Audioknihy

Audioknihy: Vilma Kadlečková – Mycelium VII: Zakázané směry

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
obr

Lze napsat něco smysluplného o knize, která se ke čtenáři dostala již v sedmém pokračování? Lze, ale není to jednoduché. Mám na mysli sedmý díl ságy Vilmy Kadlečkové Mycelium VII s podtitulem Zakázané směry, konkrétně audioknihu vydanou nakladatelstvím OneHotBook.



myceliumVzhledem k tomu, že knižní série je v tomto času dokončena, víme, že jde o předposlední díl. Ten poslední již existuje, ale příznivci poslechu si ještě chvíli budou muset počkat a bránit se vnímání spoilerů, které by snadno mohly vyzradit, jak vše dopadne. 

Podobně jako tomu bylo v šestém díle (recenze zde), i v sedmém se autorka stále častěji uchyluje k filozofickým vsuvkám a k vysvětlování principů psychotroniky, která na Zemi hraje stále významnější roli. Má to svou logiku, série nemůže končit bez ozřejmění toho, co stojí ve středu děje. Ze stejného důvodu se vysvětlují vztahy mezi jednotlivými postavami, to hýbalo dějem v částech předchozích, aniž by to bylo vysloveno.

Zrovna to je na sáze pozoruhodné a provokuje k úvahám, do jaké míry měla autorka intriky a plány v plánech vymyšlené dopředu a kde musela později improvizovat.

Když jsem použil spojení „plány v plánech“, mělo to svůj důvod. Zachytil jsem, že je Mycelium srovnáváno s legendární Dunou. Srovnání poněkud pokulhává, zejména pokud si člověk uvědomí, že jednotlivá pokračování pouze navazují na původní originální knihu, nelze je tedy brát jako skutečnou sérii. Naproti tomu Mycelium je kompaktní jedna kniha o osmi svazcích a vypráví jeden ucelený příběh. A ten drží pohromadě, což se některým autorům nepovede ani u mnohem kratšího textu.

Jak jsem se zmínil, sedmý díl je plný vysvětlovacích pasáží, které by z principu mohly působit nudně. V některých okamžicích tomu tak opravdu je, ale tyto pasáže jsou nesmírně důležité. Avšak každá taková část je vyvážená akční částí, která má někdy až brutální vyústění.

Za pozornost stojí také erotické scény, jichž se Vilma Kadlečková nebojí a dokáže je zvládnout a zapojit i taková témata, jako jsou homosexualita, zneužívání a znásilnění v poněkud méně obvyklém kontextu.

Třicet šest hodin poslechu audioknihy je příjemný zážitek. Oproti prvním dílům je čtení méně rušivé, působí klidně a ani jeden z interpretů neupadá do hysterické polohy. V tomto bodě jde – počínaje šestým dílem – o obrovský posun, za nějž jsem osobně velmi vděčný. Opět musím zdůraznit, jak vydavatelství OneHotBook dalo přednost dokončení série před pragmatickým zvážením zisků a ztrát, i když ho autorka překvapila tím, že místo posledního dílu napsala rovnou tři.

Mycelium je pozoruhodná série, bohužel v podmínkách našeho státu nemá tolik nadějí na masové rozšíření. V anglofonním prostředí by situace byla zřejmě úplně jiná. Netuším, jestli je vzhledem k rozsahu série nějaká šance na vydání v jiném jazyce, ale má v sobě potenciál zaujmout i jiné čtenáře než ty české. Budu autorce a celé české fantastice držet palce.

Mycelium VII: Zakázané směry
Autor Vilma Kadlečková
Interpret Martin Zahálka, Jaroslav Plesl, ďalší interpreti (8)Zdeněk Maryška, Kristýna Frejová, Gabriela Mikulková, Jakub Gottwald, Dana Pešková, Andrea Černá, Klára Issová, Jaromíra Mílová, Jaroslav Plesl ad.
Nakladatelství OneHotBook
Místo vydání Praha
Rok vydání 2023
Vydání 1.
Délka 35:59 h
ISBN/EAN 8594169485126
Ediční řada Mycelium

Do nakladatelství

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení