičku. Jeho Brok je obyčejný podvraťák, jehož život je stejně pestrý, jako jeho původ. A taky těžký. Ze všech stran ho ohrožují kočky, nedostupné feny, plíživí sloni, naštvaní kreslíři, agresivní hospodští, bulvární patníkoví novináři, popudliví kouzelníci, snobská prasata a dokonce i celý cirkus. Ovšem klid, bude to legrace. Aspoň pro nás.


komiks

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení