Komiksy

Magie ženského lůna

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

 

Navzdory nepřízni osudu vydobýt si štěstí, či cesta za svobodou, tak by se dalo ve stručnosti charakterizovat Habibi Craiga Thompsona. V tomto svém grafickém románu nás na víc jak šesti stech stránkách zavádí do světa, v němž se snoubí absurdní atmosféra z Alenky v říši divů a fantasie pohádek Tisíce a jedné noci, to vše je pak navíc prodchnuto magickým surrealismem s nepřeberným množstvím odkazů a citací vztahujících se ke Koránu a tedy muslimskému náboženství.



Thompson se nám snaží přiblížit odlišnou kulturu, jež je v současnosti tolik spjata s pojmem terorismus. Habibi se dá považovat za mimořádně aktuální a to nejen kvůli tomuto neblahému faktu. Na Blízkém východě došlo a stále dochází v poslední době k četným revolučním projevům vůči mnohdy veskrze autoritativním režimům. Arabský svět zažívá svou renesanci. Trpělivost obyčejných lidí překonala svou nejzazší mez. Zoufalství je přimělo chopit se zbraní a dosáhnout svého cíle silou.

knihaThompson nám vypráví příběh malé holčičky, kterou byli rodiče nuceni kvůli své bezmezné chudobě a nepřízni počasí prodat přiměřeně majetnému zájemci, jenž z ní učinil svoji manželku. A bylo mu jedno, že oné dívence je teprve 10 let. Je tak zde vyobrazena dětská nevinnost v kontrastu k hrubosti a brutalitě dospělých. Též zde na jedné straně stojí uzavřený mikroráj vášněmi zhýčkaného šejka a poté svět ovládaný nedostatkem vody a hladem. Navíc se všude vrší odpadky a negativní důsledky moderních technologických výdobytků

Thompsonův kresebný projev je precizní a expresivní. Má smysl pro zkratku a vyváženost. Je také plný symboliky, jež doplňuje text. Ten staví na jednoduchosti a klasickém pojetí rozporu dobra a zla. Využívá archetypů a dramatičnosti. Je to patrné už hned na úvod, kdy máme zprvu dojem, že se děj odvíjí kdesi v středověkém orientu, avšak o kousek dál nás z toho omylu vyvede motocykl s vozíkem. Přestože se příběh odehrává v blíže neurčité přítomnosti, zachovává si ducha čehosi velmi dávného a až mýtického.

Výraznou úlohu zde též představuje mateřství. Thompson popisuje poněkud netradiční vztah mezi dvěma lidmi opačného pohlaví. Oba mají zkušenost samostatného života od útlého věku. Shoda okolností a náhod je rázem postaví čelem k realitě, která je ve svém projevu zpravidla krutá a nelítostná. Jejich vyhlídky na budoucnost jsou temné a neradostné. Žijí jeden pro druhého, ale nepříznivé okolnosti je rozdělí. Oni pak nemyslí na nic jiného, než na opětovné setkání.

Než k tomu dojde absolvují oba spoustu příkoří. Jak se však říká: Naděje umírá poslední. A tak i přese všechnu tragičnost je Habibi završeno happy endem. Ne však v nějaké konkrétní podobě. Šťastný konec zde představuje další pouť za lepším životem. To znamená bytí, za nějž bychom se nebyli nuceni stydět a jež by pro nás nebylo v jakémkoli ohledu ponižující.

„Náš druh je předurčen k tomu, aby sežral sám sebe.
„Už teď je nás až moc. A jsme děsně neschopní… nenasytní, a přitom pořád plýtváme…
A postradatelní. Bohatí se nažerou našich mrtvol.
Otrávili jsme Zemi i sami sebe.“

(Thompson, C. HABIBI. Přel. R. Podaný. BB art: Praha, 2012, s. 505.)

Knihu Habibi vydalo nakladatelství BB Art

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení