Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – Nevieš dňa, nevieš hodiny

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Sérii audioknih natočených podle úspěšných detektivních románů slovenského autora píšícího pod pseudonymem Dominik Dán přerušila smrt jejich interpreta Mariána Geišberga. Vydavatelství Publixing stálo před problémem, kdo ho dokáže nahradit. Audiokniha Nevieš dňa, nevieš hodiny je první, která po Geišbergově smrti vyšla, a je jasné, že posluchači jsou zvědaví, jak se podařilo na jeho práci navázat.



Román začíná zostra a čtenáře či posluchače zavádí rovnou na pitvu. Je však třeba přiznat, že Dominik Dán si nelibuje ve vyhledávání a zdůrazňování nechutných detailů, pokud nejsou podstatné pro další vývoj děje. Takže i když na pitevnu dovezou zřízenci ještě jedno tělo, oběť požáru, je první kapitola snesitelná i pro poněkud slabší povahy. V této části je důležitý fakt, že oddělení vražd Našeho Města má na stole rovnou dvě vraždy.

Nyní se musí autor vrátit o několik dní zpátky. Silvestrovská noc ústící do roku 2000 je příležitostí slavit, pít a bavit se levnou čínskou pyrotechnikou. Detektiv Krauz vyfasuje na tuto noc službu místo Chosého, který se jako správný policejní drsňák zraní při pádu ze schodů, když jde na vrátnici pro pečivo na silvestrovskou oslavu. Tuto noc fakticky začínají oba případy. Vražda podnikatele komplikovaná událostí na místním hřbitově a smrt mladé dívky při požáru panelákového bytu s podezřelými okolnostmi, odhalenými právě při pitvě.

Rozjezd knihy je poněkud pomalý i přes zmíněnou první scénu, která by se dala považovat za dramatickou. Pravda ale je, že vše je rozředěno silvestrovskou atmosférou, přípravou na oslavu, vybalováním Váňovy opulentní zabijačkové výslužky i Krauzovými soukromými problémy, pramenícími z nenadálé služby v nejméně vhodný den tisíciletí. Postupně však děj nabírá spád a tak, jak jsme zvyklí u Dánových knih, jde krok za krokem podle důkazů, které detektivové zajistí.

Případy jsou tentokrát dva a jsou zcela nezávislé na sobě. Zatímco se Krauz s Chosém věnují záhadným okolnostem podnikatelovy smrti, jeho starší kolegové zjišťují, proč dívka, která byla nalezena na místě požáru, evidentně zemřela ještě před jeho vypuknutím. Do děje vstupují i další faktory policejní práce, např. soudržnost mezi policisty – hoch, který by mohl být obviněn ze smrti dívky, je kolegův syn. Přesto se detektivové snaží k vyšetřování přistupovat zodpovědně, jejich prioritou zůstává hledání pravdy, ne zatajování, nebo dokonce falšování důkazů. Oddělení vražd tak jako ve všech Dánových románech zůstává baštou profesionálů a poctivců.

V jedné ze scén se objevuje i inspekce, vykreslená tak, že detektivy téměř šikanuje. Jde o poněkud kontroverzní výstup, zvláště ve světle předchozích knih, v nichž policisté požívají téměř bájné dávky alkoholu, přitom pracují a bez váhání sedají za volant. V románu Nevieš dňa, nevieš hodiny autor poněkud ubral a celkově je tato stránka reálnější.

Jak jsem se zmínil v úvodu, „dánovky“ změnily interpreta a nakladatelství je určitě napjaté, jak na tuto změnu zareagují posluchači. Volba Martina Mňahončáka byla – podle mého názoru – velmi dobrým tahem. I když nebylo záměrem najít herce, který by Mariána Geišberga imitoval, je přechod natolik nenápadný, že bych si v určitých chvílích netroufal jednoznačně interpreta určit. Martin Mňahončák ke čtení přistupuje velmi sebevědomě a pravděpodobně i díky stejným režijním „vychytávkám“ se nahrávka audioknihy Nevieš dňa, nevieš hodiny hodně podobá těm minulým. Tím naděje, že se dočkáme dalších nahrávek Dánových skvělých detektivek, dostává velmi konkrétní obrysy, což je pro posluchače určitě velmi dobrá zpráva.

Název: Nevieš dňa, nevieš hodiny
Autor: Dominik Dán 
Interpret: Martin Mňahončák 
Délka: 11:29 h
Jazyk: Slovensky
Vydavatel: Publixing 
Rok vydání: 2020
Série: Deník dobrého detektiva #29

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení