Audioknihy

Audioknihy: Frank Herbert – Spasitel Duny

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

 

Duna Franka Herberta je zřejmě nejslavnější knihou vědecko-fantastického žánru. V současné době je k ní upřeno ještě více pozornosti díky excelentnímu filmu Denise Villeneueva, jenž je dle řady diváků i odborníků nejlepším filmem roku 2021. Mnohem méně čtenářů však zná pokračování Duny, jež Frank Herbert vydával v letech 1959-1985. První z nich – Spasitel Duny – se dočkal péče vydavatelství audioknih OneHotBook a vy si jej tak můžete poslechnout v profesionálním zpracování.

Herbertovo opus magnum bývá často srovnáván s jinou legendou. Tvrdí se, že Duna je pro žánr sci-fi stejně významná jako Pán prstenů Johna R. R. Tolkiena pro fantasy. Ať už si o tomto srovnání myslíte cokoliv, dovolte mi drobný oslí můstek. V jednom rozhovoru žijící klasik fantastické literatury George R. R. Martin prohlásil, že je tím největším fanouškem Pána prstenů na světě – mimochodem Stephen King, sedící kousek od něj, opáčil, že to je on taky. Martin si však v jiném rozhovoru posteskl, proč Tolkien nenapsal pokračování, v němž by rozebral Aragornovu daňovou politiku, jak se vyrovnal se skřety, co podnikal v rámci upevnění pozice Gondoru v regionu atd. Tyto myšlenky iniciovaly vznik jeho dosud nedokončené heptalogie Hra o trůny. Pokud by měl Martin stejné požadavky na Dunu, Spasitel Duny by byl jednoznačně knihou pro něj. To ovšem neznamená, že je zároveň knihou pro všechny čtenáře.

Paralela s Hrou o trůny se u Spasitele Duny nabízí i z jiného důvodu. Zásadním tématem obou knih je politika vládců a především intriky, jež jsou spojeny se snahou získat co nejvíce moci. Paul Atreides již není tím dospívajícím mladíkem, se kterým jsme prožívali jeho pohnuté osudy v Duně. Stal se z něj mezigalaktický imperátor, zbožštěná modla, v jejímž jméně umírají ve svatých válkách miliardy vojáků i civilistů, výsledek genetického šlechtění, proti němuž jsou nacističtí árijci ubohými chcípáky, a navíc muž vidící do budoucnosti a oplývající schopnostmi, jež se mohou bez přehánění nazvat zázračnými. Jenže nic z toho mu nepřináší ani štěstí ani přátele a chce-li ochránit své blízké, bude muset mnohé obětovat.

Na počátku vyprávění se setkáváme s mocnou aliancí spiklenců, kteří hodlají imperátora Paula zbavit moci či ho využít pro své záměry. Čtenáři jsou tak okamžitě vtaženi do sítě intrik a intrik uvnitř jiných intrik, z nichž vyváznou jen ti nejobratnější či nejbezohlednější. Budete-li od Spasitele Duny očekávat obdobný příběh jako u mnohem proslulejšího prvního dílu, čeká vás prudké vystřízlivění. Velkou část textu tvoří popisy schůzí, diskuze o politice, filozofování o údělu člověka i lidství a akčních scén či dokonce bitev je v něm asi jako vody v poušti Atacama.

Stejně jako se v mnohém liší příběh, také postavy známé z předchozího dílu jsou nahlíženy z jiného zorného úhlu a nejedny z nich, v čele s Paulem, po prožitých zkušenostech vyzrály a změnily se. Ne všichni se vrátí – někteří jsou pouze zmíněni, protože již nebydlí na Arrakisu. Na druhou stranu do příběhu vstupuje i temným uměním oživený Duncan Idaho a je tak trochu symbolem celé knihy, která přidává dějové linky do zdárně uzavřeného předchozího děje. Stejně jako Duncan – či spíše ghola jménem Hayt – pochybuje o opodstatněnosti své existence, nebude si každý čtenář, včetně milovníků původní Duny, tak docela jist, zda bylo pokračování třeba. Přece jen jeho příběh není zdaleka tak podmanivý a výjimečný.

Tým OneHotBook navazuje tam, kde se svým vydáním Duny (naše recenze zde) skončil před pěti lety. Z vypravěčů se vrací Marek Holý, zatímco Janu Strykovou nahradil Jan Vlasák. Zůstala i výrazná hudba, stejně jako vysoká kvalita zpracování. Jan Vlasák má pouze menší úlohu, namlouvá jednu z postav v prologu a pak především krátké úryvky, jež uvozují jednotlivé kapitoly. Většina práce tak, stejně jako minule, ležela na bedrech Marka Holého, jenž provádí textem, který díky své „užvaněnosti“ může snadno sklouznout k nudě. Holý však vynikajícím přednesem udrží posluchačovu pozornost i v těch méně záživných pasážích. Nemění sice zásadním způsobem hlas, na druhou stranu podle zabarvení či důrazu jednoduše poznáte, kdo právě hovoří. Navíc dává slovům dostatek energie, aby zaujala a zároveň nepůsobila afektovaně či otravně.

Poslechnout si Spasitele Duny vám nezabere ani polovinu času, jenž strávíte s jeho slovutným předchůdcem. Byť se mu podobá zasazením, tempo jeho vyprávění je rozvláčnější a místo intrik, útěků a bojů nastupují intriky, diskuze a nadpozemské vidiny. Nejedná se o špatnou či vyloženě nudnou knihu – na to byl Herbert příliš dobrý vypravěč a Marek Holý jako průvodce textem odvádí skvělou práci – ne každý však přijde na chuť její meditativní a ne vždy jednoznačné naraci. Určitě vám doporučuji sáhnout nejprve po původní Duně, jež také není vždy snadným čtivem. Pokud však toužíte vědět, co bylo s Paulem Atreidem a jeho blízkými i po uzurpaci moci, máte skvělou příležitost se to dozvědět.

Název knihy: Spasitel Duny
Autor: Frank Herbert
Překlad: Veronika Volhejnová
Interpreti: Marek Holý, Jan Vlasák
Nakladatelství: OneHotBook
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2021
Vydání: 1.
Délka nahrávky: 9 hodin 44 minut

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení