Komiksy

Mystérium lidské nevypočitatelnosti

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
ilustrace

DMZ: Tělo novináře komiksového scénáristy Briana Wooda je neobyčejně aktuální ve vztahu k událostem poslední doby, ačkoli se jeho děj odvíjí v blíže neurčité budoucnosti.



knihaLidé všeobecně jsou nespokojeni s politiky, kteří jsou zkorumpovaní a parazitují na úkor nejchudších vrstev.
Příkladem nám může být arabský svět, kde dochází k četným bouřím proti autoritářským režimům. Ale revoluce doposud poníženého a ponižovaného ducha prostých plátců daní se dotýká i Evropy, viz Řecko, Španělsko, Portugalsko a Českou republiku z toho nevyjímaje.

Za ekonomickým krachem a mravním rozkladem stojí elity svým bezohledným přístupem k obyčejným lidem, kteří se dřou bezmála za minimální mzdu a jakmile se ocitnou bez práce, neexistuje – přesněji vyjádřeno: přestává existovat – sociální síť, která by jim zabránila v tom padnout na naprosté dno. Ze zoufalství už není daleko k tomu, aby takto postižení jedinci sklouzli ke zločinu anebo, jako právě v této vizuální knize, se sdružili pod vlajkou SSA – což znamená: Svobodné státy americké – a vyhlásili boj nespravedlnosti a útlaku, jenž není ideologický, ale je založen ryze na penězích.

Všude po nás chtějí peníze. Ustavičně se zdražuje, ale platy se nezvednou. Mnoho lidí se proto uchýlí k půjčce, a ta dotyčného spoutá na desítky let. Přivodí mu stres a strach o holou existenci, neb nad námi visí ustavičná hrozba, že můžeme být prakticky kdykoli zbaveni svého zaměstnání a o vše, co máme a co jsme budovali, budeme připraveni během okamžiku v exekuci.

Fabulace příběhu je tu tak umě kombinována s realitou soudobého světa a údělu člověka na něm, společně s domýšlením důsledků, jež z převážné míry nejsou jiné než katastrofické.

USA a SSA spolu vedou válku, hranice jejich konfliktu se zastaví u ostrova Manhattanu, kde vzniká DMZ – takzvaná demilitarizovaná zóna, z níž se stává svět sám pro sebe. Kdo nebyl evakuován, je tam uvězněn už jednou provždy.

Hlavní protagonista novinář Matty Roth informuje obě znepřátelené strany o tom, jak v této zóně probíhá každodenní život. Tu a tam je spáchán atentát, někoho zastřelí ostřelovač a všichni obyvatelé jsou tedy bez ustání vystaveni nebezpečí násilné smrti.
Neplatí zde peníze, ale směnný obchod.

Podstatnou složku příběhu tvoří apel na manipulaci skutečnosti médii, která je vyvolána armádními a politickými kruhy za účelem reaktivace přímých bojů. Matty Roth se tak dostává do soukolí událostí a sil, jež může jen pranepatrně ovlivnit.

Kresba Riccarda Burchielliho je strhující, oplývá akcí, erotickou grácií a karikující zkratkou a činí z DMZ vskutku mimořádné dílo.

Kniha je členěna celkem na tři části. Ta první vypovídá o zvrácené kruté podlosti vládnoucí garnitury, zatímco druhá nám ukazuje na postavě medičky Zee období separace Manhattanu od okolního světa spolu s vypjatou všední rutinou a je odlišena i svým výtvarným ztvárněním, jehož se ujala Kristian Donaldson. Poslední část je svým způsobem bedekr po DMZ a nakreslil ho sám Brian Wood.

Život se tam i přes svoji složitou situaci nezastavil, naopak vzkvétá jak po kulturní stránce, tak především po stránce dotýkající se lidské solidarity. Díky náročným podmínkám jsou si všichni nuceni vzájemně pomáhat, a tvoří tak specifickou rodinu.

Comicsový cyklus DMZ je tedy především o lidskosti.

O válce: Nechtěli jsme ji. Já teda kurva určitě ne. Zmetci, který ani neznám, si vymysleli, že můj domov jim stojí za to, aby ho dobývali, a začali mi házet bomby skrz střechu. Jestli někoho z nich potkám, zabiju ho. Totéž platí pro každýho, kdo si myslí, že mi bude brát, co je moje.

(Wood B. DMZ: Tělo novináře. Přel. R. Podaný. BB art: 2011, s. 157)

Komiks DMZ: Tělo novináře vydalo nakladatelství BB art

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení