Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – Kožené srdce

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Audiokniha Kožené srdce, vydaná nakladatelstvím Publixing v roce 2022, se v několika ohledech ohlíží do minulosti. Jakým způsobem, na to se zaměříme v následujícím textu.



V tom obvyklém směru jde o značný časový rozdíl mezi vydáním knižní podoby Dánova díla, k čemuž došlo v roce 2012. Nakladatelství se často vrací ke starším knihám slovenského spisovatele, téměř pravidelně je střídá s těmi novějšími, posluchač tak pravidelně naráží na rozdíl v autorově literárním stylu, ke kterému nutně muselo za tak dlouhou dobu dojít.

Sám autor se v knize vrací do roku 2003, do doby, která byla už relativně dost vzdálená od revoluce a následného formování nového zločineckého podsvětí. V knize Kožené srdce se s takovým tématem nesetkáme, přesto se autor dotýká i jiných aspektů, než čistě kriminálních.

Tím třetím posunem v čase je pátrání, vedoucí až do doby druhé světové války. Samozřejmě, že se detektivové nechystají zatknout vraha z té doby, ale je potřebné dokreslit všechny okolnosti podivných událostí.

Děj se rozbíhá do dvou linek, přestože se může zdát, že jedna z nich bude také složitější. Nicméně už od prvních kapitol si je posluchač jistý, že náhody, které autor vrství, budou mít hlubší smysl. V tomto případě je spíše napjatý, kdy a jakým způsobem je spojí. Jde o zdánlivě banální napadení pražského spisovatele, na něž náhodou narazí Petra Pergnerová, přestože oddělení vražd by se takovou záležitostí vůbec nemělo zaobírat. To se však brzy propojí s dalším neoficiálním sledováním, které provádějí Chosé a Richard.

Druhá dvojice detektivů – Hanzel a Burger – se věnuje úmrtí vysoce postaveného úředníka, nalezeného v cizím bytě. Intuice a zkušenost okresního vyšetřovatele zabrání označit tuto smrt za přirozenou, ale vyšetřovatelé musí našlapovat velmi opatrně, protože ani v porevoluční společnosti není možné měřit všem stejným metrem.

Kožené srdce je poměrně zdařilou detektivkou, autor dokázal vytvořit přiměřeně komplikovanou zápletku a do obou linek vložit velmi působivé momenty. V jednom případě se týkají pohlavního zneužívání a mladistvých prostitutů, v tom druhém se před čtenářem odehrávají hrůzy koncentračních táborů a šokující posedlosti vědce, který si s etikou nedělá těžkou hlavu. Přesto i o této knize platí, že je v ní mnoho odlehčených chvil, díky kterým se čtenář snadněji přesune přes emotivně obtížné okamžiky. Těch v novějších autorových knihách znatelně ubývá.

Audioknihu načetl, stejně jako v poslední době všechna Dánova díla, Martin Mňahončák. Jeho interpretace je naprosto excelentní a posluchač z ní vycítí nejen jistotu spojení s knihou, ale i hlubokou profesionalitu. Jeho projev neruší a za jeho zdánlivě prostými vyjadřovacími prostředky lze najít nuance, která tak jednoduché nejsou.

 

 

Název: Kožené srdce
Autor: Dominik Dán
Interpret: Martin Mňahončák
Délka: 13:01 h
Jazyk: Slovensky
Vydavatel: Publixing
Rok vydání: 2022
Série: Deník dobrého detektiva #15

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení