Audioknihy

Audioknihy: Pavel Kosatík – Slovenské století

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Během svých bohatých dějin se Češi a Moravané – slovy největšího z českých historiků – stýkali a potýkali s řadou národů. Po mnohá staletí na prvních místech tohoto pomyslného žebříčku stáli Němci a Rakušané, od roku 1918 však naši předci spojili své osudy se Slováky a to natolik těsně, že je dodnes považujeme za bratrský národ. Navzdory tomu toho o Slovácích řada z nás moc neví a to včetně jejich historie v době československé a těsně po ní.  Tuto mezeru ve znalostech většiny našinců se snaží zacelit Pavel Kosatík svojí knihou Slovenské století. O její zdařilou audioverzi se postaralo vydavatelství OneHotBook.



Slovenské století je populárně-naučnou knihou v tom nejlepším významu daného termínu. Je velice čtivá, čtenáře nezasypává nepřeberným množstvím jmen, dat a událostí, avšak na druhou stranu se jí daří vyhýbat se povrchnosti. Pavel Kosatík umí poskytnout celkový pohled, trefně zobecnit významné jevy a vypíchnout zásadní detaily.

Autor seznamuje čtenáře se slovenskými dějinami od roku 1918 (se zmínkami o dřívějším dění) až po rok 2008, kdy se slovenská demokracie po dlouhé době svobodně nadechla. Nevybral si však obvyklý striktně chronologický přístup, místo něj se zaměřuje na významné slovenské osobnosti. Hrdiny knihy jsou tak muži Vavrem Šrobárem či Milanem Rastislavem Štefánikem počínaje a Vladimírem Mečiarem konče. Kromě titánů slovenské politiky, jakými byli Andrej Hlinka či Gustáv Husák, popisuje i činy neprávem zapomenutých osobností, z nichž zřejmě nejzajímavější byl ekonom a politik Imrich Karvaš. Z toho důvodu se v různých kapitolách časová linka nejednou překrývá a mnohé dění je nahlíženo z více úhlů.

Jakkoliv Slovenské století vypráví především o našich východních sousedech, vypovídá mnohé i o Češích. Přeci jen takřka sedmdesát let spolužití nelze jednoduše opomenout. Dozvíme se tak, jak si, navzdory velmi podobným jazykům, Češi a Slováci často nerozuměli a nebrali ohledy na zájmy toho druhého. Obzvlášť je to patrné při vyprávění o vzniku samostatných republik a tom, co mu předcházelo. Pavel Kosatík se nesnaží plnit roli arbitra společných dějin, avšak na druhou stranu se neostýchá tnout do Slováků i Čechů, jak mu to umožňuje odstup od desítky let starých událostí a hodnocení podpořené léty zkušeností.

Nahrávka má necelých čtrnáct a půl hodiny, takže ani nemůže nabídnout hlubokou sondu do novodobých slovenských dějin. Zmíněné osobnosti, události a jevy by si často zasloužily vlastní monografii (a mnohé ji i mají). Pavel Kosatík však neslibuje vyčerpávající popis všeho a v tom, co si vytyčil – celkový obraz slovenské historie od vzniku Československa –, exceluje. Slovenské století je asi nejlepší možný úvod do zmíněného tématu. Komu by však takový úvod nestačil, ten načerpá z knihy spoustu inspirace pro další studium.

U audioknihy by bylo neférové opomenout práci vypravěče. Jakkoliv naučná kniha nedává interpretovi příliš prostoru k předvedení svých schopností, Petr Lněnička dělá v rámci možného maximum. Zajímavý, avšak nijak zvlášť dynamický text čte způsobem, který bez obtíží udrží posluchačovu pozornost po celou dobu.

Neznalost slovenských dějin je jedním z dluhů, který mnozí z nás k našim nejbližším sousedům mají. Poznat jejich bouřlivý vývoj za posledních sto let je tak asi prvním krokem k tomu, jak jej splatit. Chcete-li se více dozvědět o cestě Slováků od opomíjeného národa k vlastnímu státu, nemůžete patrně začít lépe, než si přečíst Slovenské století Pavla Kosatíka. V podání Petra Lněničky vás čeká více než čtrnáct hodin velice zajímavého, záživného a obohacujícího poslechu, jež si, pokud se o historii Slovenska alespoň trochu zajímáte, nenechte ujít.

Název knihy: Slovenské století
Autor:  Pavel Kosatík
Interpret: Petr Lněnička
Nakladatelství: OneHotBook
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2023
Vydání: 1.
Délka nahrávky: 14 hodin 20 minut

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení