Audioknihy

Audioknihy: Jozef Karika – Smäd, Hlad

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Dobrý horor je poměrně vzácný, autorů, kteří jsou schopni tento žánr psát na vysoké úrovni, je málo. Proto budí knihy slovenského autora Jozefa Kariky pozornost, zvlášť od doby, kdy byl jeho román Trhlina velmi zdařile zfilmován a uveden ve slovenských i českých kinech. Dvě nové knihy tohoto autora mají názvy Smäd a Hlad a vydavatelství Publixing je vydalo jako dvojitou audioknihu.

  

hladPřestože jde o samostatné knihy, velmi těsně na sebe navazují a jejich děj se prolíná v různých časových i místních rovinách. Je v podstatě lhostejné, jaké pořadí čtenář nebo posluchač zvolí, jediným podstatným rozdílem je, že v knize Smäd lze najít kapitoly, v nichž autor vysvětluje okolnosti vzniku svých knih a dává je do souvislosti se současnou pandemií coronaviru. Stejně jako v České republice i na Slovensku proběhl lockdown, který sice mnoho lidí psychicky i ekonomicky zničil, ale některým umělcům dal impulz k vytvoření nových děl. 

 

Formálně se knihy Smäd a Hlad jako sbírky samostatných povídek, avšak tematicky i obsahově mají tolik styčných bodů, že ve skutečnosti tvoří jeden román ve dvou svazcích.

 

Teorii, na níž autor staví svůj horor, osvětluje vlastně ve dvou rovinách. Tou první jsou poznámky, o nichž jsem se již zmínil, druhou pocity a vnitřní monology postav, které přijdou do styku s tajemným zlem. V okamžicích, kdy děj přechází do vysvětlovacího módu, začíná autor používat celou řadu synonym, dostává se do slovního víru a v redundantních slovech se tak trochu ztrácí podstata. Je to podobné jako v jiných autorových hororech, například Trhlině nebo Smršti.

 

smadKnihou prostupuje řada symbolů, spojujících jednotlivé texty. Nejde pouze o místo, většina povídek se odehrává v okolí Čebratě, ale i ve zdánlivě nepodstatných předmětech, jako je žlutá větrovka nebo maska. Čtenář si ovšem všimne, že se neobjevují důsledně všude a například v povídce Biele diery se příběh odehrává odlišně. Autor často spekuluje o naší realitě omezené naší schopností vnímat prostor a čas jako o hře, v nichž fungujeme jako postavy pro zábavu Archontů. Tyto bytosti jsou skutečným spojovacím článkem všech textů, obsažených v knihách Smäd a Hlad.

 

Jozef Karika má schopnost budovat atmosféru tajemna, pocitu ohrožení a strachu. U něj nejde o pouhé instinktivní psaní, je poznat, že jeho texty jsou pečlivě vystavěné tak, aby ústily do předem promyšlené pointy. Dokazuje, že tajemné a hrozivé úkazy lze najít doslova na každém kroku a Ružomberok může být vnímaný jako ponuré místo, ne pouze jako součást krásné slovenské přírody. Stejně jako ve svých předchozích titulech zvolil úderný jednoslovný název, který sice může nejprve čtenáře zmást, protože neví, o jakou žízeň a hlad půjde, a může si je zpočátku plést s obyčejnými fyzickými potřebami. 

 

Audioknihu čte Přemysl Boublík, jeho výkon je opět spolehlivý a jeho příjemný hlas se velmi dobře poslouchá. Pracuje s výrazem hlasu velmi úsporně, zřejmě nejvíc ho mění v povídce Biele diery, když mluví stará paní. Ale i v tomto případě tato změna neruší, nepůsobí násilně či dokonce směšně. Karika používá bohatý současný jazyk, což českému posluchači pomůže zůstat ve styku se slovenštinou, protože i ona se od doby, kdy se naše země rozdělily, vyvinula a obohatila o mnoho slov, ale jejich význam lze z kontextu velmi dobře odhadnout. Překladem do češtiny se sice Karikovy knihy zpřístupní těm českým čtenářům, kteří slovenštinu jako druhý rodný jazyk už nezažili, ale v překladu se mnoho ztrácí – zejména nálada, vyvolaná specifičností zvukomalby slovenštiny. Je výborné, že slovenská vydavatelství také nastoupila cestu audioknih, které, podle mého názoru, mají před sebou velkou budoucnost.

 

 

 

Název: Hlad

Autor: Jozef Karika

Interpret: Přemysl Boublík

Délka: 6:49 h

Vydavatelé: Publixing, IKAR

Rok vydání: 2021

Série: Hlad + Smäd #1

 

Název: Smäd

Autor: Jozef Karika

Interpret: Přemysl Boublík

Délka: 6:18 h

Vydavatelé: Publixing, IKAR

Rok vydání: 2021

Série: Hlad + Smäd #2

 

https://www.audiolibrix.com/sk/Directory/Book/10029/Audiokniha-Hlad-Jozef-Karika

https://www.audiolibrix.com/sk/Directory/Book/10114/Audiokniha-Smad-Jozef-Karika

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení