Audioknihy

Audioknihy: Vilma Kadlečková – Mycelium VI: Vrstva ticha

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Příznivci rozsáhlé ságy Mycelium dlouho čekali na její ukončení. Zcela samozřejmě byli napjatí, jakým způsobem uzavře Vilma Kadlečková osudy svých hrdinů. Dočkali se, autorka ohlásila završení svého díla, ale k překvapení čtenářů místo posledního dílu představila tři svazky.



Takový rozsah se však stal tvrdým oříškem pro vydavatele knihy, ještě tvrdším pro výrobce audioknih OneHotBook. Samozřejmě jde o peníze, výroba knih a audioknih není levná záležitost. Vše se ale podařilo a k posluchačům se tak dostala i audiokniha – šestý díl ságy nazvaný Vrstva ticha.

OneHotBook se i v tomto případě drželo původní koncepce a knihu čte více herců. Proti pátému dílu, kde se na čtení podílelo čtrnáct interpretů, v tom šestém se obsazení trochu zredukovalo na devět hlasů. Nezdá se však, že by to bylo důsledkem šetření, spíše si to vyžádalo menší množství postav v knize.

Vrstva ticha nese znaky blížícího se závěru. Autorka se stále častěji vrací do minulosti, aby čtenáři vysvětlila některé záhady a vyplnila mezery v ději, kterých bylo v předchozích dílech velmi mnoho a budily zvědavost čtenářů a posluchačů. Vilma Kadlečková respektuje, že mezi vydáním pátého a šestého dílu uplynulo dost času, proto se vrací i k tomu, co již bylo napsáno, tak i ti, kteří se nechtějí probírat stránkami minulých svazků, se velmi snadno dostanou zpět do děje.

V knize je také velké množství scén, vysvětlujících použití psychotroniky, kterou se Lucas pokouší osvojit za pomoci Aš~šáda. Autorka velmi podrobně líčí stavy, v nichž se Lucas nachází, také v rozhovorech mezi učitelem a žákem odhaluje podstatu Aš~šádova učení tak sugestivně, že by ho mohl někdo vzít i vážně. Ale snad se o psychotroniku podle Aš~šáda nebude nikdo pokoušet ve skutečnosti.

Komplikovaný vztah mezi Lucasem a Aš~šádem je i nadále podstatným motivem, táhnoucím se celým textem, lze říct, že v šestém díle graduj a v některých bodech se vyjasňuje. Do pozadí ustupuje postava Pinky, ale autorka se věnuje neradostným myšlenkám Lucasovy sestry.

Nahrávka šestého dílu se v některých směrech liší od těch předchozích. Asi nejvýraznějším rozdílem je zklidnění, podle mého názoru jde o pozitivní změnu. Rozhodně se obejdu bez expresivního pojetí některých rolí, hraničícího místy až s hysterií. Pokud to budou někteří posluchači či kritici považovat za nedostatek hereckého výrazu, pochopím to, ale osobně cítím velké ulehčení. Rozsah audioknihy je ohromný, jednatřicet hodin poslechu je docela náročný úkol, zejména pokud se rozkouskuje do kraších časových slotů.

Sága Vilmy Kadlečkové Mycelium je svou propracovaností a rozsahem na českém literárním poli výjimečná, o čemž svědčí čtenářské obliba. Ta nepřestává i přesto, že mezi jednotlivými díly, zejména před tím šestým, zeje časová propast, logicky dána dobou, který autorka potřebovala k jejich napsání. Díky za posluchačský zážitek samozřejmě patří autorce, ale také nakladatelstvím Argo a OneHotBook, které se do tak náročného projektu pustily a rozhodly se ho také dotáhnout do konce.

Název: Mycelium VI: Vrstva ticha
Autor: Vilma Kadlečková
Interpreti: Jaroslav Plesl, Marcel Vašinka, Martin Zahálka, Gabriela Mikulková, Dana Pešková, Jaromíra Mílová, Jan Plouhar, Andrea Černá, Kristýna Frejová
Délka: 31:04 h
Vydavatel: OneHotBook
Rok vydání: 2022
Série: Mycelium #6

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení