Audioknihy

Audioknihy: Michio Kaku – Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Astrofyzika patří mezi vědní obory, jež na jednu stranu fascinují svými poznatky, na druhou jen svojí majestátností odradí mnohé neználky, vyděšené spoustou technických termínů a složitými matematickými výpočty. Kniha Budoucnost lidstva mající podtitul Náš úděl mezi hvězdami však nabízí tyto úžasné vědomosti v podobě stravitelné i pro laiky. Její autor Michio Kaku – americký astrofyzik s japonskými kořeny – však není žádný amatérský nadšenec, nýbrž světově uznávaný odborník s darem přiblížit svůj obor snad komukoliv. Díky nakladatelství OneHotBook si navíc můžete knihu pustit hezky do ucha v přednesu Miroslava Táborského.


knihaTřiasedmdesátiletý Michio Kaku zasvětil svůj život vesmírnému bádání. Již ve třiceti letech přednášel teoretickou fyziku na newyorské univerzitě a je spoluautorem převratné strunové teorie pole. Navzdory svým úspěchům však neshlíží na méně erudované osoby s despektem, naopak i čtenářům mimo svůj obor zprostředkovává převratné objevy a dechberoucí teorie jako autor knih i průvodce televizními pořady. V češtině si můžete přečíst osm jeho děl. To poslední mnohé poznatky shrnuje, přidává k nim další a ještě je nabízí formou, jíž nepohrdnou ani zastánci humanitních věd před těmi exaktními.

Budoucnost lidstva je knihou s ohromným záběrem. Zdá se až neuvěřitelné, že se vše vešlo do čtrnácti hodin a patnácti minut pozvolného vyprávění. Dozvíte se v ní o počátcích, současnosti i budoucnosti vesmírného výzkumu, letů do kosmu či robotiky. Zabývá se tak nepředstavitelnými tématy jako jsou prodloužení lidského života na hranici nesmrtelnosti, výtahy do vesmíru, těžba energie z černých děr či opuštění samotného vesmírného prostoru. K jejímu porozumění si stačí osvojit jen pár technických výrazů a nechat svoji mysl dokořán otevřenou.

Jedná se o populárně-naučné dílo v tom nejlepším slova smyslu. Vaši pozornost dokáže Michio Kaku udržet zajímavými tématy i poutavým způsobem vyprávění. Navíc v knize zmiňuje desítky slavných sci-fi povídek, knih, seriálů a filmů. Nikdy se nevysmívá jejich premisám a hovoří o nich s respektem i ve chvílích, kdy popírá možnost existence jejich propriet. Nejednou navíc volí známější filmové zpracování před knižním, které je inspirovalo. V souvislosti s Marsem vám tedy připomene spíš Arnolda Schwarzeneggera než Philipa K. Dicka. Na druhou stranu mnohdy vysekne poklonu autorům sci-fi v čele s – Kakuem zřejmě velmi oblíbeným – Isaacem Asimovem. České čtenáře potěší i fakt, že nejednou zmíní naši stopu v literatuře či vědě.

Výjimečné knize se přizpůsobilo i audio vydání. Péče OneHotBook je patrná už v podobě dvou CD disků, na nichž je natištěná fotografie vesmírného tělesa. V edukační publikaci nemá hudba takové místo jako v románu, a tak kapitoly oddělují jen zvuky, které signalizují, že se přechází k dalšímu tématu a zároveň nepůsobí rušivě. Naopak, například zvuk evokující startující raketu, navozují atmosféru bádání i dobrodružství. Vypravěčem knihy je herec Miroslav Táborský, známý z mnoha tuzemských i zahraničních filmů. Je však také vystudovaným učitelem fyziky a snad i proto jeho přednes působí zcela autenticky. Jakkoliv mu materiál nedává příležitost k nějakým emocionálním smrštím, umí do hlasu vnést nadšení z objevování nových faktů a během poslechu máte pocit, že k vám promlouvá člověk, jenž všem těm poznatkům i teoriím rozumí. Jen párkrát Táborský zaváhá u některého z anglických výrazů, jinak si lze těžko představit lepšího interpreta pro takové dílo.

Patrně jedinou nevýhodou audioknihy je skutečnost, že je v ní velmi obtížné se vracet a hledat dříve zmíněné informace. Přece jen pokud vaše mysl na chvíli odpluje někam jinam a zjistíte, že vám kus knihy utekl, nebo se chcete narychlo podívat na něco dříve vyřčeného, je to mnohem složitější než u papírové knihy. Tento fakt lze samozřejmě audioknihám vyčítat obecně, ale u příběhů pádících kupředu máte jen málokdy potřebu se vracet, zatímco u knihy stavějící více na poznatcích než zápletce je to obvyklejší.

Michio Kaku dokázal v Budoucnosti lidstva vykreslit obraz věcí příštích, jenž je jasný i laikům. Je to výborná kniha pro všechny, kteří se začínají zajímat o vesmír, technologický pokrok i to, co očekává následující generace lidí. Stejně tak připomene, shrne a přidá mnohé poznatky těm, kteří mají astrofyziku jako koníčka. Milovníci sci-fi příběhů v ní naleznou spoustu inspirace a nejednou zjistí, že se jejich sny a touhy mohou naplnit. I ve chvílích, kdy Kaku popisuje nepříjemné skutečnosti či budoucí hrozby, neztrácí autor nakažlivý optimismus v lidské možnosti. Dohromady s vyprávěním Miroslava Táborského nebyla lidská budoucnost nikdy tak čtivá.
 
Název knihy: Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami
Autor: Michio Kaku
Překlad: Jan Petříček
Interpret: Miroslav Táborský
Nakladatelství: OneHotBook
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2020
Vydání: 1.
Délka nahrávky: 14 hodin 15 minut
ISBN:

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení