Komiksy

Ani drak se občas neubrání slzám

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Nakladatelství Crew nedávno vydalo komiks s názvem Plačící drak. Jde o japonskou mangu, na níž se podílel legendární scénárista Kazuo Koike a kreslíř Rjóiči Ikegami. Jejich společným úsilím vzniklo dílo, které se zapsalo do dějin světového komiksu. A je mi velikou ctí, že vám ho mohu dnes přestavit, respektive jeho český překlad, který bravurně zvládl Ľudovít Plata.



komiksHlavním hrdinou celého příběhu je pan Jó Hinomura. Je to japonský mladík, který vlastní malou hrnčířkou dílnu. Jenže tento pan Jó má i druhé temné já. Pracuje totiž potají pro čínskou mafii Sto osm draků jako nájemný zabiják. A v tomto „řemesle“ je zatraceně dobrý. Nebo spíše ten nejlepší. Má to ale jeden malý háček. K této nebezpečné profesi byl hlavní hrdina donucen, nebo spíše psychicky naprogramován. Po vyplnění rozkazu, tedy vraždy, proto cítí lítost nad svými oběťmi, a tak se neubrání slzám. Z toho důvodu se mu přezdívá Plačící drak, nebo také Freeman, neboť touží vyvléknout se z tenat čínské mafie a být opět obyčejným panem Jó.

V první knize bude hlavní hrdina čelit členům italské camorry a japonské jakuzy. Do cesty se mu navíc připlete krásná dívka, která celý děj pořádně zkomplikuje. Můžete se tak těšit nejen na akční pasáže, ale rovněž na milostné scény, ze kterých přímo sálá erotično, i na zákulisní machinace, do nichž se zaplete jak podsvětí, tak policie. Navíc do současnosti prosakují četné záblesky minulosti, které čtenáři objasní, jak došlo ke zrození Draka.

Na své si tu přijdou nejen čtenáři – muži, ale i čtenářky. Mám až trošku podezření, jestli právě pro onu druhou skupinu nebyl komiks prvotně určen. Násilné scény jsou v komiksu potlačeny, naopak ke slovu se hlásí mnohem více romantické pasáže. No uznejte: nájemný vrah ze své oběti, nevinné dívky, učiní svou milenku, navíc se jí přizná, že do této doby byl panic, takže ona je vlastně jeho první velikou (a dopředu tušíte, že i osudovou) láskou. No není to klasický námět pro román z červené knihovny?

Samotná postava pana Jó je obestřena tajemstvím. A je navíc pořádně přitažlivý, takže si získá srdce nejedné fanynky japonské mangy. Čtenáře tak mnohem víc než jeho boje s konkrétními padouchy bude zajímat, jak se bude jeho osud vyvíjet dál, jestli z něj i nadále zůstane Plačící drak, nebo zda dosáhne svobody a vrátí se zpět ke spořádanému životu japonského hrnčíře.

Přiznávám se, že jsem komiks přečetla jedním dechem. Zaujal mě jak čtivým příběhem, tak skvělou kresbou, která je dovedena do nejmenších detailů a na níž se střídají celostránkové výjevy s malými obrázky rozpitvávajícími každou akci.

Komiks tedy vřele doporučuji všem milovníkům mangy. A už nyní předesílám, že by v nejbližší době měl vyjít druhý díl.

il


Dnes mám narozeniny... Konečně je mi devětadvacet. Pořád jsem panna. Možná to působí směšně, ale je to pravda. Nyní mám podezření, že se svých třicetin možná nedožiju...

Komiks Plačící drak 1 vydalo nakladatelství Crew

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení