Audioknihy

Audioknihy: Michio Kaku – Božská rovnice. Hledání teorie všeho

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

E=mc2 patrně znáte. Nejspíš jste slyšeli i o teorii gravitace či obecné teorii relativity. Ani jedna z nich, navzdory svému věhlasu a užitečnosti, však nedosáhla na metu nejvyšší. Fyzikové po staletí hledají matematickou rovnici, do níž by bylo možné shrnout veškeré zákony přírody a vesmíru. Chcete o tomto bádání vědět víc? Můžete si poslechnout audioknihu profesora teoretické fyziky newyorské univerzity Michio Kakua, jíž nazval Božská rovnice: Hledání teorie všeho. Zpracovalo ji nakladatelství OneHotBook a k mikrofonu posadilo interpreta z nejpovolanějších – Miroslava Táborského.

  

bozska-rovnice2Pokud jste se již setkali s předchozí vynikající audioknihou tandemu Kaku-Táborský jménem Budoucnost lidstva (naše recenze zde), budete mít velmi dobrou představu, co vás čeká nyní. Namísto o věcech, jež na lidstvo číhají v nevyzpytatelném předivu času, se budete dozvídat o bádání fyziků nad zmiňovanou všezahrnující rovnicí. Stejně jako předchozí dílo je i  Božská rovnice knihou popisující odborné záležitosti, jimž z velké části, díky Kakuovu umu vysvětlovat, porozumí i laik. Navíc jsou její témata natolik zajímavá, že i škarohlídy s neblahými zkušenostmi se základoškolskou i středoškolskou fyzikou přesvědčí o tom, jak je tato věda fascinující.

 

Kaku jde ve svém díle chronologicky, od dávných pokusů proniknout do tajů vesmíru až po ty současné. Věnuje nemálo prostoru velikánům fyziky, jakými byli Isaac Newton, Albert Einstein či Stephen Hawking, a mnoha dalším jejich kolegům. Nepitvá se v jednotlivých objevech a zároveň se nebojí přidat historku dokreslující charakter svých hrdinů. Z obsáhlého díla vybírá pro vlastní téma to nejstěžejnější a vykresluje to pro čtenáře co nejsrozumitelněji. Ačkoliv zmíní i složitější koncepty, nepokouší se je čtenářům-neodborníkům ozřejmit, možná v přesvědčení, že je nepochopí, nebo – pokud je jejich zájem dostatečně silný – že se s nimi seznámí sami. Velkou část knihy věnuje teorii strun a jejímu vývoji s dalšími objevy i slepými uličkami. Ostatně Kaku sám se desítky let teorií strun zabývá a je přesvědčen, že právě ona by mohla vést k porozumění nejhlubším tajům vesmíru.

 

Božská rovnice je poměrně krátkou audioknihou a jejích pět a půl hodiny uplyne jako voda puzená gravitační silou. Miroslav Táborský ke čtivosti přispívá hlasem, jenž se dobře poslouchá, a mluvou, která nesklouzává ke školometské unylosti, k níž by mohlo populárně naučné dílo snadno inklinovat. Vystudovaný fyzikář Táborský navíc přednáší tak, že ani na okamžik nepochybujete o skutečnosti, že všem těm teoriím, atomům a kvarkům rozumí.

 

Jestli má kniha nějaký nedostatek, je jím skutečnost, že zatímco zpočátku je velmi snadné vstřebávat její poznatky, jak se blíží moderní vědě, vyžaduje více vaší pozornosti. Informace obsažené ve druhé polovině jsou méně rozšířené v obecném povědomí a složitější. Bez soustředění se vám může snadno stát, že se v předkládaných faktech přestanete orientovat. Máte možnost se v takovém případě vrátit a zkusit to znovu, nebo si dál užívat příjemný poslech, jakkoliv vám některé ze zmiňovaných úvah nebudou zcela jasné.

 

Michio Kaku kromě samotného stručného popisu fyzikálních dějin i současnosti přidává do díla vlastní pohled. Vždy na něj upozorní a vysvětlí, proč zastává právě takové názory. Nevnucuje se, ale jako od průvodce knihou mají jeho argumenty velkou váhu.

 

Božská rovnice: Hledání teorie všeho je možná krátká, ale o to čtivější kniha o fyzikálních teoriích a hledání té jediné-konečné, která všechny sjednotí a dá lidstvu poznat jasný řád vesmíru, z nějž vše plyne. Ve své druhé půli trochu ztrácí přístupnost pro posluchače, ale vzhledem k jejímu tématu je to pochopitelné. Vynikající práci na ní odvedl vypravěč Miroslav Táborský, který ji nabil klidnou, avšak pronikavou energií, jež neuspává a podněcuje zájem a touhu po dalším poznávání.

 

Název knihy: Božská rovnice. Hledání teorie všeho

Autor:  Michio Kaku

Překlad: Jan Petříček

Interpret: Miroslav Táborský

Nakladatelství: OneHotBook

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2022

Vydání: 1.

Délka nahrávky: 5 hodin 38 minut

ISBN:

Ediční řada:

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení